Haberler

Antalya Türel'den 'İstemezükçü' Zihniyetle Mücadele Çağrısı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) düzenlendiği akşam yemeğinde Antalya'nın Londra, Paris, Barcelona, Dubai gibi kentlerden tek farkının etiket olduğunu belirterek, "Etiketimizin değerini güçlendirmemiz lazım. Bu vizyon projeleri Antalya'ya katma değer sağlamak için yapıyoruz.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) düzenlendiği akşam yemeğinde Antalya'nın Londra, Paris, Barcelona, Dubai gibi kentlerden tek farkının etiket olduğunu belirterek, "Etiketimizin değerini güçlendirmemiz lazım. Bu vizyon projeleri Antalya'ya katma değer sağlamak için yapıyoruz. İstemüzükçü zihniyetle daha iyi mücadele edersek bu projeleri Antalya'ya kazandırırızö dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ANSİAD'ın Akra Barut Otel'de düzenlediği toplantının konuğu oldu. Türel, ANSİAD Başkanı Abdullah Erdoğan'ın ev sahipliği yaptığı akşam yemeğine eşi Ebru Türel'le birlikte katılırken masasının konukları arasında eski Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Bekir Kumbul, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, Ak Parti Antalya Eski Milletvekili Sadık Badak ve Ak Parti İl Başkanı Rıza Sümer, ANSİAD'ın eski başkanlarından Konyaaltı Belediyesi Meclis Üyesi CHP'li Mehmet Haciarifoğlu yer aldı.

BÜYÜKŞEHİR'İN MALİ TABLOSU

Türel, gecede yaptığı konuşmada belediye başkanlığında 2 yılı geride bıraktıklarını belirterek, bu süre içinde belediyenin finans yapısında yaşanan değişimle Büyükşehir Belediyesi'nin geleceğe emin adımlarla ilerlemeye başladığını söyledi.

İşadamlarıyla Büyükşehir Belediyesi'nin mali yapısını paylaşan Türel, "Belediyecilikte borç edebiyatını hiçbir zaman yapmadım. Belediyeler elbet borçlu olacak, önemli olan o borçları yönetebilmekö dedi. Belediye başkanlığının 2004 - 2009 yıllarını kapsayan ilk döneminde yaklaşık 1 milyar liraya yakın bir borçla Büyükşehir Belediyesi'ni devrettiklerini söyledi. Sonrası dönemde Büyükşehir borçlarının Antalya Su ve Atıksu İdaresi (AAT) Genel Müdürlüğü de dahil, 2.2 milyar TL'ye ulaştığını belirten ve böylesi bir tabloyla Büyükşehir yönetimini devraldıklarını belirten Türel, şunları söyledi:

"Bu borcun yönetilmesi gerekiyordu. Aksi takdirde bugün Antalyalıları yapılan hizmetlerle tanıştırma şansımız söz konusu olmazdı. Devraldığımızda sadece Büyükşehir Belediyesi'nin borcu 1 milyar 275 milyondu. Aşağı yukarı 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle 420 milyon borç ödemek suretiyle toplam borç stokunu 855 milyona düşürebilmeyi başarabilmişiz. Bu borcu ödüyorken yatırım yapmanın da önemi fazla. Bu borçları ödedikçe kredi faizine gidecek trilyonları yatırıma dönüştürdük. Yeni yapılanma çerçevesinde 60 milyon lira belediyeyi faiz yükünden kurtardık. İşte bu yatırımların yapılmasına olanak veren değirmenin suyu buralardan geliyor.

KREDİ VERMEK İÇİN PEŞİMİZDELER

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin 2013 yılında borç ödemeleri toplam bütçesinin yüzde 23'ünü karşılarken, 2015'te bunun yüzde 10.5'e geriletildiğini aktaran Türel, bu değişim sayesinde Büyükşehir Belediyesi'nin bugün hiçbir teminat göstermeden, Hazine garantörlüğü olmadan kredi bulabilecek noktaya geldiğini söyledi. Bugün Dünya Bankası Türkiye direktörüyle öğle yemeğinde İstanbul'da bir arada olduğunu belirten Türel, şöyle devam etti:

"Şu anda, Dünya Bankası, Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne 1 kuruş teminat almadan, 1 kuruş Hazine garantisi istemeden peşimizde dolaşıyor. Bugün öğlen saatlerinde hem Türkiye direktörü hem de Washington'daki Genel Merkezin Türkiye Daire Başkanı ile yapmış olduğumuz toplantıda,bizim uluslararası projelerimizi de çok yakından takip ettikleri için teminat istemeden, 'Büyükşehir'in gayrimenkulünü bize ipotek olarak verin biz de size para verilim' demeden, Hazine garantisi de istemeden bizimle bu projelerde çalışmak istiyorlar. Nedeni belli. Çünkü bu projelerin geri dönüşü kolay, kredibilitesi yüksek. Diyorlar ki 'Biz sizin ortağınız oluruz. Krediyi ortaya koyarız. Çünkü o kredilerin geri dönüşünde en ufak endişemiz yok.' Ne mutlu ki bu hale geldik.

