Haberler

Antibiyotik Devri Bitti mi?

Güncelleme:

1940'lardan beri milyonlarca insanı tedavi eden antibiyotikler gücünü kaybetmek üzere. Hayat kurtaran antibiyotikler artık işe yaramamaya başladı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun dün düzenlediği Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Farkındalık Sempozyumu'nda antibiyotik direncinin yeni bin yılın halk sağlığı sorunu olduğu öne sürüldü.

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi Başkanı Dr. Pavel Ursu, bir zamanlar hayat kurtaran antibiyotiklerin artık işe yaramamaya başladığını söyledi. Antibiyotik direncinin sonuçlarının sık görülen enfeksiyonların tekrar ölümlere yol açmasından ibaret olmadığını belirten Dr. Ursu, "Etkili antibiyotikler olmadan yoğun bakım, organ nakli, kanser kemoterapisi, yeni doğan bebeklerin bakımı veya kalça ya da diz protezi ameliyatı gibi yaygın cerrahi işlemlerin uygulanmasının mümkün olamayacak" dedi. Türkiye'de yüksek düzeyde antibiyotik tüketildiğini belirten Dr. Ursu, "Bunu iyileştirmeye yönelik çalışmaların yapılması gerekiyor. Hastaların yüzde 50'si antibiyotiği soğuk algınlığı ve gribe karşı kullanıyor. Halbuki antibiyotikler sadece hekimler reçete ettiğinde kullanılmalı" dedi.

MANAVDAN MUZ ALIR GİBİYİZ

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Türkiye'nin 42 ülke içinde antibiyotik direncinin en yüksek olduğu ülke olmasının "ayıp" olduğunu söyledi. "Manavdan bir kilo muz, marketten bir şişe süt al" der gibi eczanelerden antibiyotik sipariş edilmesinin yanlış olduğunu belirten Müezzinoğlu, doktorların da reçetelerini yazarken anne veya başka baskılara aldırmaması gerektiğini vurguladı.

YÜKSEK ATEŞİ DÜŞÜRMEZ

ANTİBİYOTİKLER:

- Yalnızca bakteriler için etkili. Virüsler kaynaklı enfeksiyonları tedavi edemez.
- Ateş düşürmez. Sadece uygun dozda kullanılan antibiyotik, hastalığın kaynağı olan enfeksiyonu ortadan kaldırdığı için ateş düşer.
- Grip ve soğuk algınlığını atlatmaya yardımcı olmaz. İkisi de çoğunlukla kendi kendine iyileşebilir.
- Ağrıyı dindirmez. Burun akıntısı, öksürüğü hafifletmez.
- Grip ve soğuk algınlığının başkalarına geçişine engel olmaz.
- Doktor önermeden kullandığında etki göstermez. Yaygın ve yanlış kullanıldığında hızla direnç gelişir.
- Direnç geliştiğinde, esas etki beklediğimiz bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde etkili olamaz.

DİRENÇ NASIL GELİŞİYOR?

Antibiyotiklerin yanlış nedenle veya doğru olmayan biçimde kullanılması, bakterilerin sonraki tedavilere karşı direnç göstermesine neden olabiliyor. Bakteriler için antibiyotik direnci, bakterilerin herhangi bir antibiyotiğin varlığına rağmen üreyebilmesi ve enfeksiyon yapabilmesi demek. Bu yalnızca antibiyotiği uygun olmayan biçimde kullanan kişi açısından değil, sonradan dirençli bakteriye yakalanma riski bulunan herkes için tehlike oluşturuyor.(Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Dünya Sağlık Örgütü Mehmet Müezzinoğlu Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattı neden çalışmıyor? Üsküdar- Samandıra metro hattında kaza mı oldu? Şevket Çoruh'a Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'a ne zaman geri dönecek? 1 Mayıs'ta Taksim meydanında kutlama yapılacak mı? Vali açıklama yaptı mı? 24 Nisan'da okullar tatil mi? 24 Nisan tatil mi? 24 Nisan'da okullar tatil olacak mı? ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek?
500

Yorumlar (18)

hasta adam:

grip oldum , iyileşmeyince antibiyotik aldım. tak diye kesti.

