Haberler

Antalya - Minik Kübra'nın İliği Antalya'da

Minik Kübra'nın iliği Antalya'da Bağışıklık sistemini bozan Hemofagositik Lenfohistiositoz (HLH) hastası 1 yaşındaki Kübra Doğan için 28 yaşındaki bir üniversite öğrencisinden alınan uyumlu ilik, Antalya'ya getirildi.

Minik Kübra'nın iliği Antalya'da

Bağışıklık sistemini bozan Hemofagositik Lenfohistiositoz (HLH) hastası 1 yaşındaki Kübra Doğan için 28 yaşındaki bir üniversite öğrencisinden alınan uyumlu ilik, Antalya'ya getirildi. Minik Kübra, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde bugün yapılacak nakille hayata bağlanacak.

Yaklaşık 1 yıl önce Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılay tarafından başlatılan Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKKÖK) projesi kapsamında toplanan 50 bin bağışçı örneğinde yapılan çalışmalar, Konya'da oturan Doğan Ailesi'ni sevindirdi. Ailenin 1 yaşındaki HLH hastası olan kızları Kübra Doğan, bugün yapılacak nakille, proje kapsamında nakli gerçekleştirilen 5'inci hasta olacak.

KEMİK İLİĞİNİ MÜSTEŞAR TESLİM ETTİ

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne gelen Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş ve beraberindeki heyet, bağışçının kemik iliğini nakli gerçekleştirecek Doç. Dr. Alphan Küpesiz' e teslim etti. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi toplantı salonunda basın mensuplarıyla bir araya gelen Prof. Dr. Eyüp Gümüş, TÜRKKÖK projesinde gelinen durumla ilgili bilgi aktardı. Prof. Dr. Gümüş, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Organ, Doku Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren TÜRKKÖK Ulusal Kemik İliği Bankası aracılığıyla beşinci kemik iliği naklinin Antalya'da yapılacağını söyledi. Prof. Dr. Eyüp Gümüş, 'HLH tanılı 1 yaşındaki hastamız için, TÜRKKÖK'e kayıtlı gönüllü kök hücre bağışçılarından uyumlu ilik bulunmuş ve nakil işlemleri yapılmıştır. Kemik iliği nakli bugün Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde yapılacak" dedi.

BAĞIŞÇI, 28 YAŞINDA ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ

TÜRKKÖK projesinin 2015 Nisan ayında başlatıldığını söyleyen Prof. Dr. Eyüp Gümüş, "Amacı ülke vericilerinden elde edilen kemik iliğinin hastalarımıza naklidir. Nisan ayından bu yana 50 bin verici başvurdu. Kemik iliğinin nakli Sağlık Bakanlığı koordinatörlüğünde gerçekleştiriliyor. Bugün 5'inci ilik nakli yapılacak. Bağışlar arasında yapılan testler sonucu 28 yaşındaki üniversite öğrencisinden 5 gün önce kan ve ilik uyuşması olduğu için nakil gerçekleştirilecek" diye konuştu.

Türkiye'de yılda 1000 ilik ihtiyacı olduğunu aktaran Prof. Dr. Gümüş, "Bugüne kadar Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya'dan karşılanıyordu. Bu ülkelerden ihtiyaç karşılanırken zaman zaman problemler yaşanabiliyordu. Bugün TÜRKKÖK'te 50 bin gönüllümüz var. Bu sayının 5 yıl sonunda 500 bine ulaşması hedefleniyor. Böylece 1000 vakayı biz çözeceğiz. Vatandaşlarımız bir tüp kan vererek verici olabiliyor" dedi.

MALİYETİ 15 BİN TL

İlik naklinin Türkiye'den karşılanan ilikle gerçekleştirilmesi halinde maliyetin 15 bin TL olduğunu söyleyen Prof. Dr. Eyüp Gümüş, 'Ancak bu dışardan getirilen ilik olursa maliyeti 70 bin TL'yi buluyor" dedi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematolojisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alphan Küpesiz ise hastanın durumuyla ilgili bilgi verdi. Doç. Dr. Küpesiz, 'Hastamız 1 yaşında, HLH hastası. Bu genetik bir hastalık, tek tedavisi kemik iliği nakli. Doğum sonrasındaki ilk aylarda kendini gösteriyor. Tedavisi ancak kemik iliği nakliyle oluyor. TÜRKKÖK'ten bulunan kemik iliği nakledilecek. Sonuç 1 ay sonunda yapılacak testler neticesinde çıkacak" diye konuştu.

ÜÇ AYLIKKEN TEŞHİS KONULDU

Baba Cumali Doğan ise 1 yaşındaki kızları Kübra'ya henüz üç aylıkken HLH hastalığı teşhisi konulduğunu belirterek, "Kızımın tedavisine Konya'da başladık. 7-8 ay süren tedavi süreci yaşadık. Daha sonra Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne geldik. 1 hafta anneyle birlikte hastanede yatarak tedavi gördü. Taburcu olduktan sonra her hafta hastaneye gidip geldik. İlik bulununca Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne sevkimiz yapıldı. İlik nakli bugün yapılıyor. Çok mutluyuz" diye konuştu.

MİNİK KÜBRA'NIN İLİĞİ ANTALYA'DA

İLİK NAKLEDİLDİ

Bağışıklık sistemini bozan HLH hastası 1 yaşındaki Kübra Doğan için 28 yaşındaki bir üniversite öğrencisinden alınan uyumlu ilik, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan ameliyatla nakledildi. Ameliyatın 20 dakika sürdüğünü aktaran Doç. Dr. Alphan Küpesiz, sonucun 1 ay sonunda yapılacak testler neticesinde alınacağını aktardı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bakanlığı Eyüp Gümüş Antalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title