Haberler

Antalya G-20'nin Ardından Piyano Zirvesi

20'nin ardından piyano zirvesi *- ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Uluslararası 16'ncı Piyano Festivali'nin 15- 16 Kasım'da Antalya'da toplanacak G-20 Zirvesi'nin hemen ardından başlayacağını belirterek, 'Antalya 2 gün için dünya siyasetinin başkenti oluyor.

G-20'nin ardından piyano zirvesi

*- ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Uluslararası 16'ncı Piyano Festivali'nin 15- 16 Kasım'da Antalya'da toplanacak G-20 Zirvesi'nin hemen ardından başlayacağını belirterek, ' Antalya 2 gün için dünya siyasetinin başkenti oluyor. 17 Kasım'da ise Antalya'da piyano zirvesi başlıyor ve Antalya dünya müziğinin başkenti oluyor" dedi.

Bu yıl 17- 29 Kasım tarihleri arasında 16'ncısı düzenlenecek Uluslararası Antalya Piyano Festivali'nin programı, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve festivalin Genel Sanat Yönetmeni Gürer Aykal'ın katıldığı basın toplantısıyla açıklandı.

Toplantı öncesi aynı zamanda festivalin sponsorları arasında yer alan Akra Barut Otel'in lobisinde piyanon başına, Antalya Özel Büyükşehir Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi öğrencisi Şerife Nur Özcan geçti. Yanına Aykal ve Türel'i alan öğrenci Özcan, piyanoyla Çanakkale Türküsü'nü seslendirdi. Performansı alkışlarla karşılanan Özcan'a, Türel bir buket çiçekle teşekkür etti.

ÖNCE SİYASETİN SONRA MÜZİĞİN BAŞKENTİ

Antalya'nın 15-16 Kasım'da G-20 Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yapacağını hatırlatan Türel, festivalin hemen zirvenin ardından başlayacağına dikkat çekti. Türel, 'Antalya 2 gün için dünya siyasetinin başkenti oluyor. 17 Kasım'da ise Antalya'da piyano zirvesi başlıyor ve Antalya dünya müziğinin başkenti oluyor" dedi.

'KENDİMİZİ AŞIYORUZ'

Festivalin bu yılki programının sanatseverlerde heyecan uyandıracak nitelikte olduğunu kaydeden Türel, şunları söyledi:

'Biz kendimizi aşmaya alıştık, ama bu defa piyano festivalimiz de kendisini aştı ve bugüne kadar düzenlediğimiz festivallerden birçok bakımdan farklı büyük bir festivale dönüştü. Aslında 17 Kasım'dan itibaren Antalya'da 2 haftalık bir müzik bayramı başlıyor. Dünya çapında sanatçılar, müziğin ustaları büyük bir program için Antalya'da olacak ve müzikseverler 2 hafta sürecek bir bayram yaşayacak. 13 konser, 8 ustalık sınıfı, 3 seminer, 5 söyleşi ve 19 atölye, bugüne kadar Antalya'daki en büyük müzik etkinliklerinden biri anlamına gelmektedir."

FESTİVALDE BU YIL

Türel, festivalin bu yıl önceki programlarının ötesine geçtiğini ve klasik müzikten caza geniş bir yelpazeyle zirve sözünü hak eden bir boyuta ulaştığını söyledi. Don Davis, ünlü şef Mathias Mueller, Nikolai Demidenko, Gülsin Onay, Hüseyin Sermet, Hiromi gibi müziğin ve piyanonun büyük isimlerinin festivalde sahne alacağını belirten Türel, bu yılın sürprizlerini ise Osmanlı Sarayı'ndan Avrupa Müziği Konseri, Hasan Uçarsu'nun Çanakkale'nin 100'üncü Yıldönümü eseri, Rachmaninov, Anatolian Project, Dördüncü kardeşlerin 'Sahnede İsyan' gibi sürprizler, Antalya'nın yeni orkestrası, Akdeniz Filarmoni konseri, ücretsiz halk konserleri, 11 ilçe ve köy okulunda performanslar olarak sıraladı.

Festivalin 16'ncı yılında 24 Kasım'da Kamuran Gündemir anısına düzenlenecek Genç Müzisyenler Konseri'nin öğretmenlere ithaf edildiğini kaydeden Türel, festivalin bu yıl müzik öğretmenlerine veya eğiticilere dönük kapsamlı bir programa da sahip olduğunu aktardı. 'Bütün bunlar müzik zirvesi sözümün doğruluğunu göstermektedir" diyen Başkan Türel, konuşmasında 'Yarın 10 Kasım ve yarın büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmetle anacağız. Ben birçok konuşmamda Türkiye'nin de Antalya'nın da Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına büyük, yeni bir yükselme dönemine gireceğini söylemiştim. Türkiye büyük bir ülkedir, tarihiyle, kültürüyle büyüktür ve sadece Türkiye'nin müzik zenginliği bile bu büyüklüğü ispat etmeye yeterlidir" ifadelerine yer verdi.

