Haberler

Antalya Valiliği 12 Oyunu 18 Yaşından Küçüklere Yasaklandı

Güncelleme:

Valilik, 18 yaşından küçük çocukların psikolojik gelişimini etkileyecek GTA, Call Of Duty, Half Life ve Metin2 gibi oyunların internet kafelerde oynanmasını il genelinde yasakladı.

Antalya Valiliği, 18 yaşından küçük çocukların psikolojik ve fizyolojik gelişimine olumsuz etkisi olabilecek GTA, Call Of Duty, Half Life ve Metin2 gibi oyunların, internet kafelerde ve elektronik oyun yerlerinde oynanmasını il genelinde yasakladı.

BU OYUNLAR 18 YAŞINDAN KÜÇÜKLERE YASAK

Antalya Valiliği tarafından alınan kararla, 18 yaşından küçüklerin internet kafelerde ve elektronik oyun yerlerinde, 'Bloodrayne, Bloodrayne 2', Grand Theft Auto (GTA), Epidos from Liberty City, 'San Andreas', 'Grand Theft Auto 3, 'Grand Theft Auto 2', 'Grand Ilieit Auto (Add OK)', 'Hitman', 'Global Operations', 'Sniper Elite', 'Battlefield Vietnam', 'Wolfenstein', 'The Godfather', 'The Godfather II', 'Metin2', 'Knight Online', 'Call Of Duty' ve 'Half Life' adlı oyunların oynanmasının yasaklandığı kaydedildi.

GEREKÇE: SUÇA TEŞVİK

Açıklamada, yasaklanma gerekçesi, 23 Mayıs 2007 tarih ve 26530 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5651 sayılı 'İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi' hakkında kanuna dayandırıldığını belirtildi. Yasak konulan oyunların uyuşturucu veya uyarıcı madde alışkanlığı, intihara yönlendirme, cinsel istismar, müstehcenlik, fuhuş, şiddet, kumar ve benzeri kötü alışkanlıkları teşvik edebileceği kaydedildi.

55 OYUN İNCELENDİ 12'Sİ SAKINCALI

Malatya Valiliği tarafından akademisyen ve uzmanlardan oluşan bir komisyon tarafından 55 bilgisayar oyununun incelenerek hazırlanan rapora atıfta bulunulan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İncelenen 55 oyundan 12'sinin 18 yaşından küçükler tarafından oynanmasının sakıncalı olabileceği yönünde kanaat oluşmuştur. Bilgisayar (video) Oyunları Sınıflandırma - Derecelendirme Raporu'nun Emniyet Genel Müdürlüğü'ne sunulduğu, bu bağlamda şiddet ve benzeri kötü alışkanlıklara teşvik eden ve 18 yaşından küçüklerin psikolojik ve fizyolojik gelişimine olumsuz etkisi olması sebebiyle oyunların oynanmasının yasaklanmasına karar verildi."

UYMAYANA PARA CEZASI VAR

12 yaşından küçüklerin bilgisayar oyunu oynanan salon ve internet kafelere veli veya vasileri eşliğinde girebileceklerine değinilen açıklamada, 15 yaşından küçüklerin yanlarında veli veya vasileri olmadan saat 20.00'den sonra iş yerlerine alınmayacakları, yasaklara uymayan işletmeci ve sorumlular hakkında da idari para cezası uygulanacağı kaydedildi.

GTA'NIN SABIKASI KABARIK

Dünyanın en popüler bilgisayar oyunu serilerinden olan Grand Theft Auto'nun (GTA) beşinci oyunu 2014'te piyasaya çıkmıştı. Kadına karşı şiddet unsurları barındırdığı için oyunun satışı Avustralya'da yasaklanmıştı.

GTA 5 hayali bir şehir olan ancak Los Angeles'dan esinlenilerek hazırlanan Los Santos'da geçiyor. Oyuncular üç sabıkalıyı kontrol ederek şehirde bir dizi suç işliyor.

Müzik ve sinema eserlerini de geride bırakarak, eğlence sektörünün 1 milyar dolarlık satış gelirini en hızlı aşan eseri olan oyun, onlarca ödül kazanmasına rağmen içerdiği şiddet unsurlarıyla eleştiri konusu da olmuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Antalya Valiliği Vietnam Teknoloji Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu?
500

Yorumlar (24)

ksd:

Bu yazili oyunlar en az 10 yıldır piyasada yenimi akliniza geldi

112
1
yanıtYanıtla
yıl 2016:

Yazık.... İş yok heralde bu aralar .d oyunlarda zaten yal sınırı uyarısı var . Kullanıcının velisi yada kendisinin dikkat etmesi gereken bir durum bu. Utanç verici..

100
5
yanıtYanıtla
bak sen:

tv açıyoz, kızım yanımda otururken türk dizisinde öpüşüp sevişmeye başlıyolar, ya bunlara ne demeli

100
4
yanıtYanıtla
League Of Legends''e bakın bide:

League Of Legends''e bakın bide oda çok sakıncalı 18 yaş üstü olması lazım. burada onun yüzünden çocuklar kendilerini bıçaklıyor.

101
3
yanıtYanıtla
gerçek:

önce güçsüzlerden ezmeye başlarlar, lan erkeksen tv lere bir düzen getir, ailemle bir dizi bir program izleyemez hale geldik

102
0
yanıtYanıtla
27:

Listede Warface yok. Yukleyin oynayın. Türkçe de..

0
25
yanıtYanıtla
hüseyin şevki topuz:

şuraya bak yazıklar olsun , her akşam işidin kafa kesme haberlerini yayınlıyorlar onda birşey yok , oyunlara kafayı takmışlar. . evde oynayanlaraa ne yapacaksınız bakalım hırzıs akp ve avaneleri.

14
9
yanıtYanıtla
ögretmen:

yasaklarla yönetilen bir ülkede yakında nefes almakta yasaklanacak acun, seda sayan programları izleyerek artırırız kültürümüzü çüünkü eğitim zaten yasak ülkede

5
15
yanıtYanıtla
mehmet:

Lol''üde yasaklasalardı keşke

12
2
yanıtYanıtla
cnn:

Call Of Duty yasaklanır mı be oyun değil efsanedir.

7
5
yanıtYanıtla
Tüm 24 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title