Haberler

Antepfıstığı Üreticilerin Yüzünü Güldürdü

Altın yılını yaşayan antepfıstığı, fiyatı ile Arabanlı üreticilerinin yüzünü güldürdü.

Altın yılını yaşayan antepfıstığı, fiyatı ile Arabanlı üreticilerinin yüzünü güldürdü.

Gaziantep'in Araban ilçesindeki antepfıstığı üreticileri, 2014 yılı hasadı sonrası belirlenen fiyattan memnun oldu. Geçtiğimiz yıl 1 kilogram kuru kırmızı antepfıstığını 9 ile 11 lira arasında satan üretici, bu sene 1 kilogram kuru kırmızı antepfıstığını 26-27 liradan satacak.

Araban ilçesinin önemli gelir kaynakları arasında yer alan antepfıstığına ilişkin açıklamalarda bulunan Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan, bu sene için belirlenen fiyatın üreticiyi memnun ettiğini aktardı.

Antepfıstığında 1 yıl 'var yılı' 1 yıl da 'yok yılı' yaşandığını anımsatan Araban Ziraat Odası Başkanı Doğan, bu senenin 'var yılı' olduğunu belirtti. Araban ilçesinde 106 bin dönüm alanda antepfıstığı yetiştiriciliği yapıldığını belirten Doğan, kış aylarında yaşanan ani dolu yağışı nedeniyle fıstık bahçelerinin önemli bölümünün zarar gördüğünü ifade etti. Mehmet Doğan, özellikle dolu yağışının olmadığı fıstık bahçelerinde verimin yüksek olduğunu söyledi.

Bu yıl için belirlenen fiyatın kendilerini memnun ettiğini dile getiren Arabanlı üreticilerinden Sait Fıstıkçı, şunları söyledi:

"Biz üreticiler açısından bu yıl antepfıstığında altın yıl yaşıyoruz. Geçen yıl bir kilogram kuru kırmızı antepfıstığını kalitesine göre 9-10 lira arasında değişen fiyatlarda satışını yaptım. 67 yaşındayım, soyadımdan da anlaşıldığı gibi Elif Mahallesi'nde babamdan kalma antepfıstığı bahçemde babam ve büyüklerimle birlikte antepfıstığı üreticiliği yaparak ömrümü tükettim. 67 yıllık ömrüm içinde ilk defa antepfıstığının gerçek değerinde satıldığını gördüm.

Geçen yıl ve daha önceki yıllardaki hasat dönemlerinde düşük fiyatlarla biz üreticilerin zor şartlar altında bin bir eziyet ve masraflarla yetiştirdiğimiz antepfıstıklarımızı ucuz pahalı demeden satıp işçi, mazot, ilaç, gübre ve diğer masrafların borcunu ödemek için 9-10 lira gibi çok düşük fiyatlarla satıp borçlarımızı ödemeye çalışırken, biz üreticilerin elinden çıkan antepfıstığı tüccarların eline geçtiğinde yükseliyordu. Bu yıl bir kilogram kırmızı kuru fıstığı kilogramını 26-27 lira arasında değişen fiyatlarda satıyorum. Biz Arabanlı antepfıstığı üreticileri olarak fiyattan memnunuz. Kendimi bildim bileli antepfıstığı üreticisiyim. İlk defa bu yıl antepfıstığı yüzümü güldürdü." - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mehmet Doğan Gaziantep Araban Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title