Haberler

Orman Genel Müdürü: Piknikçiklerden Kaynaklanıyor Olabilir

Güncelleme:

Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı tatil bölgesi Adrasan’daki İnceboyun mevkisinde saat 14.30 sıralarında Kızılçam ağaçlarının bulunduğu alanda başlayan ve hızla büyüyen alevler, 4 saat sonra otel ve pansiyonların bulunduğu alana sıçradı. Can kaybının olmadığı yangında 4 otel, hediyelik eşya mağazası ve restoran yandı. Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez yangının çıkışı ile ilgili, "Yukarıda piknik yapılan düzlük bir alan var. İlk çıkış noktası da orası olduğu için piknikçilerden kaynaklandığını tahmin ediyoruz." dedi.

Dehşeti yaşatan yangın, sabah saatlerinde kontrol altına alınabildi.

ORMAN GENEL MÜDÜRÜ: BU BİR AFET

Bu yangının sel, deprem gibi büyük bir afet olduğunu belirten Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez ise şunları söyledi:

"Malumunuz bugün saat 13.30 itibari ile piknik sahası olarak tarif ettiğimiz yerde yine tahminen piknikçiler tarafından çıkarıldığını düşündüğümüz bir yangın ormana sirayet etti. Yukarıda piknik yapılan düzlük bir alan var. İlk çıkış noktası da orası olduğu için piknikçilerden kaynaklandığını tahmin ediyoruz. 13.30’dan bu yana her ne kadar biz burada olmasak da yangını idare ediyoruz. İhbar alınır alınmaz 6 helikopter ve 2 uçakla yangına müdahale ettik. Saatte yaklaşık 50 kilometre hızla esen rüzgar işimizi zorlaştırdı. Hava araçlarının da çalışması direkt rüzgarla ilgili. Ayrıca karada 2 tane dozerimiz hemen işe başladı. Arkasından 25 arazöz, 10 tane su ikmal, 10 tane ilk müdahale aracı olmak üzere 40’a yakın da yangın iş aracımız çalışmaya başladı. Yangını kontrol altına alırken, aniden yön değiştirdi."

125 HEKTAR ALANDA ETKİLİ OLDU

Bölgedeki pansiyonlarda kalan tatilciler, yangınla birlikte tesisleri terk ederken, 125 hektar alanda etkili olan yangında havanın kararmasıyla birlikte havadan söndürme çalışmaları durdurulurken karadan yangınla mücadele karadan devam etti ve sabah saatlerinde kontrol altına alındı.

NELER YAŞANDI?

Antalya'nın Kumluca İlçesi'ne bağlı tatil bölgesi Adrasan'daki İnceboyun mevkisinde saat 14.30 sıralarında Kızılçam ağaçlarının bulunduğu alanda başlayan ve hızla büyüyen alevlerin 125 hektardan fazla alanda etkili olduğu kaydedildi. Antalya, Muğla ve Isparta'dan gelen ekiplerin müdahale ettiği yangın, rüzgarın etkisiyle devam ediyor. Havanın kararmasıyla birlikte havadan söndürme çalışmaları durdurulurken, ekipler alevlere karadan müdahale etmeye çalışıyor. Söndürme çalışmaları aralıksız sürerken Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, çalışmaları yerinde denetlemek üzere Antalya'ya hareket etti.

İlgili Haberler

RÜZGARIN ETKİSİYLE HIZLA YAYILDI

Rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen alevlere ilk etapta Antalya ile Kumluca, Finike ve Kemer ilçelerinden 100 orman işçisi, 15 arazöz ve 5 su tankeriyle karadan müdahale etmeye başladı. Yangının büyüme eğilimi göstermesi üzerine Antalya’dan havalanan 2 helikopter ve 1 yangın söndürme uçağı da söndürme çalışmalarına katıldı. Muğla’nın Marmaris ve Fethiye ilçelerinden gelen hava ekipleriyle birlikte söndürme çalışmalarında 7 helikopter ve 2 uçak görev almaya başladı. Milli park alanı olan yangın bölgesinin sarp olması, yangına müdahaleyi güçleştirirken, bölgede etkili olan rüzgar alevleri büyüttü.

Saat 17.00 sıralarında Antalya Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Hava Tahmin Merkezi, güneybatıdan esen rüzgarın akşam saatlerinde yön değiştirmesinin beklendiğini, rüzgarın kuzeybatıdan esmeye başlamasıyla birlikte yangınla mücadelenin zorlaşacağını bildirdi. Bölgedeki turistik tesislere yaklaşık 2 kilometre mesafede zirveye doğru etkili olan alevler, saat 17.15 sıralarında rüzgarın kuzeybatıdan esmeye başlamasıyla birlikte yön değiştirdi ve sahile yöneldi. Saat 17.30 sıralarında bölgedeki otel ve pansiyonlar boşaltılmaya başlandı.

