Haberler

Antalya'da 18.ahilik Haftası Kutlamaları

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin (AESOB) katkılarıyla düzenlenen 18. Ahilik Haftası etkinlikleri Cumhuriyet Meydanı’nda törenle kutlandı.

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin (AESOB) katkılarıyla düzenlenen 18. Ahilik Haftası etkinlikleri Cumhuriyet Meydanı'nda törenle kutlandı. Kutlamada çıraklıktan ustalığa geçiş töreni olan "Şet Kuşanma" canlandırıldı.

Antalya'da bu yıl 18'incisinin düzenlendiği Ahilik Haftası etkinlikleri Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törenle kutlandı. Törene Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Antalya Emniyet Müdürü Cemil Tonbul, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok ile çok sayıda vatandaş katıldı.

"DÜNYA TEK BİR PAZAR HALİNE GELDİ"

Törenin açılışında konuşan AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok, Ahilik kültürünün Osmanlı İmparatorluğu'nu dünyanın en büyük güçlerinden biri haline getiren bir kültür olduğunu belirtti. Bugün de aynı ahilik anlayışla devam edildiğini belirten Sevimçok, "Bizler ahilik anlayışını ülkemizin ölümsüz bir ışığı olarak görüyoruz. Bu kültürü günümüze uyarlama konusunda esnaf ve sanatkarlar olarak elimizden geleni yapıyoruz. Amacımız kaliteli hizmet üretmek ve güvenilir bir esnaf yetiştirmektir. İlerlemiş toplumlarda ahilik anlayışının izlerini görmek mümkündür. Dünya artık tek bir Pazar haline gelmiştir. Global ekonomi arz ve talep çok çeşitlenmiştir. AVM'ler esnafı inceden inceye kemiren her şey dahil sistemi oluşturmuşlardır. Bu nedenle esnafımızı destekliyor Ahilik haftasını kutluyoruz" diye konuştu.

"ESNAFA OLAN SÖZÜMÜZÜ TUTACAĞIZ"

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de yaptığı konuşmada yerel yönetim olarak esnafa her zaman destek vermeye hazır olduklarını kaydetti. Seçimlerden önce esnaf dostu olacakları yönünde verdikleri sözün görev sürecinde de devam ettireceğini belirten Başkan Türel, "Ahilik meselesi bir günde konuşulmamalı her gün yaşatılmalıdır. Ahilik kardeşlik, dürüstlük demektir. Ülkemizin ve esnafımızın kalkınması için ahilik kültürü önemlidir. Elini, sofranı, kapını açık tut; gözünü, dilini ve belini bağlı tut. Sadece bu anlayış bile her şey açıklamaya yeterlidir. Göreve seçilmeden önce esnaf dostu olacağımız sözünün görev sürecinde de sözümüzü tutacağımızı bilmenizi isterim" şeklinde konuştu.

Törende İçişleri Bakanlığı'nın Valilik kararnamesi ile Antalya Valiliği'nden İçişleri Bakanlığı Müsteşarlık görevine atanan Antalya Valisi Sebahattin Öztürk'te bir konuşma yaptı. Vali Öztürk konuşmasında "Ahi" kelimesinin cömertlik, kardeşlik, birlik ve bütünlük anlamında olduğunu söyledi. 16'ncı yüzyılda Lonca sistemiyle birlikte daha disiplinli hale getirildiğini belirten Vali Öztürk,"Bugünkü Türk Standartları Enstitüsü'nün o zamanlara dayandığını söyleyebiliriz. O zamanlarda herkes esnaf olamıyordu. Bir disiplin, bir standart vardı. Üretilen mallar bir standart haline getiriliyor ve fiyatlar bir garanti altına alınıyor. O yüzden ahilik kültürünün yaşatılması ve devam ettirilmesi gereklidir. Tüm esnafımızın ahilik haftasını kutlarım" ifadelerini kullandı.

ŞET KUŞANMA CANLANDIRILDI

Törende Ahilik kültüründe çırağın kalfalığa yükselmesini konu alan ve Ahi teşkilatının onayına sunulması canlandırıldı. Ahi teşkilatına ustası ile birlikte gelen çırak, mesleği konusunda ehil olduğunu ve artık kalfalığa yükselmek istediğini belirtir. Ahi teşkilatı üyeleri çırağın yapmış olduğu bir el işini incelemesinin ardından kalfa olabileceğini onaylaması canlandırıldı. Şet kuşanma töreni alandaki izleyicilerden büyük ilgi gördü.

Törenin ardından AESOB Başkanı Sevimçok davetlilere Sobacılar Çarşısı'nda etli pilav ikram etti. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sebahattin Öztürk Ahilik Haftası Menderes Türel Muratpaşa Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title