Haberler

Antep Fıstığında Rekor Rekolte Beklentisi

Güncelleme:

Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep'te bu sezon Antepfıstığı üretiminde, geçen yıla oranla yüzde yüz artışla 160 bin ton rekolte beklediklerini söyledi.

''BU YIL TÜM ZAMANLARIN EN YÜKSEK HASADINI BEKLİYORUZ''

Ahmet Tiryakioğlu, geçen yıl olumsuz hava koşulları nedeniyle düşük rekolte ile özellikle baklava fiyatlarının artmasına neden olan Antep fıstığında bu yıl tüm zamanların en yüksek hasılatını bekledikleri ifade etti. Geçen yıl 80 bin ton rekolte ile özellikle baklava sektöründe fiyatların yükselmesiyle işletmecileri ve tüketicileri zor durumda bırakan Antepfıstığında yeni sezonda 160 bin ton rekolte beklediklerini kaydetti.

''FISTIK ÜRETİMİNİN YÜZDE 40'NI GAZİANTEP KARŞILIYOR''

Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaklaşık 300 bin kişiye ekonomik girdi sağlayan fıstıkta rekor bir rekolte artışı beklediklerini belirten Tiryakioğlu, "Türkiye fıstık üretiminin yüzde 40'nı tek başına karşılayan Gaziantep'te, bu sezon yaklaşık 160 bin ton seviyelerinde kaliteli Antepfıstığı hasadı yapılacağını tahmin ediyoruz. Bu rakama diğer illerde yapılacak olan üretimde eklenecek olursa, ülkemiz için antepfıstığında son derece bereketli bir yıl yaşanacak" dedi.

Tiryakioğlu, fıstıkta üretim bandının yükselmesinin, ürünlerinde antepfıstığını kullanan sektörlere fiyat istikrarı noktasında önemli avantajlar sağlayacağını kaydetti.

''YAKIN ZAMANDA ÖNEMLİ BİR İHRAÇ KALEMİ OLACAK''

Türkiye'nin 27 farklı ilinde üretilen Antep fıstığının yüzde 98'inin Gaziantep'te işlenerek piyasaya sürüldüğünü dile getiren Tiryakioğlu, şu an ancak iç pazara yeten Antep fıstığının yakın zaman içerisinde önemli bir ihraç kalemi olacağını vurguladı. Türkiye'nin fıstık üretiminde İran ve Amerika'nın ardından üçüncü sırada yer aldığını anlatan Tiryakioğlu, "Bölge halkı tarafından yeşil altın olarak değerlendirilen Antep fıstığı, Gaziantep'te 15-20 yıl önce 20 bin ton dolaylarında üretilirken şimdi bu üretim yıllar içerisinde 100 bin tonlar seviyesine geçti. Bu sene ürünümüzde hedefimiz tüm zamanların en yüksek hasılatını elde etmek. Antep fıstığının bölge ekonomisine ciddi katkıları var. Bu nedenle çiftçilerimiz son 10 yıldır sürekli Antep fıstığına yatırım yapıyorlar ve yeni fidanları toprakla buluşturuyorlar. Bundan sonraki dönemlerde yeni yetişen ağaçlarında meyve vermesiyle birlikte Antep fıstığını sadece iç pazara değil, tüm dünyaya satacak duruma geleceğiz" diye konuştu. - Gaziantep

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gaziantep Ticaret Borsası Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500

Yorumlar (1)

melihmobilWeb@haberler.com:

spekulasyonlara inanmayın bu senede fistik çok,bazı zengin fistik alıcıları fistik fiyatlarını indirmek için böyle spekulasyonlar yapıyorlar,inanmayın antep çevre ilçelerini dolasin çok fazla fistik bulamazsiniz,sadece fiyatları indirmek için çiftçiyi mağdur etmeyi istiyorlar

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title