Haberler

ATSO'nun Geleneksel Ödül Töreni Yapıldı

Güncelleme:

Antalya Ticaret ve Sanayi Odasının, başarılı gerçek ve tüzel kişi üyelerini teşvik amacıyla her yıl düzenlediği Geleneksel Ödül Töreni yapıldı.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO), başarılı gerçek ve tüzel kişi üyelerini teşvik amacıyla her yıl düzenlediği Geleneksel Ödül Töreni yapıldı.

ATSO Konferans Salonu'ndaki ödül törenine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Menderes Türel ve çok sayıda işadamı katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Türkiye'nin zor günlerden geçtiğine işaret etti. Güzel şeyler söylemek ve duymak istediklerini ifade eden Başkan Budak, "Ama birkaç aydan bu yana siyasette, sokakta, yasama, yargı, yürütme kurumlarında ve ekonomide artan bir gerginlik yaşıyoruz. Bu gerginlik toplumu da ekonomiyi de olumsuz etkiliyor. Türkiye'nin içinde bulunduğu 'kaotik ortamdan' bir an önce çıkması gerekiyor. Bunun çıkış yolu ise evrensel hukuktur" dedi.

Siyasette gerginliğin sokağa ve ekonomiye de yansıdığı dile getiren Başkan Budak, "Burada sorun; bizim siyasal, hukuki, idari yapımızın, kabına sığmayan bu büyük ülkenin ve milletin ihtiyaçlarına artık cevap verememesidir. Dolayısıyla kaliteli demokrasi ve güçlü ekonomi için yapmamız gerekenler bellidir. Vatandaşa bu ülkenin sahibi olduğunu gösterecek kaliteli demokrasilere yakışır şekilde, acil adımlar atılması gerekiyor. Aksi halde toplumda fay hatlarının açılması ve gerilim birikmesi yeni depremlere yol açabilir" diye konuştu.

Budak, Türkiye'nin yeni bir büyüme modeline ihtiyaç duyduğunu ve bunun için de kamu-özel sektör işbirliği modelinin kurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

"ANTALYA HAPŞIRSA TÜRKİYE HASTA OLUR"

Yılda 3 kez Antalya'ya geldiğini ve şehre geldiği günlerin en moralli günleri olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "İnsana moral veren, motive eden bir şehir. Bizim gibi Ankara'da yaşayanları ve herkesi motive eden bir şehir" dedi.

"Birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır" şeklinde bir söz olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Farklı düşünsek de Antalya deyince bir araya geliyorsak o zaman rahmeti, bereketi de görüyoruz" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Antalya'ya geldiğinde moral bulduğunu ise şu sözlerle ifade etti:

"Sizin kendi başarı hikayenize iyi bakmanız lazım. Türkiye'de girişimci sayısı yüzde 35 Antalya'da yüzde 45 arttı. İstihdam Türkiye'de yüzde 38 artarken Antalya'daki yüzde 48. Kadın istihdamında yüzde 54 iken Antalya'daki yüzde 72. Bakıyorum son 5 yılda kurumlar vergisinde tam yüzde 100 artış var Antalya'da. Gelir vergisi artış oranı yüzde 60. Antalya bunu bütün dünyada son 5 yılda müthiş krize rağmen başardı. Avrupa'da 5 milyon kişi işini kaybederken Türk özel sektörü olarak son 5 yılda 5 milyon kişiye istihdam sağladık. Bunun içinde en büyük katkı Antalya'nın."

81 ilin içinde Türkiye'ye net 10 milyar dolar döviz getiren tek şehrin Antalya olduğunu kaydeden TOBB Başkanı, "Antalya hapşırsa Türkiye hasta olur. Onun için çok önemlisiniz. Antalya olmasa İstanbullu, Ankaralı ne sebze ne meyve yiyebilir. Bu yüzden Antalya'ya iyi bakmak lazım. Turizmde küresel krize rağmen Türkiye büyüyorsa bunda turizmcinin çok büyük katkısı var. Tamami ile ihracat noktasında çalışmaktadırlar. 60 milyar dolar cari açığımız var. Turizmciler olmasıydı Türkiye'nin cari açığı 90 milyar dolar olurdu. Onun için Antalya çok önemli. Övgünün en iyisini hak ediyor" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, kendisinden önceki konuşmacıları eleştirerek, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun çok mutlu, genel bir konuşma yaptığını söyledi. ATSO ile önemli çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Başkan Akaydın, salonda muhalefetin tek temsilcisi olarak dokundurmalar yapacağını bunun için özür dilediğini ifade etti.

