Haberler

Antik Kentte "Poseidon" Tasvirli Mozaik Bulundu

Güncelleme:

Adana'nın Yumurtalık ilçesindeki arkeolojik kazıda, antik Yunan deniz tanrısı Poseidon'un tasvir edildiği nadir rastlanan güzellikte mozaik bulundu.

Adana Müze Müdürlüğü uzmanlarınca 1. derece arkeolojik sit alan olan Aigeai Antik Kenti'nde sürdürülen çalışmalarda, Roma dönemine ait hamamın soğukluk bölümünde antik Yunan tanrısı Poseidon'un tasvir edildiği mozaiğe rastlandı.

Mozaiğin alt kısmında kısmen tahrip olmuş ve Grekçe yazılmış "Bütün yıkananlar size selam olsun" anlamı taşıyan yarım bir metin de ortaya çıkarıldı.

ANTİK DÜNYANIN 3 BÜYÜĞÜ BU KENTTE

İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari, Yumurtalık ilçesinin antik dönemde "Aigeai" olarak adlandırıldığını, önemli bir liman kenti olan bu şehrin tarihinin MÖ 2. yüzyıla kadar uzandığını söyledi.

Kentin, Roma İmparatorluk döneminde stratejik öneme sahip donanma üssü olarak kullanıldığını, ayrıca bir sağlık merkezi ve antik dönemin hastaneleri olan Asklepion ile de ünlü olduğunu anlatan Tari, antik dünyanın 3 büyük Asklepios Tapınağı'ndan birinin bu kentte olduğunu dile getirdi.

Tari, zengin tarihsel kalıntıya sahip bölgede, daha önce de antik Yunan aşk tanrısı Eros'un tasvirlendiği mozaik bulduklarını hatırlatarak "Yapılan kurtarma kazısında yeni bir mozaiğe daha rastladık. Roma Dönemi'ne ait hamam yapısının frigidarium (soğukluk) bölümünün zemininde dairesel çerçeve içerisinde nadir rastlanan güzellikte Poseidon tasvirli mozaik bulunmuştur." dedi.

YAKLAŞIK 11 METREKARELİK MOZAİK

Adana Müze Müdür Vekili Nedim Dervişoğlu da kentin turizm potansiyelini ortaya çıkaracak çalışmalar kapsamında kazılara ayrı bir önem verdiklerini, kent genelinde bu tür kurtarma kazıları da gerçekleştirdiklerini belirtti.

MİLATTAN SONRA 3 YA DA 4. YÜZYILA AİT

İlçedeki kazıda buldukları tasvir ve yazının dikkat çekici olduğunu ifade eden Dervişoğlu, şunları kaydetti:

"Yürütülen çalışmalar sonucunda 11,39 metrekarelik alana sahip, iki ana panoya ayrılmış ve bu panolarda dairesel çerçeveler içinde tasvirlerin bulunduğu mozaik bulduk. Güneydoğu yönünde yer alan tasvir tamamen tahrip olmakla birlikte kuzey yönünde yer alan dairesel çerçeve içerinde cepheden tasvirlenen elinde trident (üç dişli yaba), bir omuzunu kapatacak bir örtüsü yer alan Yunan mitolojisinde denizler, depremler ve atlar tanrısı, Kronos ile Rheia'nın oğlu Zeus ve Hadesin kardeşi Roma mitolojisinde Neptün olarak bilinen Poseidon tasviri yer alıyor. Poseidon tasvirin sağında ve solunda yunus balığı figürleri görülmektedir. Mevcut mozaiğin kuzey yönüne doğru kazı çalışmalarının tamamlanmasıyla olası bir metnin yer alması durumunda bu yazıtın anlam kazanacağı düşünülmektedir. Mozaiğin MS 3 ya da 4. yüzyıla tarihlenebileceği düşünülüyor."

Dervişoğlu, Poseidon mozaiğinin alt kısmındaki dairesel çerçeve içerisinde kısmen çapa betimlemesinin bulunduğunu sözlerine ekledi.








Kaynak: AA / Turizm

Yumurtalık Roma Turizm Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title