Haberler

Antep Fıstığında Hasat Zamanı

MEHMET FATİH ASLAN - Antep fıstığı üretiminde Türkiye'de önemli bir yere sahip Şanlıurfa'da fıstık hasadı başladı.

Toplam 968 bin dekar alanda ürün veren 12 milyon 843 bin fıstık ağacıyla Türkiye'de fıstık üretiminde önemli bir yere sahip olan Şanlıurfa'da fıstık üreticilerini hasat telaşı sardı.

Hava sıcaklıklarının da etkisiyle sabahın erken saatlerde fıstık bahçelerinin yolunu tutan üreticiler, ağaçlardaki salkımları kopararak fıstıkları topluyor.

Salkımlardan az olgunlaşmış, olgunlaşmış ve boş taneleri ayıklayan üreticiler, zahmetli çalışmaların ardından pazarın yolunu tutuyor.

Üreticilerden Halil Çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fıstık bahçesini kendi imkanlarıyla suladığını ve bundan dolayı bahçesinde verimin geçen yıla göre artığını söyledi.

Kentte yaşanan kuraklık nedeniyle hububatta uğradıkları zararı fıstık sayesinde telafi ettiklerini belirten Çiçek, "Bu yıl yaşanan kuraklığa rağmen fıstıklarımızın verimi bizi çok sevindirdi, mutlu etti." dedi.

Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya da bu yıl yaşanan kuraklık, don ve fıstıktaki fizyolojik özellikler nedeniyle rekoltenin geçen yıla göre bir miktar da olsa düşeceğini söyledi.

Geçen yıl Türkiye'de 150 bin ton fıstık üretildiğini, bu yıl da 135 bin ton fıstık rekoltesi beklendiğini kaydeden Kaya, "Bu yıl kentimizde rekoltenin 50-60 bin ton arasında olmasını bekliyoruz. Geçen yıl kavlak fıstık fiyatı 21-22 lira arasındayken bu yıl 18-19 liradan satışı yapılıyor." diye konuştu.

- "Gelecek yıl için fıstıkların bakımı iyi yapılmalı"

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen ise kentte fıstık üretim alanlarının hızla arttığını belirterek, şöyle konuştu:

"Antep fıstığı ağaçları bilindiği gibi bir yıl ürün veren bir yıl dinlenen bir bitki ancak son yıllarda çiftçilerimiz, iyi tarım uygulamalarıyla her yıl ürün almaya başladılar. Geçen yıl fıstık üreten ağaçlarımız bu yıl dinlenmede olmasına rağmen üretimin fazla düşmeyeceği ve iyi olacağını düşünüyorum. Fiyatlarının da geçen yılla aynı seviyelerde olmasıyla çiftçimizin yüzü gülecek."

Fıstığın kıraç bölgelerde yeşil haliyle, sulu ve nemli bölgelerde kızıllaşmış şekilde toplandığını aktaran Öztürkmen, yeşil fıstığın baklava gibi tatlılar için iç olarak, kızıl fıstığın ise çerezlik olarak satıldığını kaydetti.

Üreticilere de uyarılarda bulunan Doç. Dr. Öztürkmen, bu yıl fıstık vermeyen ağaçların kendi haline bırakılmaması gerektiğini söyledi.

Çiftçilerin mutlaka bu fıstık ağaçlarının bakımını geleneksel yöntemlerle iyi bir şekilde yapması gerektiğini dile getiren Öztürkmen, "Yani çiftçilerimizin ürün vermeyen ağaçların budamasını, sulamasını, ilaçlamasını iyi yapmasını tavsiye ediyoruz." dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Mehmet Kaya Şanlıurfa Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title