ALEVLERİN ORTASINDA KALDI

Kumluca İlçesi Adrasan Mahallesi’ndeki orman yangını, saat 17.45 sıralarında deniz kenarındaki pansiyon, otel ve restoranların olduğu tesislere ulaştı. Alevler, Mitah Otel, Cici Baba Otel, Erenler Otel, Ön otel ile bir hediyelik eşya mağazası ve restoranı sardı. Tesislerde bulunan yerli ve yabancı turistler çığlık atarak kaçtı. Bölgeyi kaplayan yoğun duman nedeniyle nefes almakta güçlük çekilirken, bir pansiyon sahibinin, "2 İngiliz turist odada kaldı, çıkamadı" haykırışları paniğe neden oldu.

TÜPLER PATLADI

Diğer tesislerde kalan tatilciler, pansiyondaki odalarında bulunan İngiliz turistleri dışarıya çıkardı. 4 otel ile birlikte hediyelik eşya dükkanı ve restoran da alevler arasında kaldı. Restoranda bulunan tüplerin bir kısmı, çalışanlar tarafından çıkartılırken, içeride kalan diğer tüpler peşpeşe patladı. Can kaybının olmadığı patlama, yangın bölgesinde korkuya neden oldu.

OTOMOBİL SON ANDA KURTARILDI

Bu sırada bir pansiyonun önünde park halinde bulunan 07 EYV 90 plakalı otomobilin çevresini alevler sardı. Araç sahibi bulunamazken, kilitli olan otomobilin alev almaması için yoğun çaba sarf edildi. Su ve köpük sıkan itfaiye ekipleri, alevleri otomobile yaklaştırmamaya çalışırken, bir arazöz park halindeki aracı ittirerek alevlerin yanından uzaklaştırdı.

BÖLGEDE GÖZ GÖZÜ GÖRMEDİ

Antalya Orman Bölge Müdürü Mustafa Türk, yangın söndürme çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini söyledi. Bölgede 250 orman işçisinin 40 arazöz ve 10 su tankeriyle yangına karadan, 7 helikopter ve 2 uçakla havadan müdahale ettiğini kaydeden Türk, "Yangın çok geniş bir alanda etkili oluyor. Bölgenin sarp olması ve kuvvetli rüzgar müdahale etmemizi engelliyor. Aşırı duman nedeniyle ekipler önünü göremeyecek durumda. Buna rağmen canla başla bir mücadele veriyoruz" dedi. Şu ana kadar tek sevindirici tarafın can kaybı yaşanmaması olduğunu vurgulayan Türk, bazı turisttik tesislerin yandığını söyledi.

KAYMAKAM: CAN KAYBI YOK

Yangın söndürme çalışmalarını yerinde takip eden Kumluca Kaymakamı Canan Hançer Baştürk, yangınla ilgili şunları söyledi: "Yangının bu kadar uzun süreyle devam etmesinin nedeni, kuvvetli rüzgar ve bölgenin sarp olmasıdır. Bölgenin çok sarp olması ve kuvvetli rüzgar nedeniyle söndürme çalışmaları güçlükle yürütülüyor. Rüzgarın yönü değiştiği için yerleşim yerlerini alevler tehdit ediyor. Olası tehlike nedeniyle kıyıdaki tesisleri tahliye ettik. Şu ana kadar can kaybı yok. Geceleyin rüzgarın kesilmesini bekliyoruz. Ümit ediyoruz ki geceleyin yangın da söndürelecektir."

BAŞKAN ÇETİNKAYA: DUA EDİYORUZ

Söndürme çalışmalarını izleyen Kumluca Belediye Başkanı Ak Partili Hüsamettin Çetinkaya, "Havadan ve karadan söndürme çalışmaları sürüyor. Bölge çok sarp olduğu için kara ekipleri çok fazla etkili olamıyor. Cennet koyda yangın çıkması büyük şanssızlık. Rüzgarın yön değiştirmemesi ve yangının bir an önce söndürülmesi için dua ediyoruz" diye konuştu.

Antalya Valiliği, bir vali yardımcısının başkanlığında yangın söndürme çalışmalarını koordine etmek üzere kriz masası oluşturdu. Kriz masasının verdiği bilgiye göre saat 19.30 itibariyle alevlerin 50 hektarlık alanda etkili olduğu belirtildi.

YANGIN, SABAH SAATLERİNDE KONTROL ALTINA ALINDI

Kumluca'ya bağlı Adrasan Mahallesi'nde dün öğle saatlerinde başlayan ve rüzgarında etkisiyle büyüyerek bazı otel ve pansiyonlar ile işletmelere de zarar veren orman yangını, sabaha karşı kontrol altına alındı.

AA muhabirinin, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, dün öğle saatlerinde başlayan ve gece boyunca devam eden orman yangını, ekiplerin etkili müdahalesi sonucu sabaha karşı kontrol altına alınabildi.

