Haberler

Antik Kentin "Sadık Bekçileri"

Burdur'un Gölhisar ilçesinde bulunan Kibyra Antik Kenti'nde yaşayan "Herkül" ve "Aşil" isimli Kangal cinsi köpekler, hem antik kentin korunmasına katkı sağlıyor hem de kazı ekibine arkadaşlık ediyor Araştırma Görevlisi Baytak: "Köpekler kazı evinden sabah bizimle çıkar, ekibi dağıttıktan sonra aşağı inerler.

GÖKMEN YÜCE - "Herkül" ve "Aşil" isimli Kangal cinsi iki köpek, Gölhisar ilçesinde bulunan Kibyra Antik Kenti'nin korunmasına katkı sağlıyor.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve kazı ekibinde görevli Araştırma Görevlisi Düzgün Tarkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gölhisar'daki bir vatandaşın antik kentin korunmasına yardımcı olması amacıyla Kangal cinsi iki yavru köpeği kendilerine getirdiğini söyledi.

Köpekleri antik kenti koruması ve kendilerine arkadaşlık etmesi için büyüttüklerini anlatan Tarkan, "Müze değeri taşımayan eserleri depomuzda muhafaza ediyoruz. Köpekler hem deponun hem kazı evinin hem de antik kentin korunmasına yardımcı oluyor. Bekçilerimiz de var ama köpekler geceleri çevrede gezerek koruma sağlıyor" dedi.

Gündüz ekiple gezip gece kenti koruyorlar

Kazı ekibinde görevli Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden Araştırma Görevlisi İsmail Baytak da ekip üyesi gibi olan köpeklerle çok iyi anlaştıklarını belirtti.

Kazı evinde ne yiyip içiyorlarsa köpeklere de aynı yiyecekleri verdiklerini dile getiren Baytak, "Herkül" ve "Aşil"in ekiple çok uyumlu olduklarını, herhangi bir zararlarının bulunmadığını kaydetti.

Köpeklerin kazı sezonu boyunca kendileriyle kaldığını, kışın da gelip kontrollerini yaptıklarını anlatan Baytak, şöyle konuştu:

"Köpekler kazı evinden sabah bizimle çıkar, ekibi dağıttıktan sonra aşağı inerler. Dinlendikten sonra akşam bizi karşılarlar. Gece ise açık alanda gezerek antik kenti korurlar. Antik kentin alanı yaklaşık 400 hektar olduğu için biz tamamını gezemiyoruz ama köpekler bölgeyi sahipleniyor, bu alanları koruyor ve hakimiyet kurabiliyorlar."

Gladyatörler kenti Kibyra

Miliaslı kolonistlerce MÖ 300'lerde Pisidia-Karya-Frigya ve Likya arasında, bugünkü Gölhisar ilçesinde kurulmuş köklü bir devlet geleneğine sahip Kibyra Antik Kenti, stadyumu, meclis binası, agorası ile dünyanın en önemli antik kentlerinden biri olarak gösteriliyor.

MÖ 1. yüzyıldan itibaren stadyumunda gladyatörlere gösteri yaptırılan antik kentteki kazılarda, üzerinde gösteri dövüşlerinin canlandırıldığı çok sayıda gladyatör frizleri bulundu. "Gladyatörler kenti" olarak da bilinen kentin stadyumuna doğru nekropol alanından geçen anıtsal bir yol üzerinde gladyatörlere ait mezarlar bulunuyor.

Bu bölgede gladyatör frizlerinin bir film şeridi gibi yan yana sergilenmiş hali, devamında vahşi hayvanlarla mücadele edilen av sahneleri ve hayvan terbiyecilerinin betimlendiği MS 2. yüzyıla ait frizler yer alıyor. - Burdur

Kaynak: AA / Yerel

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Gölhisar Tarkan Burdur Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe UEFA Konferans liginden elendi mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 19 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Tokat depreminde yıkım var mı? Tokat'ta deprem kaç saniye sürdü? Tokat'ta kaç büyüklüğünde deprem oldu? TOKAT DEPREM HARİTASI 2024! Tokat deprem bölgesi mi? Tokat'ta fay hatları nereden, hangi ilçelerden geçiyor? Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title