Haberler

Antalya'da Zeytincilik Göz Ardı Edilemez

Antalya Ticaret Borsası (ATB) zeytinin geleceğini görüştü. Tavşan Yüreği ve Beylik zeytin üretiminin yaygınlaşması için sözleşmeli fidan uygulamasının devreye sokulması istendi.

Antalya Ticaret Borsası'nın düzenlediği " Antalya'da Zeytincilik ve Zeytinyağı Sektörü" konulu sektörel analiz toplantısı Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden Ziraat Yüksek Mühendisi Murat Özaltaş'ın moderatörlüğünde; Antalya Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Halil Bülbül, Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Şen, Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Ulaş, Akdeniz Üniversitesi'nden akademisyenler, BATEM, il ve ilçe ziraat odası, ZMO'dan temsilciler, üretici, fabrika sahibi ile sektör temsilcilerinin katılımıyla ATB toplantı salonunda gerçekleşti.

"Birlikte hareket etmezsek başarılı olamayız"

Halil Bülbül, borsanın çeşitli konularda sektörel analiz toplantıları düzenleyerek sıkıntıları ve çözüm önerilerini gündeme getirdiğini belirterek, zeytinde yaşanan sıkıntıların da gündeme getirilerek çözümü için takibinin yapılacağını bildirdi. Zeytincilik sektöründe korkunç bir dağınıklık olduğunu söyleyen Bülbül, "Herkes kendine göre bir şeyler yapmaya çalışıyor ama sonuca ulaşılamıyor. Beraberlikte başarı, ayrılıkta azap vardır. Zeytincilikte birlikte hareket edemezsek başarılı olamayız" dedi. Bülbül, ATB'nin zeytinciliğe gönül vermiş bir borsa olduğunu vurguladı.

"İyi zeytinyağı için doğru zeytin"

Toplantının moderatörü Murat Özaltaş, doğru zeytinyağı üretebilmek için doğru zeytinin yetiştirilmesi gerektiğini belirtirken, "İyi zeytin elde ederseniz iyi zeytinyağını elde edebilirsiniz" dedi. Özaltaş, Antalya Ticaret Borsası'nın zeytincilik konusundaki lokomotif çalışmalarının dikkat çekici olduğunu söylerken, böyle bir toplantıya ev sahipliği yapan borsa yönetimine teşekkür etti.

"Antalya zeytin üretimini artırdı"

Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Şen, Türkiye'de 8 milyon 369 bin dekar zeytinlik alanın, 166 bin dekarının Antalya'da bulunduğunu belirterek, "Zeytin alan varlığında yüzde 2'lik bir paya sahibiz ama il ve ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayan bir zeytincilik sektörümüz var" dedi. Antalya'da 2005 yılında 44 bin 290 ton olan zeytin üretiminin 2015 yılında 67 bin tona yükseldiğine dikkat çeken Şen, "2005 yılında 101 bin dekar alanda zeytin üretimi yapılırken bu, 2015 yılında 166 bin dekara yükseldi. Türkiye genelinde zeytin üretimi yüzde 42 oranında artış gösterirken, Antalya'da son 10 yılda yüzde 53 oranında artış gösterdi. Bu rakamlar ilimizde zeytinciliğe özel önem verildiğini göstermektedir" dedi. Tavşan Yüreği zeytinin son yıllarda geliştirilmeye çalışıldığını kaydeden Şen, zeytinde yapılan desteklemelere dikkat çekti.

Zeytin çeşitleri için fidan desteği

Toplantıda, Antalya'da Gemlik ve Ayvalık çeşitlerinin üretimi ve veriminde başarılı olma şansının olmadığı belirtilirken, bölgeye has Tavşan Yüreği ve Beylik çeşitlerinin üretimine ağırlık verilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca bölgedeki Tavşan Yüreği ve Beylik zeytin üretiminin yaygınlaşması için sözleşmeli fidan uygulamasının devreye sokulması istendi. Zeytinde budama ve ilaçlamayla ilgili genel bir sıkıntı olduğu dile getirilen sektörel analiz toplantısında, "Zeytin iyi bakılırsa kazançlı ve riski çok az bir bitki" ifadeleri kullanıldı. Antalya'daki zeytin üretiminin rantabl hale getirilmesi gerektiği vurgulanan toplantıda, zeytin üreticileri birliğinin kurulmasının şart olduğu kaydedildi. "Antalya'da zeytincilik göz ardı edilemez" diyen katılımcılar, sağlıklı yaşamla özdeşleşen zeytine artan talebin iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Akdeniz Üniversitesi Halil Bülbül Bornova Antalya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title