Haberler

Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti'ndeki Kazılar

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde bulunan Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti'nde bu yılki bölümü tamamlanan kazı ve restorasyon çalışmalarında Afrodit heykeli başı bulundu Kazı Başkanı Prof. Dr. Hoff: "Bu heykelin önemi, küçük veya orta ölçekli düşündüğümüz kentin aslında zengin, varlıklı, bölgenin gelişmiş ve önde gelen kentlerinden biri olabileceğini göstermesi"

Gazipaşa'da bulunan Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti'ndeki kazı ve restorasyon çalışmalarında Afrodit heykeli başı bulundu.

Antik kentte 2005 yılından bu yana sürdürülen kazı ve restorasyon çalışmalarında yeni bulgulara ulaşıldı. Türk ve Amerikalı bilim adamları ile öğrencilerin yer aldığı 73 kişilik ekibin, Amerika'nın Nebraska Üniversitesinden Prof. Dr. Michael Hoff başkanlığında yürüttüğü çalışmalarda Afrodit heykel başına rastlandı.

Prof. Dr. Hoff, gazetecilere yaptığı açıklamada, hamam içerisinde bulunan heykel başını Yunan tanrıçası Afrodit olarak tanımladıklarını söyledi.

Heykel başının Roma dönemine ait olduğunu düşündüklerini dile getiren Hoff, heykelin MS 2. yüzyıl sonları ile 3. yüzyıl başlarına ait olabileceğini kaydetti. Bulunan heykelin, MÖ 4. yüzyılda yapılan Afrodit heykelinin kopyası olduğunu düşündüklerini dile getirerek, "Antik kentlerde bir tanrı veya tanrıca heykelinin bulunması sıra dışı bir olay değil ancak bizim açımızdan bu heykelin önemi, küçük veya orta ölçekli düşündüğümüz kentin aslında zengin, varlıklı, bölgenin gelişmiş ve önde gelen kentlerinden biri olabileceğini göstermesi" dedi.

Hoff, bulunan heykel başının resmini Kültür ve Turizm Bakanlığı onayı olmadan basınla paylaşamayacaklarını kaydetti.

Bu yıl tamamlanan kazı çalışmalarını da değerlendiren Hoff, "Tapınak olduğunu düşündüğümüz binada hiç beklemediğimiz bir şekilde mozaik alan çıktı. Mozaiklerde bitkisel ve geometrik motifler yer alıyor. Tapınakta mozaik zemin ender rastlanan bir durum olduğunu için bu gelişme de bizi heyecanlandırdı" diye konuştu. - Antalya

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title