Haberler

Antik Kentte Sıcak Havadan Çadırla Korunmaya Çalışıyorlar

Hava sıcaklığının 36 dereceye ulaştığı Yatağan'daki Stratonikeia Antik Kenti'nde kazı ve restorasyon yapılan alanlarının üzeri, güneşten korunmak için çadır bezi ile kapatılıyor

Hava sıcaklığının 36 dereceye ulaştığı Yatağan'daki Stratonikeia Antik Kenti'nde kazı ve restorasyon alanlarının üzeri, çadır bezi ila kapatılıyor.

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazı yaptıkları alanda son bir haftadır hava sıcaklığının neredeyse 40 dereceye ulaştığını söyledi.

Kazı yapan işçi, öğrenci ve arkeologların zor şartlarda çalıştığını vurgulayan Söğüt, "Arkeolog ve öğrenciler için çalışmanın en uygun olduğu dönem yaz dönemi. Biz de yaklaşık 100 kişilik kalabalık bir ekiple antik kentte çalışmaları sürdürüyoruz. Hava çok sıcak ama bazen çoğunlukla bunun farkına bile varmıyoruz. Arkeoloji mesleği bir heyecan işi. Her türlü önlemi alıyoruz. Sıcaklığın çok yoğun olduğu bölgelere çadırlar kuruyoruz" dedi.

Antik kentte kurulan çadırların ısıyı geçirmediğine işaret eden Söğüt, "Özellikle  restorasyon ve konservasyon yapılan bölgelerde çadırlar kurduk. Haftanın 5 günü çalışıyoruz ve erken saatlerde başlamaya dikkat ediyoruz. Sıcak havalardan daha az etkilenmeye çalışıyoruz. Çadır bezi hem ışığı geçirmiyor hem havadar. Arkadaşlarımızın rahat çalışabilmesi için her türlü ortamı sağlıyoruz" diye konuştu.

Kazı alanında çalışmaları yürüten konservatör Ufuk Denizli ise sıcak havanın çalışmalarını güçleştirdiğini kaydetti. Antik kentin taş hastanesinde yoğun bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Denizli, kentte yürütülen kazılarda kırık halde bulunan mimari parçaların nakledilerek restorasyon ilkelerine göre onarıldığını dile getirdi.

Çalışma yaptıkları alanın son günlerde aşırı sıcak olduğunu vurgulayan Denizli, çalışma alanlarının üzerini çadır bezi ile kapattıklarını, böylece sıcak havanın etkisinden kurtulmaya çalıştıklarını söyledi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Yatağan'da bugün günün en yüksek hava sıcaklığı 36 derece ölçüldü. - Muğla

Kaynak: AA / Güncel

Bilal Söğüt Denizli Yatağan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title