AKAYDIN'DAN ELEŞTİRİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in en iyi diyalog kurduğu bakan olduğunu aktaran Başkan Akaydın, " Sayın Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzekareci Mevlüt Cavuşoğlu Bakanıma başarılar diliyorum. AB ilişkilerimizde önemli işler yapacağına inanıyorum. Ama Sayın Bakanım bu 'Shangay Beşlisi' nerden çıktı. Sorumlusu siz değilsiniz de dokunduruyorum. Bakan Eker, verimli çalışıyor. Saygılarımı sunuyorum. Çok olumlu veriler sunuldu. Doğru ama bende diyorum ki çıkarılan bütün şehir yasasında köyleri ziyaret ediyorum. Bir yıldır köylüleri ziyaret ediyorum. Sayın Bakanım köylü ağlıyor. Bu insanlardan bende sorumluyum. Pamuk ekim alanları yarı yarıya azaldı. 1 dönüm seradan bir aile geçinirken, bugün 5 dönümle zor geçiniyorlar. Durum bu. Bana göre hayvancılık bitti. Eti ithal ediyoruz. 3.5 milyon hektar arazi tarımsız duruyor. ya ne olur Antalya'ya gelirken şu köylülere bir uğrayın. Köylüye bir sorun mutlu musunuz? Diye. Ne olur şu insani yardım taşıyan tırlarınızın kapılarını açın. Tırlarınız mitolojik efsane durumunda. İnsani yardımı vatandaştan saklamanın ne mahsuru var" dedi.

ANTALYA'YA TARIMSAL DESTEKLER

"Tarım politikalarını anlatmak niyetinde değildim" diyen Bakan Eker, "Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, bu alanlardan rakamlarla bilgiler aktardığı için sizinle bu politikaları paylaşma ihtiyacını hissetim. Antalya sadece turizmde değil, tarih ve tarım faaliyet alanında sektörün yıldız şehirlerinden birisidir. Antalya'da 35 bin yaklaşık çiftçimiz var. Bu çiftçilerimize yaklaşık 500 milyon nakdi karşılıksız destek verdik. Çiftçilerimize kırsal kalkınma desteleri çerçevesinde 102 tane tesis tamamlandı. Çiftçilerin tarımsal faaliyetlerinde kullanmak üzere makine ekipman projelerin destek verdik. 7 bin projeye 20 milyonun üzerinde destek verdik. 20 tarımsal kalkınma kooperatifine 20 milyon destek verdik. 686 milyon lira düşük faizli kredi kullandırıldı. Bunlar Antalya için hükümetiz döneminde verilen desteklerdir" şeklinde konuştu.

Bakan Eker, ödül alan işadamlarının Antalya'nın tarımda başarılı bir kent olduğunun göstergesi olduğunu belirtti.

AKAYDIN'A CEVAP

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın, ' Tarım öldü' sözlerini hatırlatan Bakan Eker, "Bende size nasıl ölmüş onu söylüyorum. 10 sene önce Antalya'da verimli kültür sığır sayısı 14 binden 2012 yılında 64 bine yükseldi. Yüzde 357'lik bir artış var. Merinos koyunu 3 binden 36 bine çıkmış, yerli koyun 224 binden 324 bine çıkmıştır. Bu Antalya içindeki sığır ve koyun sayısı başka bir şey değil. Öldü denilen sektör bu kadar büyüyemez. Bu kadar büyüyorsa bunun büyüklüğünü gösteriyor" dedi.