YATIRIMCILAR ANTALYA'YA GELMELİ

Bu projeleri dünyanın dört bir yanında tanıtmaya çalıştıklarını aktaran Türel, bu projeleri tanıtırken Antalya'nın marka değerinin yükselmesi ve ulusal - uluslararası yatırımcılarını Antalya'yı mesken tutmasına çalıştıklarını söyledi. Sözlerine "Ekonomi yatırımla büyür. Yatırım istihdamı sağlar. Yatırımla istihdam sorunu da çözüleceği için mutlaka ve mutlaka dünyanın yatırımcısının Antalya'ya getirmemiz lazımö şeklinde devam eden Türel, İstanbul'da bugün öğleden sonra da Kepezaltı - Santral Kentsel Dönüşüm Projesi için gayrimenkul sektörünün en önemli aktörleriyle bir araya geldiğini söyledi.

Yaklaşık 25 - 30 kişiden oluşan bu grubun kendilerini "Şampiyonlar liginin oyucularıö olarak adlandırdığını kaydeden Türel, "Hepsinin de söylediği 'Bir dakika herhangi birimizin tek başına yapabileceği bir proje değil. Ancak üçümüz beşimiz bunun altından kalkabiliriz. Bu proje beklentilerimizin çok üzerinde' şeklinde olduö dedi. Kepezaltı - Santral projesinin, kronik sorunlarının olmadığı, okulları, müzeleri, yaşlı merkezleriyle 'Sıfır' sorunlu tek Türkiye projesi olduğunu belirten Türel, "Büyükşehir Belediyesi'nin artık bunları konuşuyor olması hepimizin kıvancı. Bir belediyenin borç edebiyatıyla, enkaz edebiyatıyla meşgul olması zaman kaybıdır, israftır. Ne mutlu ki artık bunları konuşmuyoruz. Ben konuşmadım. Konuşmam da.'En iyi biz yaparız' dedikten sonra enkaz edebiyatı bize yakışmazö diye konuştu.

5 YILDA YAPILANI 1 YILDA YAPTIK

Geride bıraktığı 2 yıl içinde taşeronlarla birlikte 2015 yılı bütçesi yüzde 38'ini oluşturan personel giderlerinde büyük bir dönüşümün eşiğinde olduklarını aktaran Türel, CHP döneminde yüzde 43 civarında olan bu payda, hedefin, giderin yüzde 26'ya düşürülmesi olduğunu söyledi. Personel giderleri düşerken yatırım bütçesinin toplam bütçe içindeki payının katlanarak büyüdüğüne dikkat çeken Menderes Türel, 2013 yılında 55 milyon civarında olan yatırım bütçesinin yüzde 13 olan payını 2015'te yüzde 31'e çıkardıklarını 2016 yılı hedefinin ise yüzde 44 olduğunu açıkladı. Büyükşehir Belediyesi'nin 2009 - 2014 yılları arasında 273 milyon liralık bir yatırımı söz konusuyken sadece 2015 yılında yapılan yatırımın 276 milyon lira olduğunu belirten Türel, "5 senede yapılan yatırımın daha fazlasını 1 senede yapmayı başarmışız dedi.

TEK FARK ETİKET Menderes Türel, ilk belediye başkanı seçildiği dönemde, kamuoyunda tartışmalara da neden olduğunu ifade ettiği bir hedefi ortaya koyduğunu söyledi. Türel şunları söyledi:

"Antalya'nın rakipleri Londra, Paris, Barcelona, Dubai, Havai ise Antalya bunları geçecek demiştik. Antalya şimdi bunları geçecek büyük projeleri gerçekleştiriyor. Rakiplerimiz koşuyorken biz yaya kalamayız. İşte Antalya bu gerçekleştireceği projelerle dünyadaki rakiplerinden önde olacak. Ben bir şehrin marka değerinin en iyi analizini o şehirdeki lüks konut fiyatları ya da gayrimenkul satış fiyatlarından ölçmeye çalışırım. Antalya'da lüks konut fiyatları metrekarede 2 bin dolar, çok iyi rakamdır. İstanbul'da bu rakam 15 bin dolarları bulmaya başladı. Paris'te 45 bin, Londra 50 bin, Monako 63 bin ve New York'ta 90 bin dolar. Oraların bizden ne farkı var, fark ne? Etiket farkı. Etiketimizin değerini güçlendirmemiz lazım. Bu vizyon projeleri Antalya'ya katma değer sağlamak için yapıyoruz.

