Haberler

Antalya'daki "Boğaçay Projesi"

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından planlanan ve "Türkiye'nin ikinci çılgın projesi" olarak isimlendirilen Boğaçay'da birinci etap çalışmaları sona erdi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından planlanan ve " Türkiye'nin ikinci çılgın projesi" olarak isimlendirilen Boğaçay'da birinci etap çalışmaları sona erdi.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Boğaçay çalışmalarına, Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü kontrolünde, alanında dünyaca üne sahip su mühendislik firmaları ve akademisyenler danışmanlık yaptı.

Çalışmalar sonrasında Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Büyükşehir Planlama Danışmanı Feridun Uyar, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici, ANTEPE Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Yantaç, ASAT Genel Müdürü Faruk Karaçay ve proje yöneticilerin katıldığı toplantıda, proje tüm yönleriyle masaya yatırıldı.

Toplantıda, Boğaçay Nehri'nin beslenme havzası sınırları içerisinde kalan 927 kilometrekarelik alanın tamamı ele alınarak havza bütünü içerisindeki her türlü afet ve altyapı riskine çözüm önerileri getirildi. Havza içerisinde meydana gelmesi muhtemel, "Taşkın koruma, yer altı suyu tuzlanma riski, sedimantasyon (katı madde taşınımı ve birikimi)" sorunları detaylı olarak incelendi.

Afet modelleme yazılımları kullanılarak, taşkından korunma, yer altı suyunda tuzluluk meydana gelmesi ve sedimantasyon senaryolarına ilişkin hazırlanan modeller incelendi, sonuçları değerlendirildi. Toplantıda ayrıca birinci etap çalışmalarda proje kapsamında yapılması öngörülen üstyapıların etkilenebileceği tüm sorunlar ve bunların mühendislik çözümleri görüşüldü.

Toplantıda yapılan inceleme ve değerlendirmeler neticesinde projenin yapılması için öncelikle Boğaçay havzası ve yakın çevresindeki altyapı çalışmaları ile mühendislik çözümlerinin gerçekleştirilmesine karar verildi. Böylelikle havzadaki afet riskleri de tamamen çözülmüş olacak.

"Ekolojik denge desteklenecek"

Toplantıda alınan diğer kararlara göre, havza içerisinde Boğaçay nehri ve nehir yatağına bağlı kollar üzerinde taşkın ve sedimentin kontrolü için biriktirme, geciktirme yapıları inşa edilecek. Havzadaki sulak alanların sürdürülebilirliğinin sağlanacağı yeni sulak alanlar teşkil edilerek ekolojik denge desteklenecek. Proje kapsamında kentsel yaşam kalitesini ve turizm alternatiflerini artıracak kamu yatırımlarında kullanılmak üzere yeni kaynaklar elde edilecek.

Boğaçayı Taşkın Önleme ve 1. Etap Üst Yapı Avan projelerinin nihai sunumu, en geç eylül içinde tamamlanarak Antalya'da meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve kent dinamiklerinin görüşüne sunulacak. Bu toplantılar neticesinde her türlü görüş, öneri, eleştiri ve değerlendirme dikkate alınarak, taşkın önlemeye yönelik nihai proje DSİ yetkililerinin onayına sunulacak.

DSİ Genel Müdürlüğünün projeyi onaylamasıyla denizden yaklaşık 2 kilometre karaya doğru olan birinci etap çalışmalarının inşaatına 2016 yılı içerisinde başlanması planlanıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Boğaçay Projesi'nin birinci etabını görev süresi içinde tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Kaynak: AA / Yerel

Menderes Türel Türkiye Havza Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (2)

hasan yıldız:

her gun bogacay projesını engellemek ıcın yazılar yazdırılıyor. dunde yerel basında bogacay projesı orman ıcınde halbukı bır agac yok bogacay projesı sınırları ıcerısınde ne dıyorlardı bogacay altın dolu bogacay gumus var bogacay yutar herkesı dıyorlardı cakırlar arzısını ucuz elden cıkardı bunu soyleyende meslek odalarıydı. bogacay projesı tarıma suya zarar verıyorsa meslek odaları bogacayın sınırında tas ocaklarını ıptal etsınler. burdan cıkan artıklar kırec tortular su kuyularına gırı

0
0
yanıtYanıtla
alı tas:

bogacay projesı ulkemızı antalyamızı dunya devletlerı sehırlerı ıcerısınde 1. numara yapacak bır proje. venedık projesının pabucu dama atılacak. en uzucu tarafı meslek odaları daha projeyı gormeden yaptırmayız. ıstemezuk. . halbukı meslek odaları projeyı gorur eksıklıgını bıldır. antalyanın ıcme suyu kırlenır dıyorlar bogacayda maden ocaklarından cıkan kırecı antalyanın ıcme suyuna yıllarca karıstıgını görduklerı halde ses etmıyorlar. kırecler artıkları su yoluyla hepımıze hastalık bul

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title