Haberler

Antalya'da AGAP Projesi Hazırlandı

Güncelleme:

Foto: Fevzi Özdemir ve Davraz fotoları

===

Alanya'da arıcılık 'AGAP' ile gelişecek

ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde arıcılık potansiyelinin artırılması amacıyla 'Alanya Arıcılık Geliştirme ve Araştırma Projesi' (AGAP) hazırlandı. 3 ay sürecek proje kapsamında kadın ve erkek 72 yeni aracı yetiştirilmesi hedeflenirken, mevcut 250 arıcı için de eğitim toplantıları düzenlenecek. Projenin 58 bin 400 liralık bütçesi ise Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından karşılanacak.

Projenin sahibi Alanya Meziyet Köseoğlu Mesleki Eğitim Merkezi'nin (MESEM) ev sahipliğinde yapılan protokol törenine, projenin ortakları Antalya Arı Yetiştiricileri Birliği, Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile iştirakçi ortak Alanya Kent Konseyi'nin temsilcileri de katıldı. Törende, üzerinde projenin adı ve logosu yer alan bir pasta kesildi.

10 KOLONİLİK UYGULAMA BİRİMİ KURULACAK

Meziyet Köseoğlu MESEM Müdürü Levent Aysal, projenin amacının bölgedeki arıcılık potansiyelinin etkin olarak kullanılması, arıcılığın bir meslek olarak görülmesi, girişimcilik kapasitesinin artırılması olduğunu söyledi. Ocak ayında başlayacak proje kapsamında ilk etapta 72 yeni arıcıya eğitim verileceğini belirten Aysal, kursiyerlerin toplam 80 saat eğitim göreceğini kaydetti.

10 arı kolonisinden oluşan örnek uygulama birimi kuracaklarını kaydeden Aysal, "Belde ve köylerde yaklaşık 250 arıcının katılımıyla toplantılar düzenlenecek. Hacettepe Üniversitesi'nden arıcılık eğitim uzmanları mevcut 80 arıcıya ise 2 günlük seminer verecek. Projenin son aşamasında ise kitapçık ve DVD hazırlanacak" dedi.

Projenin sözleşmesi Meziyet Köseoğlu MESEM Müdürü Levent Aysal, BAKA İzleme ve Değerlendirme Birimi Başkanı Kamil Demirbaş, BAKA İç Denetçisi Özer Metin ve Alanya Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan arasında imzalandı.

Teoman ERİŞ/ALANYA, (DHA)

Foto: Pasta kesilmesi, protokolün imzalanması, toplantıya katılanların toplu halde fotosu

===

Bağlama öğreniyorlar

KAŞ Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından Kalkan Beldesi, Çavdır ve Sarıbelen köylerinde bağlama kursu açıldı. Kurslara aralarında öğretmen, öğrenci, ev kadını ve öğrencilerin bulunduğu 74 kişi katılıyor. Kalkan'daki kursta 32 kursiyer eğitim alıyor. Kursiyerler, müzik öğretmeni Okan Karayaş tarafından hafta 2 gün verilen kursta, 5 saat ders alıyorlar. Kalkan'daki bağlama kursu, iki grup halinde veriliyor.

Çavdır Köyü'ndeki bağlama kursu, Türk halk müziği sanatçısı Enver Çatal tarafından veriyor. Bu kursa çoğunluğu öğrenci 22 kişi katılıyor. Bu kursta haftada bir gün yedi saat olarak veriliyor. Sarıbelen Köyü'ndeki kursu, sınıf öğretmeni Yaşar Çıbık veriyor. Bu kursa öğrenci ve yetişkinlerden oluşan 20 kursiyer katılıyor. Üç kursta toplam 240 saat olarak verilecek. Kurslar, öğretim yılı sonuna kadar devam edecek.

Kaş Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Öztürk, Kalkan Beldesi ve Çavdır Köyü'nde ilk kez, Sarıbelen Köyü'nde ikinci kez bağlama kursu açtıklarını kaydetti. Kurslara yoğun bir ilgi olduğunu anlatan Öztürk, "Bu kurslarda temel bağlama eğitimi, nota eğitimi ve Türk halk türkülerini çalmayı ve söylemeyi öğretiyoruz. Yılsonunda öğrendiklerini sergi açılışlarında birer konserle yörelerine sunacaklar" dedi.

Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA)

Foto: Kurstan

===

Ekmekte patates unu kullanılsın

SANDIKLI Ziraat Odası Başkanı Süleyman Yıldız, patates üretiminin artması için ekmekte patates unu kullanılmasını önerdi. Patates üretimine ilişkin kota olmadığını serbest ekim nedeniyle ekonomik değerinin yetersiz olduğuna işaret eden Yıldız, "Üreticiler emeklerinin karşılığını alamadıkları gibi, ürün fazla olduğunda fiyatlar düşüyor. Üreim az ise fiyatlar yükseliyor. Bu nedenle bir dengesizlik söz konusu. Bu konuda Türkiye'nin yıllık ihtiyacına göre kota konulması gerekiyor" dedi.

Üreticilerin üretim yaparken hep bir yıl öncesini baz aldığını ve bu nedenle sürekli bir dengesizliğin söz konusu olduğuna işaret eden Yıldız, patatesin ekmek üretiminde de kullanılarak bu dengesizliğin önüne geçilebileceğini söyledi. Buğday unundan yapılan ekmeğin kısa sürede bayatladığını ve çöpe atıldığına işaret eden Yıldız, bunun önüne geçebilmek için patates ununun karışımıyla ekmeğin üretilmesini önerdi.

