Haberler

Antalyaktüel3altın Portakal Sahiplerini Buldu

49'uncu Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Altın Portakal heykelcikleri sahiplerini buluyor.

'başbakan KEMAL' SLOGANLARI

49'uncu Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Altın Portakal heykelcikleri sahiplerini buluyor.

Belgesel, kısa film, 10 uluslararası ve 10 filmin ulusal bölümde yarıştığı festivalde 15 kategoride ödül dağıtılacak. Kırmızı halıdan yürüyerek törenin yapılacağı Cam Piramit Kongre Merkezi'ne gelen sanatçılar, sinemaseverlerin alkışlarıyla karşılandı. Geceye Antalya'da bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı.

49'ncu Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali ödül töreninde sunuculuğunu Ali Sunal'ın üstlendiği geceye CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte katıldı. Kılıçdaroğlu'na Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, sinema sanatçısı İlyas Salman, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın eşlik etti. Kılıçdaroğlu, geceye katılan sanatçılar ile salondaki yaklaşık 4 bin kişi tarafından ayakta alkışladı. Kılıçdaroğlu için salonda 'Başbakan Kemal' sloganları atıldı.

Açılış konuşmasını yapan Başkan Akaydın, Kılıçdaroğlu'na ve sanatçılara teşekkür etti. "Bugün Altın Portakal'ın son günü" diyen Başkan Akaydın, "Artısıyla eksisisiyle elimizden geleni yapmaya çalıştık. Hülya Avşar'ın şahsında bütün jüri üyelerine yoğun temepolarından dolayı teşekkür ediyorum. Ödül alan almayan bütün sanatçılarımızı yürekten kutluyorum. Ana temamızı, 'mizah, muhalef ve demokrasi' olarak seçtik. Bunu neden seçtiğimizi anlatmaya gerek yok. Neden seçtiğimiz herhalde açık seçik belli. Antalya halkının sesini haykırmak istiyorum. Daha özgür, daha demokrat Türkiye'de yaşamak için" diye konuştu.

SONER YALÇIN'IN FİLMİNE ÖDÜL

Özel gösterimde yer alan cezaevindeki gazeteci Soner Yalçın'ın senaryosunu yazdığı 'Menekşeden Önce' adlı film 'Onur ödülü' aldı. Ödülü jüri üyesi Mine Kırıkkanat, filmin sorumlu yapımcısı Halide Didem Kurt'a sundu. Kırıkkanat, ödülü vermeden önce yaptığı konuşmasında, "Eskiden Madımak zamanında yakıyorlardı, Şimdi Silivri'ye tıkıyorlar. Bu filmin asıl büyük önemi kanın yerde kalması. Hiç hesaba sokulmadı. Katiller hala kaçak. Biliyorsunuz adalet yerini bulmadı. Adalet varsa eğer. Silivri'de içeri tıkılan biri yaptı yine Madımak filmini. Soner Yalçın, çok teşekkür ediyorum ve ödül vermekten onur duyuyorum" dedi. Kırıkkanat, "Toplum vicdan adına verdik bu belgeyi" dedi.

Ödülü alan Halide Didem Kurt, Soner Yalçın'ın 16 Kasım'da tekrar hakim karşısına çıkacağını belirterek, "Ben bu filmin zorunlu yapımcısıyım. Umarım Soner Yalçın'ı doğru temsil ettik" dedi. Kurt daha sonra Soner Yalçın'ın yazdığı mektubu okudu.

'Merhaba acının bizi kardeş ettiği dostlar' şeklinde başlayan mektupta, 'Onurumla girdiğim onurumla çıkacağım Silivri cezaevinden herkese selam olsun. Kör zindanlara atsalar da felaketlerle didik etseler de kitabımla, filmimle sizlerleyim' derken, Türkiye'deki gerici iktidarların aydın yazarları sevmediğini vurguladı. 'Onların eserlerinden hep korktu, yetmedi hapse attı, yetmedi sonunda Madımak'ta yaktı. En önemli ders unutmayacak unutturmayacaksınız, zihinsel çürümeye izin vermeyeceksiniz. Hatırlatarak rahatlarını bozacaksınız. Menekşe'den Önce filmi bunun için yapılmıştır. Sivas'ta, Madımak'ta ölmedik, öldüremediler bizi, kazanan biz olacağız, Menekşeler olacak. Yeter ki kararmasın sol memenizin altındaki cevahir' sözlerine yer verdi.

KISA FİLM VE BELGESEL ÖDÜLLERİ

Kısa film yarışmasında 21 eser yarıştı. Jüri özel ödülü Abdurrahman Öner'in 'Buhar filmine verildi. 'En iyi kısa film ödülü Rezzan Yeşilbaş'ın Sessiz- Be Deng' adlı filmin oldu. Yeşilbaş geceye katılamazken, ödülün Zeki Demirkubuz'a ithaf edildiği belirtildi.

Belgesel kategorisinde jüri özel ödülü Ebubekir Çetinkaya'nın 'Yuva' filmine verildi. Çetinkaya, ödülü şiddet ve cinsel taciz mağdurları için aldığını belirtti.

'En iyi ilk belgesel film', Zeynep Oral'ın 'Ben, sen, o' filmine gitti. Oral, "Burada olduğuma inanamıyorum, anneme ve aileme, hocalarıma ithaf ediyorum. Konyaaltı sahilinde otururken 2 polis yanımıza geldi. İhbar etmişler, bizi aramızda Kürtçe konuşmakla suçladı. Bilsek bile bu bir suç değil aslında. Biz hepimiz kardeşiz" diye konuştu.

'En iyi belgesel film' İnan Temel Kuran ve Kristen Stevens'in yönettiği 'Siirt'in Sırrı'na verildi.

Haber: Ahmet İSTEK-Özgür ÖZTÜRK/ ANTALYA, (DHA)

(Tür: Yurt)

(Tür: Yurt)

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Akaydın Soner Yalçın Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title