Türkiye'nin tarımsal rakamları hakkında da bilgiler aktaran bakan Eker, "Türkiye'nin 10 yıl önce 23 milyar dolar tarımsal hasılası vardı. Bugün bu 62 milyar dolara ulaştı. Alan ise aynı alandır. Aynı alanda 23 milyar dolar üründen bugün 62 milyarlık ürün elde ediyoruz. Türkiye tarımda dünyada 11. sırada Avrupa'da 4'üncüncüyken bugün Avrupa'nın birincisi dünyanın 7'inci büyük ülkesi haline geldi. Türkiye sadece gıdada dış ticaret fazlamız son 10 yılda 43 milyar dolardır. Yani Türkiye 75 milyon insanın karnını doyuruyor. 33 milyon turistin karnını doyuruyor. Böyle bir ülke. Tek başına bir ürünle bir ülkenin tarım sektörünün geri kalmışlığını göstergesi olama. Sevgili başkanım bunu en iyi sizin bileceğiniz düşünüyorum" diye konuştu.

RAKAMLAR

Bakan Eker şöyle konuştu:

"Antalya'da süt üretimi 125 tondan, 220 bin tona çıkmış. Buda hayvancılığın bitmediğini gösteriyor. Tarımsal ihracatı 87 milyon dolardan 429 milyon dolara çıkmış. 2013 yılında ise 533 milyon dolara çıkmıştır. 2002 yılında Türkiye'de üretici 76 ton mısırla traktör alıyordu. Bugün 58 ton mısırla traktör alıyor. Üretici 2002'de 84 ton buğdayla traktör alıyordu, 2013'de 54 ton buğdayla traktör alıyor. Süt üreticisi 2.5 ton sütle traktör alıyordu, bugün 1.1 ton sütle traktör alıyor. Bunu hangi ürünle alacağınızla ilgili bir şey bunu bir gösterge gibi alıp söylemek bizi bir yere götürmez."

KÖY ELEŞTİRİSİNE CEVAP

Bakan Eker, köy ziyaretleriyle ilgili olarak ise şöyle konuştu:

"Değerli başkanım dilerim ki bütün insanlar mutlu olsun. Şimdi yanlış bir durum var. Biz tabi köylere gidiyoruz. Ama şehirlerdeki insanlara da sormak lazım. İnsanlar şehirlerde gerçekte belediye hizmetlerinden ne kadar mutlu. Bunları da sormak lazım. Şehirlerde insanlar mutlu olsun hep birlikte mutlu olalım."

Bakan Eker, Akaydın'ın TIR eleştirisine ise dünyanın tüm istihbarat örgütlerinin ülkelerinin ulusal çıkarları doğrultusunda bir takım çalışmalar yaptığı, muhalefetin görevinin bunları deşifre etmek olmadığı karşılığını verdi.

SHANGAY BEŞLİSİNE CEVAP

Daha sonra kürsüye gelen Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin ekonomisinin ve gelişmesinin önündeki en önemli faktörün AB olduğunu söyledi. AB sürecinden vazgeçemeyeceklerinin altını çizen Bakan Çavuşoğlu, "Bu inancımızı yasama, yürütmeye ve yargıya da tüm kurumlara da güçlü şekilde iletmeliyiz. Avrupalı dostlarıma Türkiye'yi anlatmak, AB'nin önemini de Türkiye'ye anlatmak benim ve bizim görevimizdir. AB bizim en büyük projemiz ve en büyük çağdaşlaşma projemizdir. Malezya, Singapur'a gittik. Türkiye burada önceliklidir. Buraları da ihmal edemeyiz. AB'ye üye olmak isterken Afrika Birliği'nin Çin ve Hindistan'la beraber üç stratejik ortağından biriyiz. Uluslararası örgütlerde gözlemliyiz. Şangay Beşlisi'ne gözlemci olmamızın bizim değerlerden saptığımız anlamına gelmez. Oralarda neler oluyor bunları yakından gözlemliyoruz. Burada şu ortaya çıkıyor, muhalefetin tipik yansıması iktidar ak derse biz kara deriz. İktidarın beyaz dediğine kara deminin aslında çok büyük bir zararı yok. Demokraside oluyor böyle şeyler. Bu bizi de güçlendiriyor" dedi.

