Haberler

Antik Kentin Spor Okulu 3d ile Ortaya Çıkarılacak

Durmuş Genç - Muğla'nın Yatağan ilçesindeki dünyanın en büyük mermer kenti Stratonikeia Antik Kenti'nde bulunan 2 bin 200 yıllık gymnasion (spor okulu), 3D ile ayağa kaldırılacak.

Durmuş Genç - Muğla'nın Yatağan ilçesindeki dünyanın en büyük mermer kenti Stratonikeia Antik Kenti'nde bulunan 2 bin 200 yıllık gymnasion ( spor okulu), 3D ile ayağa kaldırılacak.

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Stratonikeia Antik Kenti ve çevresinde binlerce yıllık tarihi geçmişin izlerini bulmanın mümkün olduğunu söyledi.

Antik kentte devam eden kazı çalışmalarının aralık sonuna kadar devam edeceğini belirten Söğüt, antik kentte bulunan 2 bin 200 yıllık gymnasionun her geçen gün biraz daha gün ışığına çıktığını, 105 metre genişliğe, 165 metre uzunluğundaki gymnasionda geçmişte hem spor yapılıp hem de tarih ve felsefe gibi derslerin verildiğini anlattı.

Söğüt, spor okulunun 105 metrelik kuzey kenarının tamamen kazıldığını, güney kısmını açığa çıkarmak için de çalışmalara başladıklarını belirtti.

Doç. Dr. Bilal Söğüt, 3D yöntemi ile tüm mimari elemanları görüp antik dönemde yapının hangi şekilde olduğunu belirlediklerine işaret ederek, "3D'nin farkı, yapıyı 3 boyutlu olarak her tarafa çevirerek görme şansımız var. Sonrasında mimari elemanları tek tek kontrol ederek yerlerine yerleştirip restorasyon altyapısını oluşturuyoruz. Yapının güneye doğru olan kısmının tamamı kazılmış olmamakla, 265 metre devam ettiğini biliyoruz. Bu, antik dönem için müthiş bir rakam" dedi.

Antik dönemde birçok spor ve eğitim aktivitesinin gerçekleştirildiği gymnasionun tamamını 3D ile ayağa kaldıracaklarını vurgulayan Söğüt, "Kazı tamamlandığında gymnasiona ait tüm eserleri, antik dönemde bırakıldığı şekliyle bulabileceğiz. Stratonikeia Antik Kenti'nde ilk çalışmaların başladığı yer gymnasiondu. Uzun süre çalışılmış, ama kazıldığı gibi bırakılmıştı. 35 yıl aradan sonra 3D ile yapıyı ayağa kaldırıp kazı çalışması yürüteceğiz" diye konuştu.

Ziyaretçilerin kentteki yapıları rahat görebilmelerini sağlamak için bölgede temizlik çalışmaları yürüttüklerine de değinen Söğüt, antik dönemde öğrencilerin tarih ve felsefe derslerinin yanı sıra eğitim yaptıkları alanın tamamını ayağa kaldıracaklarını, bu sayede restorasyon için de altyapı hazırlıkları oluşturmuş olacaklarını ifade etti.

Söğüt, spor okulunun mimari anlamda çok ihtişamlı bir yapı olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Çünkü antik dönemde benzerlerini Mısır'da gördüğümüz, Anadolu'daki ilk örnekleri burada görülen, yaprakların içerisinden akan su sadece burada var. Helenistik döneme ait. Bu yapı, ihtişamı nedeniyle o dönemden 200 yıl sonra duvar resimlerini etkileyen bir mimari unsur haline gelmiş."

Yayıncı: Tuncer Çetinkaya - MUĞLA

Kaynak: AA / Yerel

Pamukkale Üniversitesi Bilal Söğüt Yatağan Muğla Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title