19
0
yanıtYanıtla
HASAN:

BİZE ANTİBİYOTİĞİ BOLCA VERENLERDE ZATEN DOKTORLAR DEĞİLMİ. . .

14
2
yanıtYanıtla
dr:

ben kolay kolay antibiyotik yazmam. fakat sırf hasta antibiyotik istiyor diye başhekime beni şikeyet etti ve yazdırmak istedi. sağlık sisteminde hastanın ne istediği önemli tıbbın ne dediği değil. o yüzden antibiyotik konusunda otör hastalardır. onlara sempozyum yapın.

12
2
yanıtYanıtla
dr.ilaç:

olay başka. . . . . . bundan böyle ilaç sektörü el değiştiriyor demektir yani birileri yeni ilaçlarını doktorlara yazdırarak para üstüne para kıracak. . . olaya bu açıdan bakınız. . . ne olduda yılların antibiotikleri birden işe yaramadı. . . entersan değilmi. . . bundan böyle hastalıklar artacak demektir. . . . yeni ilaçlar ki sadece günlük geçici tedavi amaçlı ilaçlar piayasaya düşecek. . . bakalım kim bu işten cukkayı dolduracak. . .

4
3
yanıtYanıtla
Ad Ad:

Biraz biyoloji, biraz genetik, biraz bakteri (lise kitaplarındaki kadar) bilseydiniz de hemen komplo teorisi kuracağınıza bu işte benim katkım/etki ne deseydiniz keşke.

yanıt1
yanıt0
ÖMER MALATYA:

AVRUPADA KALDIRILMIŞTIR. YARARDAN ÇOK ZARARLARI VAR AMA DOKTORLAR YİNE DE YAZIYOR. İLAÇ FİRMALARINI ZENGİN EDEYİM DERKEN HALKIN SAĞLIĞIYLA OYNUYORLAR.

4
1
yanıtYanıtla
RAHATSIZLAR MEMLEKETİ:

BENİM ÇOCUKLUĞUM HEP İLAÇLAR VE ANTİBİYOTİKLERLE GEÇTİ BAĞIŞIIKLIK SİSTEMİM BOZULDU İLAÇLARIN YAN ETKİSİ SONUCU KRONİK BİR HASTALIĞA DÖNÜŞTÜ YAŞIM24 HASTALIĞIM BAĞ DOKUSU VE TEDAVİM YOK BU BİLGİ SİZE YETER BANA BİŞİ OLMAZ DEMEYİN DİKKATLİ OLUN TEDBİRİNİZİ SİZ ALIN TAKDİRİNİ ALLAHA BIRAKIN.

3
1
yanıtYanıtla
FİGEN:

BURUN AKINTISINDA BİLE DOKTORA GİTSEN HEMEN YAZ BİR KUTU ATİBİYOTİK ÖNCE SAĞLIK SİTEMİNİ YENİLEMENİZ GEREKİYOR ARTIK İNSANLARIN VUCUDU BAĞIŞIKLIK KAZANDI DOZAJ NE KADAR YÜKSEK OLURSA OLSUN ETKİ ETMİYOR

3
1
yanıtYanıtla
dobra:

Devletin bitkisel ve etkili ilaçların geliştirilmesi için gerekli adımları acilen atması gerekmektedir. İlaçların çoğunu dışarıdan ithal ediyoruz ve çok yüksek paralar ödeniyor. Eskiden ölümden korkmayan bir millet iken şimdi tırnağımız kırılsa doktora gider olduk ne oldu bize.

3
1
yanıtYanıtla
remzi:

Grip için doktora giderseniz 1 haftada gitmezseniz 7 günde iyilesirsiniz tercih sizin

1
2
yanıtYanıtla
Tüm 18 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title