Haberler

    Anzer Balının Kilosu Belli Oldu

    Civelek, kooperatif binasında düzenlediği basın toplantısında, 2016 yılının üreticiler açısından iyi bir yıl olduğunu söyledi.

    Civelek, kooperatif binasında düzenlediği basın toplantısında, 2016 yılının üreticiler açısından iyi bir yıl olduğunu söyledi.

    Sezonun biraz kötü başladığını, ilerleyen günlerde havaların düzelmesiyle iyi bir üretim elde ettiklerini ifade eden Civelek, "2,5 ton civarında bal üretildi. Bunun 1 ton 700 kilogramı bize geldi. Bize gelen bu balları Hacette Üniversitesine gönderiyoruz. Tahlil sonuçları olumlu çıkanları burada etiketleyip ve mühürleyip satıyoruz. 1 ton 700 kilogram balın 1 ton 300 kilogramı olumlu gelmiştir. 400 kilosu Anzer balı kriterlerini uygun gelmemiştir. Onları üreticilere iade ettik." diye konuştu.

    Civelek, Anzer balı tahlillerinin 20 seneden bu yana Hacettepe Üniversitesi'nde yapıldığını dile getirerek, şöyle devam etti:

    "İki tane tahlil yaptırıyoruz. Biri şeker analizi, diğeri ise polen analizi. Polen analizinde Anzer polenleri aranıyor. Bu polenlerin bir tanesi yoksa bile bu bal Anzer balı sayılmıyor. İade ediliyor. Bir tane 'unutmabeni çiçeği' vardır. Bu çiçek ısrarlar bu balda aranır. O olmadığı takdirde bu bal Anzer balı sayılmaz. Şeker oranı bizde 0,9 ile 1,40 arasındadır. 1,41 olursa biz bunu iade ediyoruz. Şeker ve polen analizine çok dikkat ediyoruz. Bir tane kriter tutmadığı takdirde Hacettepe Üniversitesi bu balı Anzer balı olarak kabul etmiyor."

    ANZER BALINA GÜVENLİK ÖNLEMİ

    Civelek, 1 ton 300 kilogramın balı 500, 250 gram ve 1 kilogram olarak etiketleyip mühürlediklerini belirterek, Anzer balı markasıyla bu balların etiketlenip mühürlendiğini söyledi.

    1 KİLOSU 900 TL, 500 GRAMI 470 LİRA

    Üzerinde kurşun mührü, kooperatifin logosu olduğunu anlatan Civelek, "Bütün markalarımızda bunlar mevcuttur. Piyasada taklitleri olması mümkün değildir. Çünkü güvenlik önlemlerini yeterince kullanıyoruz. Anzer balının 1 kilogramını 900 lira, 500 gramını 470 lira, 250 gramını ise 250 lira olarak fiyatlandırdık. Polen, baldan daha güçlü bir ürün. 100 gram polenin fiyatı 130 lira, 200 kilogram 240 lira ve 400 gramı 470 lira." diye konuştu.

    Geçen yıldan sarkan siparişleri olduğunu ifade eden Civelek, şunları kaydetti:

    "Geçen yıl ve bu yıl alınan siparişler ise 2 bin kişi civarında. 1,5 ve 2 ton civarında bir siparişimiz var fakat bunların tamamını karşılamaya çalışıyoruz. 1 kilogram bal isteyene 500 gram, 500 gram isteyene 250 gram vererek bu şekilde siparişleri karşılamaya çalışacağız. Piyasayı rahatlatmaya çalışacağız. Çünkü elimizde yeterince balımız mevcut."

    KATAR VE ARAP EMİRLİKLERİNDEN DE İSTİYORLAR

    Civelek, balı ülkenin her tarafına ve her isteyene göndermeye çalıştıklarına işaret ederek, "'Sadece bu ballar devletin büyüklerine ve yurt dışına gönderiliyor' diye piyasada bir algı vardı. Bunlar gerçek dışıdır. Devletin büyüklerine de balları gönderiyoruz. Yurt dışından da siparişlerimiz var. Katar ve Arap Emirliklerinin de siparişleri var. Onları da büyükelçiliklerle gönderiyoruz." ifadelerini kullandı.

    Kaynak: Hürriyet / Ekonomi

    Hacettepe Üniversitesi Katar Ekonomi Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title