İŞTE O PROJELER

Bu çerçevede Konyaaltı Sahil Projesi'nin artık ihale aşamasına geldiğini ve yaz aylarında yapılacak ihalesinin ardından eylül ya da ekim ayında inşaat çalışmalarını başlayacağını belirten Türel, yine aynı bölgede kentin seyir terası Tünektepe'de de New York'un Özgürlük Anıtı kadar ilgi çekecek simge bir yapıyı hayata geçireceklerini aktardı. Lara bölgesinde ise insanların sadece görmek için gemiye binip geleceği bir kurvaziyer liman yapacaklarını kaydeden Türel, kent merkezinin ise yavaş yavaş farklı bir görünüme kavuştuğunu söyledi. Antalya'nın misafir odası olarak değerlendirdiği Kaleiçi'nde Portofino'nun ardından kale surlarını içinde kalan tek limanın yat limanına dönüştüreceklerini açıklayan Türel, "Antalya'ya şu projeleri kazandıralım. Hani derler ya, Alaaddin'in sihirli lambası gibi bir güç gelse bana dese ki 'Menderes gel bu projelerin hepsini himmet buyuyorum, şu beyaz kağıda istifanı yaz' Gözüm kapalı imza atarım dedi.

FRANSA ÖNCESİ KAMP ANTALYA'DA OLABİLİR

Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, Antalya'yı her alanda Türkiye'nin en önemli kenti haline getirmeye çalışırken sporda da önemli yatırımların gündemde olduğunu söyledi. 7 Temmuz'da açılacak Antalyaspor tesislerinin yanı sıra milli takımlar için 250 dönüm bir alanda kamp tesisinin Belek bölgesinde yapılacağını sözlerine ekleyen Türel, Pazartesi günü Adana'da Fatih Terim'le bir arada olduklarını belirterek, Fransa öncesi milli takım kampının Antalya'da olabileceğini söyledi. Türel, Terim'in kampın Antalya'da olması halinde eşli ve çocuklu olmasını planladığını kaydetti.

EN ŞANSLI DÖNEM

Antalya'nın aynı zamanda son dönemlerde yaşamadığı kadar büyük ve şanslı dönemi yaşadığını belirterek konuşmasına devam eden Türel, milletvekilliği döneminde kurduğu dostlukların Antalya'nın faydasına müspet sonuçlar verdiğini ifade etti. Türel, aynı şekilde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun sadece adının bile birçok kapının açılmasını sağladığını belirtti.

SİYASETİ BİR KENARA BIRAKALIM

Antalya adına bu çalışmaları yürütürken Belediye Başkanı olarak kentin her sorununa da sahip çıkmaya çalıştıklarını aktaran Türel, mayıs ayında bir tanıtım atağına çıkacaklarını söyledi. Bunun dünyanın en büyük turizm şirketlerinden birinin PR şirketiyle birlikte yapacaklarını aktaran Türel, "Antalya'nın sorunu turizmse ve tarımsa artık biz burada bu memleketin her sorununa sahip çıkma yükümlüğündeyizö dedi. Böylesi şanlı dönemde Antalya'ya ne kazandırılabilirse kar olduğunu vurgulayan Türel, öBu projelerin hiçbiri Türel projesi değildir. Antalya, hatta Türkiye ve hatta dünya projesidirö dedi.

Başkan Türel, "Siyasi parti egolarımızı, yargılarımızı, tercihlerimizi bir tarafa bırakıp önceliklerimize Antalya'yı almak suretiyle bu şanslı dönemde Antalya'ya ne kazandırabiliyorsak ne getiriyorsak kardır noktasında bir anlayışla hareket etmeliyiz. İstemüzükçü zihniyetle daha iyi mücadele edersek bu projeleri Antalya'ya kazandırırız. Fırsat her zaman insanını ayağına gelmiyor" diye konuştu.

ESKİ CHP'Lİ BAŞKAN ÖVGÜLER

Türel'in konuşmasının ardından söz alan eski Belediye Başkanı Bekir Kumbul ise Türel'in bu dönemi Antalya'nın en şanslı dönemi ilan etmesine katıldığını söyledi. Türel'in belediye başkanlığından milletvekilliğine ve sonra yine belediye başkanlığına dönmesin hükümette görev alan her bakanla yakın ilişkiler kurmasını sağladığını, ayrıca Amerika gezisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hemen yanında olmasının önemli olduğunu aktaran Kumbul, "Bu Antalya'nın şansı. Çok ciddi yatırımlar da yapıyorsunuz. Elinize sağlıkö dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Menderes Türel Türkiye Londra Paris Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title