Ekmekte patates ununun kullanılmasıyla birlikte patates üretiminde de bir istikrarın oluşacağına dikkati çeken Yıldız, "Bu düzenleme, ekmek fiyatlarına ciddi bir artışa yol açmaz. Ekmek ununa yüzde 1 oranında patates unu katmak için 6-10 kilogram patatese yeterli. Un üretimi için zaten tarlada kalan patatesler kullanılıyor. Bu konuda bir yasa çıkarırsa özel sektör fabrika kurar, çöpe giden patates ekonomiye kazandırıldı" dedi. Yıldız, Avrupa'da ekmekte patates unu kullanıldığını belirtti.

İsmail AKAR/SANDIKLI, (DHA)

Foto: Patates fotosu, Süleyman Yıldız

===

Sandıklı'da toplu taşımaya zam

AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi'nde toplu taşıma ücretlerine zam yapıldı. Zam, Sandıklı Belediye Meclisi'nin ocak ayı toplantısında onaylandı. Yeni tarifeye göre en uzun mesafe normal yolcu taşıma ücreti 2 TL'den 2,5 TL'ye, öğrenci taşıma ücreti ise 1,50 TL'den 1,75 TL'ye, en kısa mesafe yolcu taşıma ücreti ise normal yolcu 1 TL'den 1.25 TL'ye, öğrenci ise 75 kuruştan 90 kuruşa yükseldi.

Sandıklı'da yeni yılla birlikte Sandıklı Jeotermal Isınma (SANJET) kontör fiyatlarına da yüzde 15 zam yapıldı. Vatandaşlar bu yıl ısınmak için yüzde 15 daha fazla fatura ödeyecek

Ahmet DAĞLI/SANDIKLI (DHA)

Foto: Halk otobüslerinden foto

===

Kemer'de günde 5 saat denetim

KEMER İlçe Emniyet Müdürlüğü trafik polis ekipleri, trafik kazalarının önlenmesi amacıyla 4 ekiple günde 5 saat belirli noktalarda denetim yapıyor. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin Kemer'deki trafik uygulamaları tüm hızıyla sürüyor. Polis ekipleri, Kemer 2, Dörtyol Kavşağı ve Atatürk Caddesi'nde denetimlerine günün belirli saatlerinde devam ediyor. Motosikletli sürücüleri kask takmaları konusunda uyaran polis ekipleri, denetimlerini trafiğin yoğun olduğu ilçe merkezinde kırmızı ışık ihlalinin ve kazaların meydana geldiği kavşaklarda yoğunlaştırıyor.

Vatandaşları ve sürücüleri trafik kurallarına uymaları konusunda uyaran ekipler, bir yandan da ilçedeki trafik düzeninin sağlanması için yanlış yere park eden sürücülere de göz açtırmıyor. Özellikle motosiklet sürücülerine kask takmaları konusunda uyaran ekipler, kask kullanmayan sürücülere ceza yazıyor. Kemer'de 4 polis ekibi, günün 5 saati trafik uygulaması yapıyor. Farklı noktalarda konuşlandırılan ekipler, seyir halindeyken cep telefonu kullanan ve emniyet kemeri takmayan sürücüleri de kurallara uymaları konusunda uyarıyor.

Saffet YENİGÜN/KEMER, (DHA)

Foto: Denetim fotoları

===

Enerjisini kendisi üretecek

ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun gayretleriyle Afyonkarahisar'da inşasına başlanan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi, kendi elektriğini üretmesiyle örnek olacak. Elektrik projesinin müellifi Yüksek Mimar Çelik Erengezgin, "Diyarbakır'daki Güneş Evi' projesiyle Avrupa Birliği'nden ödül almıştık. Buradaki çalışmanın da ödül kazanacağını düşünüyorum. Enerjisinin tamamını üretme iddiasıyla ortaya çıktık. Uygulamasını 5 sene önce yapmıştık. Bunun bir devlet projesi olmasını önemsiyorum" dedi.

2013 SONUNA YETİŞECEK

Eskişehir Orman Bölge Müdürü Nadir Sarıkaya da Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Merkezi'nin önemli bir proje olduğunu kaydeden Sarıkaya, "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler merkezimizin inşaatı devam etmekte. Bu proje Türkiye'de bir ilk olacak. Orman teşkilatının gururu olacaktır. 2012 yılında ihalesi yapıldı. 2013 Aralık ayında bitmiş olacak" dedi.

MERKEZDE NELER OLACAK?

10 Temmuz 2012 tarihinde yüklenici firmaya verilen Tıbbı Aromatik Bitkiler Merkezi'nin içinde gösteri serası, kurutma odası, yetiştirme serası, herbaryum, laboratuvar, sergi salonu, seminer salonu yer alacak. Toplam 45 bin metrekarelik alanda kurulacak olan merkezde Botanik Bahçesi'nin de kurulması öngörülüyor. Merkezde kişniş, kekik, karabaş otu, kantaron, hatmi çiçeği, fesleğen, ısırgan otu, güzel avrat, adaçayı, aslan pençesi, gilaboru, geven çiçeği, böğürtlen, altın çilek, civanperçemi, biberiye, eğrelti otu, çitlenbik, alıç, barut ağacının üretimi yapılacak.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Merkezden foto

=== - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Süleyman Yıldız Sandıklı Antalya Alanya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title