YEREL YÖNETİCİLERE TAVSİYELER

Bakan Çavuşoğlu şöyle konuştu:

"Yerel yöneticilere bir tavsiyem var, seçimden önce söylediğiniz şeyleri seçimden sonra tutmazsanız millet size inanamaz. Seçimden önce 100 bin kişiye iş bulacağım diyorsunuz, seçimden sonra bu 10 bindi, o sıfırı oraya kim koydu diyorsunuz. Kemal Çelik Bey, seçimden önce elektriği bedava vereceğim demeyin, zaten millet evindeki klima sayısını artırıyor, bir bakıyorsunuz turizmci bağırıyor. Elektrik yetmiyor trafolar kaldırmıyor diye. Siz siyasilerden ricamız seçimden önce söylediklerinizle seçimden sonra yaptıklarınızı iyi kıyaslayın."

Bakan Çavuşoğlu, "Antalya-Kayseri hızlı trenini en kısa sürede hayata geçireceğiz. Bugün Antalya'mıza 12 milyon turist geliyorsa, havaalanımızın çok büyük katkısı var. 500 metre uzatıp o pisti de aktif hale getireceğiz" dedi.

ÖDÜLLER

Konuşmaların ardından yılın başarılı işadamlarına verilen ödüller şöyle:

"SGK'ya en çok prim ödeyen, en çok istihdam sağlayan ilk 3 firma:

Fine Otel Turizm İşletmecilik Anonim Şirketi - Murat Özercan

Güneş Ekspres Havacılık Anonim Şirketi - Bülent Yurt

Voyag Turizm Otelcilik İşletmesi ve İnşaat Sanayi Ticaret A.Ş. - Mehmet Coşkun

Türkiye'nin ilk 500 sanayi kuruluşları arasında yer alan Antalya firmaları

Adopen Plastik ve İnşaat Sanayi A.Ş

AGT Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Yörükoğlu Süt ve Ürünleri Sanayi Tic. A.Ş.

Türkiye'nin ikinci 500 sanayi kuruluşları arasında yer alan Antalya firmaları

Ekiciler Süt Gıda Tar. Hay. San. ve Tic. A.Ş.

Eti Elektrometalurji A.Ş.

Antalya Enerji Üretim A.Ş.

2012 YILI GELİR - KURUMLAR VERGİSİ

Gelir Vergisi / Ticari kazanç

Mehmet Dikmen

Yılmaz Turgan

Muharrem Ertuğrul

Gelir Vergisi / MSİ-GMSİ

İzzet Münir Uzun

İbrahim Şencan

Güngör Ahmet Yitmen

Kurumlar Vergisi

Fraport IC İçtaş Antalya Havalimanı Terminal Yatırım ve İşletmeciliği A.Ş.

AGT Ağaç San. ve Tic. A.Ş.

Galeri Kristal Turizm İnş. Paz. ve Tic. A.Ş.

2012 YILI DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMETLER

Seyahat Acenteleri

Alkan Grup Turizm İşletmeleri A.Ş. - Tez Tour

Tantur Turizm Seyahat A.Ş.

Novum Turizm Seyahat Acentesi Tic. A.Ş.

Konaklama Tesisleri

PGS Otelcilik Turizm Tic. A.Ş. - PGS Hotels World Palace

Fine Otel Turizm İşletmecilik A.Ş. - Rixos

Cömertoğlu Otelcilik ve Tic. A.Ş. - Delphin Imperial

İhracat Döviz Geliri

Adopen Plastik ve İnşaat Sanayi A.Ş.

Eti Elektrometalurji A.Ş.

AGT Ahşap Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Yaş Sebze-Meyve İhracatı

Muşlu Kardeşler Yaş Sebze Meyve Paz. Tur. Sey. Nak.San. ve Tic. Ltd. Şti.

Renezoğlu Tarım Ürünleri Taşm. Plastik San. ve Tic. Ltd. Şti.

Meykon Meyve ve Kaynak Suları Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatı

Çiçekçiler Birliği Dış Ticaret A.Ş.

Fleurantalya Süs Bitkisi Üretim ve Pazarlama A.Ş." - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mehmet Mehdi Eker Avrupa Birliği Türkiye Antalya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title