Haberler

Prof. Dr. Canan Karatay'a Cevap Geldi: Bal Yemeyin Demek Safsatadır

Güncelleme:

Antalyalı Bal üreticisi ve Akademisyen İbrahim Yavuz'dan, ''Kesinlikle bal yemeyin'' açıklaması yapan Prof. Dr. Canan Karatay'a ''Bal yemeyin demek safsatadır'' cevabı geldi.

Antalyalı bal üreticisi akademisyenden Prof. Dr. Canan Karatay'a cevap geldi. AÜ Organik tarım Bölümü öğretim görevlisi arıcılık uzmanı İbrahim Yavuz : "Bal yemeyin demek safsatadır, Türkiye'de 60 bin bal üreticisi var, sare edilen sözlerin karşı tarafta oluşturdu etkiye dikkat etmek lazım. Bal yemenin zararının bilimsel açıklaması yok, Karatayla her ortamda tartışmaya hazırım" ifadelerini kullandı.

''AÇIKLAMALARI GERÇEĞİ YANSITMIYOR''

Akdeniz Üniversitesi Organik Tarım Bölümü Öğretim Görevlisi, Gıda Yüksek Mühendisi Arıcılık Uzmanı İbrahim Yavuz, Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'ın, balla ilgili açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını, Türkiye'de 60 bin bal üreticisi olduğunu belirterek " Bal yemeyin demek safsatadır" dedi.

CANAN KARATAY'A TEPKİ GÖSTERDİ

Akdeniz Üniversitesi Organik Tarım Bölümü Öğretim Görevlisi, Gıda Yüksek Mühendisi Arıcılık Uzmanı İbrahim Yavuz, Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'ın, "Ömrünüzün kısalmasını istemiyorsanız kesinlikle bal yemeyin, bal sıvı şeker" sözlerine tepki gösterdi.

''25 YILDIR ARICILIĞIN İÇİNDEYİM''

25 yıldır arıcılık yapan ve aynı zamanda akademisyen olan İbrahim Yavuz, balın tarih boyunca insanların bugüne kadar kullandığı en doğal gıdalardan birisi olduğunun altını çizdi.

''YARAYIŞLILIĞI YÜKSEK BİR GIDA MADDESİ''

1 yaşındaki bebekten sonra her yaştaki kişinin balı rahatlıkla tüketebileceğini dile getiren Yavuz, doğal antioksidan ve sağlık açısından biyo yarayışlılığı yüksek bir gıda maddesi olduğunu kaydetti.


"TALİHSİZ AÇIKLAMA"

Son dönemde bal ile ilgili çeşitli spekülasyonlar yapıldığını hatırlatan Yavuz, " Balın içinde yüzde 65 şeker kompozisyonu var. Balın zararlı olduğunu, balın sıvı şekerden başka bir şey olmadığını söylemek, tamamiyle talihsiz bir açıklamadır. Balı, toz şekerden, glikozdan, mısır şurubundan ayırmak gerekir. Bal sadece şeker değildir. Bal içeriğinde arının topladığı nektar, polenden salgıladığı özel bir sıvıdır. Tatlı şifalı olan bir sıvıdır" dedi.

"UZMAN KİŞİLER KONUŞMALIDIR"

Bal ile ilgili konuşurken dikkatli olunulması gerektiğinin altını çizen Yavuz, " 5 yaşından bu yana üreticiyim, arıcıyım ve akademisyenim. Doğru ve uzman kişiler bal konusunda konuşmalıdır. Arı ürünlerine şifa apiterapi olarak bakmak gerekir. Arı zehir değildir, tam tersi zehri bile bir şifadır.

''BALI 3'E AYIRABİLİRİZ''

Bal, polen, propolis bir şifadır. Balı üçe ayırabiliriz. Hiç şeker vermeden üretilen bal. Yani arının üremesi için bahar aylarında verilen şekerin hiçbir mahsuru yoktur. Haziran, temmuz, ağustos, eylül, ekim aylarında arıya hiç şeker vermeden bal üretimi bu birincisi yani şekersiz bal. İkincisi üreticilerin yaklaşık yüzde 5'ini kaplayan mısır şurubu verip bal üretenler var. Üçüncüsü ise hiç arı görmemiş tamamiyle glikoz şurubundan üretilen sahte bal. Aslında bal değil aromalı şuruptur" diye konuştu.

''ÇİN'DEN İTHAL EDİLEN BAL AROMALI ŞURUP NE OLACAK''

Yavuz, şöyle devam etti: ''Canan Karatay, Çin'den ithal edilen bal aromalı şurup ne olacak'' diyor. Hocaya bende buradan sesleniyorum, aromalı şurup zaten bal değil. Bal olarak satılması tehlikeli. Satıldığında ve insanlar bunu bal diye yediğinde tehlikeye düşüyor. Arıcının ürettiği gerçek bir bal değildir. Bunun altını çizmek istiyorum."

''TÜRKİYE'DE 56 BİN ARICI VAR''

Türkiye'de 56 bin arIcı olduğunu kaydedenYavuz, " Hobi olarak yapanları da eklersek sayı 60 bin. Konuştuğumuz her cümlenin karşıda oluşturduğu bir etki var. O yüzden ben hocaya konuşurken itidal çağrısı yapıyorum.

''ONU YEMEYELİM BUNU YEMEYELİM, NE YİYECEK İNSANLAR''

Onu yemeyelim, bunu yemeyelim. Ne yiyecek insanlar. Ekmekte, balda, meyvede, sebzede tüketelim. Ama hepsinin bir ölçüsü dikkat edilmesi gereken oranı var. Kişisel oran, boy kilo sağlık durumu var. Hocanın bunlara göre açıklama yapması daha faydalı olur" dedi.

''HER ORTAMDA TARIŞMAYA HAZIRIM''

'Bal yemeyin' söylemini yanlış bulan Yavuz, " 25 yıldır arıcılık içindeyim. Bal yemenin bugüne kadar zararlı olduğu gösteren hiçbir bilimsel açıklama yok. Araştırma da yok. Varsa da Canan Karatay'la her ortamda çalışmaya, tartışmaya hazırım.

''BAL YEMEYİN DEMEK SAFSATADIR''

Şeker ve diyabeti olan bir hastanı bal yemesini zaten önermiyoruz. Balı yemeyin demek safsatadır. Kesinlikle bal yenilmeli ve tüketilmelidir. Canan Karatay'ın söylediklerini dikkate alın ama her söylediğini dikkate almayın" dedi.

''İNSANLARI YANILTIYOR''

Canan Karatay'ın eski bal yiyin sözlerini de eleştiren Yavuz, "Eski üretilen ballar iyi, şu anda üretilen ballar kötü diye bir açıklama yapmak insanları yanıltıyor. Bu tür cümlelerden uzak durmak gerekiyor. Ülkemizde eski arılarda var, eski arıcılarda var, eski bitkilerde var. Yeter ki doğru kaynaktan katkısız üretilmiş olsun, ürün gerçek ve doğal olsun" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

İbrahim Yavuz Antalya Türkiye Karatay Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title