SPEKÜLASYONLAR YAPILDI

Antalya'nın Türkiye'nin kültür başkentlerinden biri olacağı iddiasını siyasi yaşamından önce de dile getirdiğini belirten Türel, şunları söyledi:

'1.5 yıl önce göreve geldiğimizde festivaller konusunda pek çok spekülasyon yapılmıştı. 15'inci Piyano Festivali için fazla zamanımız yoktu, ama yine de güzel bir festival yapmıştık. Bu yıl ise görkemli bir müzik şöleniyle Türkiye'nin ve dünyanın karşısına çıkmış oluyoruz. Daha fazla söze ihtiyaç olmadığına inanıyorum. Artık bizim yerimize sanatçılar ve piyanonun tuşları konuşacak."

FESTİVAL YÜZYILLARCA YAŞAYACAK

Gürer Aykal ise Belediye Başkan Türel'in Hasan Uçarsu'ya eser ısmarladığını belirterek, 'Sayın başkan 16'ncı festivalde bir Türk eserinin yazılmasını sağladı. Bestecinin eseri yüzyıllarca kalacak ve 16'ncı festivalde yüzyıllarca yaşayacak" dedi.

'SAY'A UZATTIĞIM ELE YUMRUK GELDİ'

Belediye Başkanı Türel, festivalin eski genel sanat yönetmeni Fazıl Say'a ilişkin bir soruya ise 'Ben Antalya Piyano Festivali'nin sanatsal tartışmaların dışında gündeme gelmesini arzu etmiyorum. Sayın Fazıl Say piyano festivalimizin kuruluşunda emekleri olmuş bir sanatçıdır. Dolayısıyla emeklerinden dolayı kendisine teşekkür ediyoruz. Kendisiyle ilişkimizin devam edip etmediği noktasında, ilişki tek taraflı olmuyor. Tarafın biri ilişkiye kapıyı kapatınca diğer taraf ne yaparsa yapsın olmuyor. Uzattığınız ele sıkılı yumrukla gelirse ilişkinin yürümesi mümkün olmuyor" diye konuştu.

'FAZIL SAY ESERLERİNİ YÖNETMEMİ İSTEMEDİ'

Aykal ise Fazıl Say için, kendisinin 25 yıl Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nı yönettiğini, 16 yıl da Amerika'da orkestra yönettiğini belirterek, 'Elime geçen her fırsatta duyulması için çalıştım. Kendi eserini de Amerikan orkestrasıyla çaldırttım. Küçüğümüzdür. Ama kendisi benim hiçbir eserini yönetmemi istemiyor. Birisi yönetmemi istemezse çaldırmak olmaz. Öyle bir saygısızlık yapmak istemem. Fazıl'ın annesi babası vardır, çocuklarını tanırlar. Ama ben annesinden babasından çok daha iyi bilirim. Onlarca eserini yönettim. Bir eseri yönetirken öylesine çalışıyorsunuz ki o sizin malınız oluyor" diye konuştu.

G-20 FESTİVALİ KISALTTI

Başkan Türel, geçen yıllarda 22 güne yayılan festivalin bu yıl 12 günlük bir programa sığdırılmasına ilişkin soruya ise G-20 Liderler Zirvesi dolayısıyla böylesine bir program hazırlamak durumunda kaldıklarını söyledi. Bu yıl Piyano Festivali ve Uluslararası Antalya Film Festivali'ni peşi sıra gerçekleştirmek hedefi doğrultusunda tüm hazırlıkları yaptıklarını, ancak G-20 dolayısıyla yapılan ertelemenin ardından Piyano Festivali'nin programının sadece bu yıl için kısaltıldığını belirten Türel, 'Şimdi bu kararımızın ne kadar yerinde olduğunu görüyoruz. Bugün İstanbul'dan gelen basın mensuplarımız dahi G-20 vesilesiyle uçak kalkışlarında bir takım sıkıntılar yaşadığını paylaştılar, ki normaldir. Ayrıca halkımızın etkinliklere katılımı açısından da çok zorlayacaktı" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Menderes Türel Fazıl Say Türkiye Antalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title