Sabah erken saatlerden itibaren havalanan 5 helikopter ve 2 yangın söndürme uçağı da yangın bölgesinde soğutma çalışmalarına katıldılar. Yaklaşık 120 hektarlık alanda etkili olduğu bildirilen yangın bölgesinde, ekiplerin karadan soğutma çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

GÜNEŞİN DOĞMASIYLA BİRLİKTE ZARARIN BÜYÜKLÜĞÜ DE ORTAYA ÇIKTI

Sabah güneşin doğmasıyla birlikte meydana gelen zararın büyüklüğü de ortaya çıktı. Yangından etkilenen işletme sahiplerinin üzüntüleri yüzlerine yansırken, bazı kısmen etkilenen işletmelerde de vatandaşlar kendi imkanlarıyla yangının izlerini silmeye çalıştılar.

İşletmesi zarar gören İbrahim Onur, yangının bir anda kuvvetlenen rüzgarla birlikte büyüdüğünü ve her tarafın yandığını söyledi. Can kaybı olmamasına sevindiklerini ifade eden Onur, meydana gelen zararın ise büyük olduğunu belirtti.

Yangından etkilenen bir başka işletmede üç yıldır işçi olarak çalıştığını belirten Hayrettin Yasak ise ekmek kapılarının yanmasından dolayı büyük üzüntü içinde olduklarını söyledi.

Yangın bölgesinde Orman İşletme Müdürlüklerine ait ekipler, yaklaşık 250 yangın söndürme işçisiyle soğutma çalışmalarını sürdürüyorlar.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Türk Adrasan Kumluca Muğla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500

Yorumlar (88)

BURSA cihan:

hükümet kapatmak istedileri ormanlık alanları bilerek yakıyor ki kullanılmaaz hale gelsin yerine avm otel tatil köyü yapabilsinler eğer direk ağacları kesip alan etseler tepki alırlar böylesi kimsenin süphesini cekmiyor komplo teorisi değil bu suan tc basında bulunan hükümet cok tehlikeli türkiyeyi talan etmek içten içe batırmak isteyen kötü niyetli kişilerden olusmaktadır

29
60
yanıtYanıtla
DOĞRUmelihcanorman-99823111@gmail.com:

YORUM TAMAMEN DOĞRU HÜKÜMETİ ELEŞTİRİYOR DİYE BAZI AMPULLER YORUMU BEĞENMEMİŞ KÖRÜ KÖRÜNE DAVRANMAYIN GERÇEKLERİ GÖRÜN KAPİTALİST VE SİYONİST SİSTEME HİZMET EDENLERİ GÖRMEZLİKTEN GELMEYİN BU AĞAÇLAR NASIL YANIYORSA İÇİNDE YAŞAYAN HAYVANLAR NASIL YANIYORSA BU YANGINI ÇIKARANLAR DA CEHENNEMDE ÖYLE YANACAKTIR BU ZİHNİYET SAHİPLERİNE CEHENNEMDE ACIMASIZ ZABANİLER MUAMELE EDER İNŞALLAH

yanıt0
yanıt0
üçcolakumit@gmail.com:

Ya sen ayranı çok kaçırdın ya da seni oruç çarptı.

yanıt0
yanıt0
alican:

bence işid yaptti bu isi

4
74
yanıtYanıtla
abdullah:

kaçmayın kaçmayın bu ne ki ahretteki ateşin yanında ön hazırlık olur...

43
17
yanıtYanıtla
beyfendibabakaan12345@hotmail.com:

Kendini cehenneme hazir hissediyorsun galiba

yanıt0
yanıt0
ahmet:

gezi üstünden 1 yıl geçti ama bazı sanatçılar ve türk düşmanları hala gezi gezi diye konusup duracaklarına,hadi antalyaya gitsinler bir agaç kurtarsınlar hepsinin elini öperim,ama nerdeee onlar 100 ağaç için trilyonlarca zarar verirler ancak bu ülkeye.hadi gidin hen GEZİ olur size.

41
16
yanıtYanıtla
yunus:

Ahlaksızlığın olduğu edebin olmadığı yerde hayat sürmez.Allah bu dünyada da yakar öbür dünyada da.

32
15
yanıtYanıtla
son noktagghh@gdh.com:

Hangi Allahi kast ediyon Nur halis dumansız korsuz cin ateş olan Aci İzdirap veren yakip kavuran Allahı mi veya Hrşeye Kadir olan Ezeli Ebedi olan Samet olanÇok Merhametli olan v.s. O Allahı mı

yanıt0
yanıt0
BİLAL OCAKbilalocak@hotmail.com:

Son Nokta denilen beyinsiz, kaç Allah var? Tanrılar döneminde yaşamıyorsun.

yanıt0
yanıt0
Tüm 88 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title