Haberler

Anzer Balı Üretiminde Tarihi Rekor Kırıldı

Kimi yıllar sadece birkaç kilo üretilebilen ve üretimi bir çok kez kilolarla ifade edilen Anzer Balı üretiminde bu yıl tarihi bir rekor kırılarak 2 tona yakın bal üretimi gerçekleşti.

İsmini Rize'nin İkizdere ilçesi Anzer Yaylası'ndan alan dünyaca ünlü Anzer Balı üretiminde bu yıl tarihi bir rekora imza atıldı. Bazı yıllar sadece birkaç kilo elde edilen balda bu yıl, yaylada hayvancılığın yasaklanması ve meraların arıcılara tahsis edilmesi ile 2 ton'a yakın bal elde edildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Anzer Balı Kooperatifi Başkanı Osman Civelek, bal satışlarının başladığını belirtti. Civelek "2015 yılı üreticilerimiz ve kooperatifimiz açısından iyi bir yıl oldu. 2015 yılında yaylamızda yaklaşık 200 aile 3 bin kovanda üretim yaptı. Kooperatifimize 1.5 ton civarında bir bal teslim edildi. Bu ballar Hacettepe Üniversitesi'ne gönderilerek burada tahlilleri yapıldı. Olumlu rapor alan ballar bize gönderilmeye başlandı. Bu balları 1 kg, 500 gr ve 250 gr'lik şişelere dolumları yaparak satışa sunulmuştur" dedi.

SAHTE ANZER BALI'NA KARŞI TEDBİRLER ARTTIRILDI

Civelek, korsan ve sahte Anzer Balı satanlara karşı bu yıl güvenlik tedbirlerini arttırdıklarını belirterek "Satışa sunulan şişeler etiketlenip mühürlenmektedir. Bu yıl korsan satışların önüne geçmek için ambalajımızda değişiklikler yaptık. Şişelerde mühür, yeni yılın helogramlı etiketleri, ıslak imzalı etiket, karekod ve fiyat etiketi vardır. Güvenlik tedbirlerini arttırmamızdaki neden; geçtiğimiz yıl bol miktarda taklit ballar yapılarak piyasaya sürülmüştür. Tüketicilerin mağdur edilmemesi için bu yıl bu tedbirleri aldık. Gerçek Anzer Balı satın almak isteyen tüketicilerimiz balı temin edebilecekleri tek adres kooperatifimizdir. Başka hiçbir ilde ve yerde satış noktamız, aracımız veya bayiliğimiz yoktur. Tüketiciler Anzer Balını sadece kooperatifimizden temin edebilir" diye konuştu.

TARİHİ REKOR

Bu yıl bal üretiminin beklenilenin çok üzerinde gerçekleştiğine dikkat çeken Civelek, üretimin artmasında yaylada meralarda hayvancılığın yasaklanıp meraların arıcılara tahsis edilmesinin etkili olduğunu söyledi. Civelek, "Yaklaşık 2 ton civarında bir talep var. Bu yıl rekolte çok yüksek oldu. Bu yıl elde edilen balla talebi karşılamayı umuyoruz. Bu yıl rekoltenin yüksek olmasında Anzer Yaylası'nda uygulanan bir proje etkili oldu. Rize Valiliği, Köy Muhtarlığı ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından ortaklara yürütülen proje kapsamında, mera arazileri arıcılara tesis edildi. Bu alanlarda hayvancılık yasaklandı. Hayvancılığın yasaklanması çiçeklerin korunmasına neden olunca üretim de yüksel oldu" şeklinde konuştu.

Bu yıl Anzer Balı'nın kilosu 850 TL, 500 gramı 450 TL ve 250 gramı 250 TL'den satışa çıktı. Polenin ise 100 gramı 120 TL, 200 gramı 230 TL ve 400 gramı 430 TL'den satışa sunuldu. - RİZE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Hacettepe Üniversitesi İkizdere Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title