Haberler

Antep Savunmasının Filmi Ve Kitabı Yazıldı

Antep'e "Gazi" unvanı verilişinin 96. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen programda "Bir Şehrin Direnişi" isimli film gösterildi. Etkinlik çerçevesinde "Antakya Medeniyetler Korosu'da bir konser verdi.

İsimsiz binlerce şehidin adına çekilen filmde, Antep'in savunmasında yer alan komutanlar, kadın, çocuk ve yerli halkın direnişi fotoğraflarla desteleniyor. 1. Dünya Savaşı'ndan sonra hiçbir gerekçesi olmayan birçok dünya devletlerinin Anadolu'dan Türklerin ve İslam'ın izlerini silmeye çalışmasına Antep halkının haklı savunması ile karşı karşıya kaldığını yer verilen filmde, Antep halkının savunmasından övgüyle bahsediliyor.

Fransız ve İngilizler tarafından işgale uğrayan Antep halkının tarihin en şanlı direnişini gösterdiğine vurgu yapılan filmde, araştırmacı ve yazarlardan alınan bilgiler ile destekleniyor.

Dönemin komutanı Fevzi Çakmak'ın girişimleri ile Güney Cephesi'nde yaşananların bir filme alınması isteğinin olduğuna vurgu yapılan filmde özetle şunlar anlatılıyor:

"1935 yılında Gaziantep'te yaşananlar bir filme alınır. Genel Kurmay Başkanlığı bünyesinde oluşturulan bir film ekibi Antep'e gider ve burada bir hafta kalarak filmin nerede çekileceğine karar verir. Filmde yer alan kişiler Antep savunmasında bizzat yer alan kişilerdir. Kadın, erkek, çocuk, yaşlı bizzat bu savunmada yer alan insanlardır. Dönemin gazilerinden alınan bilgiler ile çekilen filmde seslendirme yoktur. Filmin içinde kalabalık bir grup tarafından taşınan şehit cenazesi olduğu ve muhtemelen bunun Antep savunmasında önemli rol alan Şehit Kamil veya Şehit Şahin Bey olduğu ifade ediliyor. Sahnede vatandaşların Fransızları protesto etmeleri, Çınarlı Cephesi, Mardintepe'de savunma yapan askerler, bu askerlere cephane ile erzak taşıyan kadınlar ve çocukların görüntüleri ile destekleniyor. Cephede erkeğin yerine nöbet tutan kadınlar ve yemek yiyen erkeklerin görüntülerinin yanı sıra savaş için yapılan silah atölyelerine yer veriliyor."

Filimde oynayanların söyledikleri ise "Antep'in Direnişi, Bir Şehrin Filmi" isimli ktiapta kayıt altına alındı. 110 sayfadan oluşan kitapta Antep savunmasında yer alanların fotoğrafları ve anlattıkları kaleme alınıyor.

GEÇMİŞİMİZİ UNUTMAMAK İÇİN KAYIT ALTINA ALIYORUZ

Programda Antep'in savunması ile ilgili görüşlerini ifade eden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Nasıl 96 yıl önce atalarımız o mücadeleyi verdiyse yine biz o mücadeleyi bugün verdik. Allah'ın izniyle 15 Temmuz'u aydınlığa çıkaran milli irade, geleceği çok daha güzel bir şekilde inşa edecektir" dedi.

Gaziantep'in herhangi bir şehir olmadığını vurgulayan Şahin, "Anadolu herhangi bir Anadolu değil. Benim ülkem de herhangi bir ülke değil. İşte bu yüzden üzerimizdeki bu emanet ve sorumlulukla tarihimizden aldığımız ilhamla belgeseller hazırlıyoruz. 'Söz uçar yazı kalır' diye geçmişte bu yaşananları kitaba geçiriyoruz, filme alıyoruz. Kültürel belediyeciliğin en büyük gücü olan geçmişi iyi anlatmak, bu yazıların dışında resmetmek, bu yaşananları bir sanata dönüştürmektir. Bu yüzden dünyanın en iddialı panoramik müzesini hazırlıyoruz. Gaziantep'in 11 aylık mücadelesini yansıtacağız" diye konuştu.

Şahin, atalarının kendilerine bıraktığı 96 yıllık mücadeleyi sonuna kadar yaşatacaklarını belirterek, şunları anlattı:
"Bu mücadelenin bir milli mücadele olduğunu, bir seferberlik olduğunu biliyoruz. Demeye çalıştığım şey, sizinle gurur duyuyorum. Ecdadımızla gurur duyuyoruz. Şanlı tarihimizle gurur duyuyoruz. Her şeye rağmen 2016 geldi ve geçti. Yüreğimizi deldi ve geçti. Yaşamadığımız ve düşünemeyeceğimiz bir kabus gibi geldi, geçti ama şunu biliyorum ki en kötüsü geride kaldı. Nasıl 96 yıl önce atalarımız o mücadeleyi verdiyse yine biz o mücadeleyi bugün verdik. O karanlık tünelden ışığın gözüktüğünü görüyorum. Ben görüyorum, siz görüyorsunuz. Çünkü bizler birbirimizi çok seviyoruz. Emanetiniz emin ellerde, rahat uyuyun. Allah'ın izniyle 15 Temmuz'u aydınlığa çıkaran milli irade, geleceği çok daha güzel bir şekilde inşa edecektir."

Konuşmanın ardından Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunu anlatan belgesel film izlendi.
Etkinliğe, Vali Ali Yerlikaya, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ile beraberindekiler ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Fevzi Çakmak Fatma Şahin Antakya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
title