Haberler

Antalya'da Tarım Tartışıldı

Antalya'da düzenlenen "Tarım Konseyi Odak Grup Toplantısı"nda Antalya tarımı tartışıldı.

Antalya'da düzenlenen "Tarım Konseyi Odak Grup Toplantısı"nda Antalya tarımı tartışıldı.

Antalya Ticaret Borsasından (ATB) yapılan yazılı açıklamaya göre, akademisyenler, tarım sektörü temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantıya, Tarım Konseyi Başkanı ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Tarım Konseyi İcra Kurulu üyeleri Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Kumluca Ticaret Sanayi Odası (TSO) Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp katıldı.

ATB Başkanı Çandır, açılışta yaptığı konuşmada, toplantıda Antalya tarımının birikmiş sorunlarının ele alınacağını belirterek, "Mesleki birikimlerimizle sorunları ve çözüm önerilerini, oluşturduğumuz 7 masada ortaya koymaya çalışacağız. Daha sonra öncelik sıralamasına göre ele alacağımız konuların takibini birlikte yapacağız." dedi.

Tarım Konseyi'nin tarımın daha iyiye gitmesi için çalıştığını vurgulayan Çandır, tarımın sorunlarının çözümü için getirilen çözüm önerilerine sahip çıkılmadığı sürece sonuca ulaşma şansının olmadığını belirtti.

Çandır, 1980'den sonra yoğun göç alan Antalya'da kentlilik bilinci ve aidiyet duygusunun gelişmediğini, sorunların çözümünde karar vericilerden farklı taleplerde bulunulduğunu kaydederek, konseyin sorunlar ve çözüm önerilerini içeren çalışmasının kitapçık haline getirilerek, karar vericilere sunulacağını bildirdi.

Muhteşem coğrafya ve tarım potansiyeline sahip Antalya'nın tarım potansiyelinin yeteri kadar değerlendirilemediğine dikkati çeken Ali Çandır, "Bir taraftan işsizlik var diyor, bir taraftan katma değer üretemiyoruz, potansiyelimizi de atıl bırakıyoruz. Umarım bu çalışma sonucu, hepimizin hayatına dokunacak, hepimizin işimizi geliştirecek, hepimizin işine katkı sağlayacak sonuçlar doğurur. Tarımımıza sahip çıktığımız sürece başarırız." diye konuştu.

- "Hep birlikte paket bekliyoruz"

Tarım Konseyi İcra Kurulu Üyesi ATSO Başkanı Davut Çetin, her kurumun tarımla ilgili çalışmaları kendi adına yaptığını belirterek, işbirliği olmadığı için bazen seslerini tam olarak duyuramadıklarını vurguladı.

Tarım Konseyi'nin bu toplantısını önemsediğini çünkü Antalya'nın tarımla ilgili tüm aktörlerin bir arada olduğunu belirten Çetin, "Buradan çıkacak detaylı bir rapor, sorunları tek tek anlatmak yerine birlikte anlatmamızı sağlayacak bir ortam oluşturur. Tarımın acil desteğe ihtiyacı var. Tarım ve Köyişleri Bakanı Faruk Çelik, yakın zamanda paket açıklanacağını bildirdi. Hep birlikte paketi bekliyoruz." dedi.

"Benim çiftçim zor durumda." diyerek sözlerine başlayan Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp ise, çiftçinin üretebilmesi için elinden tutulması gerektiğini belirterek, "Elinden tutulursa Türk çiftçisi en iyisini yapar." ifadesini kullandı.

BAİB Başkanı Mustafa Satıcı da konsey olarak hükümetten tarım paketi beklediklerini belirterek, tarım sektörünü desteklemek anlamında yeteri kadar bütçe olduğunu savundu. Rusya krizinden sonra ürünleri Avrupa pazarına yönlendirmek için çalıştıkları ama orada da zamanında üretim, hacimli üretim, kaliteli üretim, gıda güvenliği gibi sorunlar karşımıza çıktığını anlatan Satıcı, konseyin görüş ve fikirlerinin Ankara'ya taşınmasında birlikte hareket edilmesi halinde sonuç alınabileceğini vurguladı.

Yedi gruba ayrılan katılımcılar, sektörel konularda sorunlarını dile getirerek, çözüm önerileri sundu. Yapılan çalışmanın sonucu kitapçık haline getirilecek.

Kaynak: AA / Ekonomi

Mustafa Satıcı Ali Çandır Akdeniz Antalya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title