Haberler

Antepfıstığı Rekolte Tahmin Eğitimi"

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ve Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) işbirliğiyle "Antepfıstığı Rekolte Tahmini Eğitimi" düzenlendi GTB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, odada gerçekleştirilen eğitime, antepfıstığı üretiminin yapıldığı Kilis, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Siirt gibi çeşitli illerden gelen çok sayıda sektör temsilcisi ve teknik görevli katıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ve Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) işbirliğiyle "Antepfıstığı Rekolte Tahmini Eğitimi" düzenlendi

GTB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, odada gerçekleştirilen eğitime, antepfıstığı üretiminin yapıldığı Kilis, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Siirt gibi çeşitli illerden gelen çok sayıda sektör temsilcisi ve teknik görevli katıldı.

Eğitim toplantısının açılış konuşmasını yapan GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, antepfıstığında sağlıklı rekolte tahmininin, sektörün ileriye dönük planlarına ve yatırımlarına pozitif etki sağlayacağını belirtti.

Tiryakioğlu, Antepfıstığı ile ilgili  son 2 yıldır Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde yürütülen çalışmaların artık meyvelerini vermeye başladığını bildirdi.

GTB'nin girişimleriyle oluşturulan "Antepfıstığı Ortak Akıl Heyetinin", sürdürdüğü çalışmalarda önemli mesafeler kat edildiğini vurgulayan Tiryakioğlu, "Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanımız Mehdi Eker'in değerli katkılarıyla kültürel ürünümüz antepfıstığının korunması ve üretimin arttırılmasına yönelik son dönemlerde ciddi adımlar atılmaya başlandı. Geçen yıl şehrimizde ve Ankara'da yapılan toplantılarda antepfıstığı için bir yol haritası belirlendi ve bunun ilk maddesi de Antepfıstığında sağlıklı toplam ürün tahmini yapılması yönündeydi. Bu görüşmelerde bölgedeki antepfıstığı üretimi yapılan illerdeki teknik personellerle ortak bir metot üzerinde çalışılması fikri benimsendi. Bugün bu metodu sizlerle paylaşacağız" ifadelerini kullandı.

Antepfıstığı üretiminde rekolte tahmininin bir çok sektörü doğrudan ilgilendirdiğini belirten Tiryakioğlu, şunları kaydetti:

"Antepfıstığında bir yıl sonraki rekolteyi tahmin edemezsek ileriye dönük planlamalarımıza da doğru yön veremeyiz. Bu nedenle tahmin çalışmaları üretici ve işletmeciler kadar bu sektörle bağlantılı diğer tüm iş kollarını da yakından ilgilendirmekte. Önümüzdeki süreçte sizlerin desteğiyle geliştirilecek yeni tahmin metodunun sektöre çok daha net fikirler vereceğine inanıyorum. Şehrimizde ve bölgemizde Antepfıstığı üretimi her geçen gün artıyor. İleriki 7-8 yıl içerisinde 300-400 bin tonların oluşacağı bir rekolte öngörmekteyiz. Bunun mutlaka alt yapısını şimdiden oluşturmak zorundayız. Rekolte tahmini, işletme,  hijyen ve depo altyapısı gibi önemli unsurları şimdiden tamamlayarak geleneksel yöntemleri sektörün ihtiyaçlarını karşılayabilecek teknolojiye dönüştürmemiz gerekiyor."

Antepfıstığı ile alakalı son 2 yıldır önemli bir lobi faaliyeti sürdürüldüğüne dikkati çeken Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürü Nevzat Aslan ise toplantıda rekolte tahmin çalışmaları konusunda izlenilecek yol haritası hakkında bilgiler verdi.

Rekolte tahmin metodu konusunda antepfıstığı üretimi yapılan tüm bölge illerle ortak hareket edileceğini aktaran Aslan, yeni metodun fındıkta uygulanan metotla aynı olacağını kaydetti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanlığı Birim Koordinatörü Ercan Türktemel de, geçen yıl sürdürülen ortak toplantılar çerçevesinde antepfıstığı eylem planı oluşturulduğunu hatırlatarak, bu plan doğrultusunda ilk hedeflerinin doğru rekolte tahmini olduğunu belirtti.

Kaynak: AA / Yerel

Gaziantep Ticaret Borsası Kahramanmaraş Şanlıurfa Kilis Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Merkez Bankası döviz kurları 2024! 1 Amerikan doları ne kadar? Yıl sonu dolar kuru ne kadar olur? Suphiye Orancı kimdir? Metin Akpınar ve Uğur Dündar'dan kızları olduğu iddia edilen Suphiye Orancı kaç yaşında, nereli? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç oldu? MB dolar tahmini için ne dedi? Taksiciyi öldürüp araçtan atan yabancı uyruklu şahıs tutuklandı mı? İfadesinde ne dedi? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç TL? Merkez Bankası enflasyon beklentisi yüzde kaç? TOKAT'TA DEPREM | Tokat depreminin ardından yaşanan hasarın boyutu ne? Noterler Cumartesi günü açık mı? Noterler Cumartesi günü çalışıyor mu, saat kaça kadar açık? ALES/1 sınavı ne zaman 2024? ALES bu hafta mı? ALES sınav giriş yerleri! KIZILCIK ŞERBETİ fragmanı yayınlandı mı? Umut, Nursema'yı aldattı mı? Son bölümde ne oldu? İzmir Cuma namazı saat kaçta? İzmir Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İzmir cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ || Sandık görevlisi ücretleri ne zaman yatacak? Aşkım Kapışmak kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Aşkım Kapışmak kaç yaşında, nereli? Aşkım Kapışmak biyografisi! DGS sınav yerleri ne zaman belli olacak 2024? DGS sınavı ne zaman? 2024 DGS başvuruları ne zaman? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan ve Engin Polat serbest mi bırakıldı?
500

Yorumlar (2)

memetmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

bırakın bu işleri artık antep fıstığı yetistiren ciftcilerin burnundan getiriyorsunuz fıstığı,fistik at sene tam beklenen rekolte yok sadece spekülasyon yapıyorlar fıstığın fiyatını indirmek için,yani beklenen fistik yok bu sene sadece binlerce ton kaçak fistik in türkiye ye girisinin rekoltesini hesaplıyorlar yazık gerçekten

0
0
yanıtYanıtla
memetmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

bırakın bu işleri artık antep fıstığı yetistiren ciftcilerin burnundan getiriyorsunuz fıstığı,fistik at sene tam beklenen rekolte yok sadece spekülasyon yapıyorlar fıstığın fiyatını indirmek için,yani beklenen fistik yok bu sene sadece binlerce ton kaçak fistik in türkiye ye girisinin rekoltesini hesaplıyorlar yazık gerçekten

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title