Haberler

Antalya'da Turuncu Hasat Başladı

Türkiye’nin önemli tarım ürünlerinden biri olan narenciyede hasat dönemi başladı.

Türkiye'nin önemli tarım ürünlerinden biri olan narenciyede hasat dönemi başladı. Akdeniz ve Ege bölgelerinde yoğun olarak üretilen narenciyede Türkiye, Çin, Brezilya, ABD, Hindistan ve İspanya gibi ülkelerin ardından 9'uncu sırada yer alıyor.

"FİNİKE PORTAKALINDA REKOLTE İYİ, FİYATLAR KÖTÜ"

Finike portakalında bu yılki rekoltenin iyi olduğunu belirten Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçoban, geçmiş yıllara göre düşük fiyatlara alıcı bulan Finike portakalındaki fiyatların 70 ila 75 kuruş arasında değiştiğini dile getirdi. Yaklaşık 30 bin dekarlık bir alanda portakal üretimi yapılan Finike'de bu yıl 250 bin ton civarında ürün beklediklerini kaydeden Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçoban, "Finike portakalına coğrafi işaret patenti alarak markalaşma yolunda önemli adımlar attık. Ürüne yeterli destek verilmediği için, üreticinin yüzde 70'e yakınının banka kredilerine mahküm kalıyor" dedi.Yıllardır mermer ocaklarının portakal üretimine verdiği zararı anlattıklarını dile getirdiklerini ifade eden Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçoban, bu konuda bir çözüm üretilemediğini söyledi.

"MERMER OCAKLARININ TOZU KABUKLU BİTE NEDEN OLUYOR"

Finike ovasını çevreleyen yamaçlarda yıllardır faaliyet gösteren taş ve mermer ocaklarının portakal ağaçlarına zarar verdiğini de sözlerine ekleyen Sarıçoban, "Ben 5 yıldır ziraat odası başkanlığı yapıyorum. Bu süre içinde çok kez bu sorunu yetkililere ilettik ama çözüm konusunda bir adım atılmadı. Mermer üretimi için kuru kesim yapılıyor ve bu işlem sırasında çıkan toz rüzgarla birlikte portakal ağaçlarına zarar veriyor. Mermer tozu, kabuklu bite neden oluyor. Bu zararlıyla mücadele etmek de oldukça pahalı bir yöntem. Kalitesiyle dünya birincisi olan Finike portakalı taşa kurban ediliyor" diye konuştu.

TZOB BAŞKANI BAYRAKTAR: "BU YIL 3 MİLYON 787 TON ÜRETİM OLACAK"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise hasadı süren üründe rekoltenin geçen yılki seviyelerde beklendiğini ifade ederek, "2014 yılında 3 milyon 784 bin tonluk üretim yapılmıştı. Bu yıl da 3 milyon 787 bin ton dolayında bir üretim olacak gibi görünüyor" dedi.

"NARENCİYE YAŞ MEYVE ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ YERE SAHİP"

Yaş sebze ve meyve içinde narenciyenin oldukça önemli bir yere sahip olduğunu belirten Şemsi Bayraktar, narenciyenin içerdiği organik asitler ile C ve B vitaminleri bakımından beslenmede önem taşıdığını ve vücutta toksinlerin atılmasında önemli rol oynadığını dile getirdi. Bayraktar, "Gribal enfeksiyonlara dayanıklılık sağlamada, kalbi kuvvetlendirmede, kan damarlarını ve kılcal damarları güçlendirmede, kanı temizlemede, sinirleri yatıştırarak bedeni ve zihni yorgunlukların giderilmesinde, diş etlerini güçlendirmede oldukça faydalı olduğu söylenmektedir. Özellikle kışa girmeye hazırlandığımız bu dönemlerde vücut direncinin artırılmasına katkı sağlayan önemli bir ürünümüzdür" şeklinde konuştu.

"DÜNYADA ÇİN, TÜRKİYE'DE ADANA NARENCİYENİN LİDERİ"

Türkiye'nin dünyada narenciye üretiminde söz sahibi ülkelerden biri olduğunu ifade eden Bayraktar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2014 yılında ülkemizde 3 milyon 783 bin ton narenciye üretimi yapılmıştır. Bu yıl da 3 milyon 787 bin ton üretim beklenmektedir. Ülkemizde narenciye üretimi, Akdeniz ve Ege Bölgesinde yoğunlaşmış durumdadır. Üretimde Adana ilimiz yüzde 25,9 payla ilk sıradadır. Bu ilimizi, yüzde 22,7'lik payla Mersin, yüzde 18,6'lık payla Hatay, yüzde 16,2'lik payla Antalya, yüzde 8,1'lik payla Muğla, yüzde 4'lük payla İzmir, yüzde 2,4'lük payla Aydın, yüzde 1,1'lik payla Osmaniye illerimiz izlemektedir. Dünya narenciye üretiminin yüzde 2,7'si ülkemizde yapılmaktadır. Türkiye, üretiminde 9'ncu sıradadır. Dünyada Çin yüzde 24,1 payla üretimde birinciliği almaktadır. Bu ülkeyi yüzde 14,5 payla Brezilya, yüzde 7,5 payla ABD, yüzde 7,4 payla Hindistan, yüzde 5,6 payla Meksika, yüzde 4,7 payla İspanya takip etmektedir."

"İHRACATIMIZIN YARISINI NARENCİYE OLUŞTURUYOR"

Narenciye üretiminin ülke ihtiyacını fazlasıyla karşıladığını, yaş ve meyve ihracatının da miktar olarak yarıya yakınını gerçekleştirdiğini belirten Bayraktar, "Toplam yaş meyve sebze ihracatımızın miktar olarak yarıya yakınını gerçekleştiren, ülkemize 942 milyon dolar döviz kazandıran narenciyede ihracatın devamı çok önemli" dedi.

"ÜRETİCİYE DESTEK, TANITIM VE MARKALAŞMA ŞART"

Narenciye üretiminin sorunlarına da değinen Bayraktar, bin bir emekle işletmesine bakan ve artan girdi fiyatları karşısında üretime devam eden üreticilerin emeğinin karşılığını alabilmeleri için yapılması gerekenleri ise şu şekilde sıraladı:

"İhracat iadelerinin yeterli miktarda belirlenmeli, bir an önce açıklanmalı ve ödemeler peşin olarak yapılmalıdır. Tanıtım faaliyetleriyle iç tüketim artırılmalıdır. Dış pazarda rekabet gücümüz artırılmalı, üreticilerimizin rekabet edebilmesi için maliyetler düşürülmelidir. Gübre, mazot gibi üretim girdilerinin desteklenmesinin yanı sıra, ilaçlama, depolama, ambalajlama, nakliye gibi unsurların da desteklenerek girdilerdeki Katma Değer Vergisi (KDV) oranları indirilmelidir. Marka oluşturulmalı, yeni pazarlar bulunarak ihracat artırılmalıdır. Araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ağırlık verilerek pazar talebine uygun çeşitler geliştirilmelidir." - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti Şemsi Bayraktar Akdeniz Antalya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title