Haberler

Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı

Antalya Büyükşehir Belediyesinin 2014 yılı faaliyet raporu, oy çokluğuyla kabul edildi.

Antalya Büyükşehir Belediyesinin 2014 yılı faaliyet raporu, oy çokluğuyla kabul edildi.

Büyükşehir Belediyesi Nisan Ayı Meclis Toplantısı, Antalya Su ve Atık Su İdaresi Genel Müdürlüğü toplantı salonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantıda, Antalya Büyükşehir Belediyesinin geçen yılki faaliyet raporu görüşüldü, encümen ve komisyon üyeleri belirlendi.

AK Parti Grup Sözcüsü Bahattin Bayraktar, faaliyet raporu görüşmeleri sırasında, belediyenin icralık bir belediye olmaktan kurtulduğunu, büyük yatırımlara, projelere imza atıldığını söyledi.

CHP Grup Sözcüsü Ruhi Beşiktaş ise faaliyet raporunun ellerine yeni ulaştığını belirterek, hemen görüşülmesine tepki gösterdi.

MHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi İrfan Yılmaz, belediyeden personel çıkışları yapılırken yeni personel alındığını öne sürerek, "Madem yeni personel alacaktınız, neden mevcutları çıkardınız" dedi.

Belediyenin icra davalarında artış olduğunu, bunlarla ilgili açıklama beklediklerini ifade eden Yılmaz, 2014 yılı içinde mezarlığa yeterli hizmet verilmediğini ileri sürdü.

MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli ise faaliyet raporunun düzgün hazırlanmadığını savunarak, "Ya yapmamışsınız ya da yaptıklarınız rapora yansımamış. Faaliyet raporu düzgün hazırlanmamış, burada sizin elemanların beceriksizliği var" ifadesini kullandı.

Bu sırada söz alan Türel, muhalefetten yapıcı eleştiriler beklediklerini söyledi. Muhalefetin rapordaki birkaç rakam oyunuyla yatırımları gölgelemeye çalıştığını öne süren Türel, "Göreve başladığımızda, Antalya Büyükşehir Belediyesi mali durum itibarıyla, açık konuşmam gerekiyorsa batmış, bitmiş bir belediyeydi. Faaliyetler, hizmetler açısından ise batmak, bitmekten de öte adeta bir ağacın bile dikilmesi noktasında imkanı olmayan, bunu bile beceremeyen bir belediye olduğu açıktı" diye konuştu.

Türel, bu durumun halkın kantarında değerlendirildiğini, demokrasi gereği Antalya Büyükşehir Belediyesinde görev değişikliği yapıldığını kaydetti.

Siyasetin sadece hizmet değil, farklı faktörlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bir husus olduğunu vurgulayan Türel, "Siyasette hizmet gereklilik, gönül almak yeterliliktir. Bunun ikisinin birden ifade edilmesi, yerine getirilmesi gerekir. Çok hizmet de çok gönül almak da yetmeyebilir. İkisini bir denge içinde yürütmek gerekir" diye konuştu.

Başkan Türel, geçmişteki TBMM ve AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevlerindeki tecrübeleriyle bir yılı geceli gündüzlü çalışarak geçirdiğini dile getirdi.

Göreve geldiğinde belediyenin bir ana deposunun bile bulunmadığını belirten Türel, "Bakkal dükkanının dahi ana deposu olur. Mal ana depoya girer, oradan rafa çıkar ama Antalya Büyükşehir Belediyesine geldiğimizde gördük ki satın alınan ne varsa kapanın elinde kalıyor, ne girdiği belli, ne çıktığı" dedi.

Büyükşehir Belediyesi olarak kurumsal yapılanmayı yeniden hayata geçirmek için çalıştıklarını anlatan Türel, bir taraftan hizmet yaptıklarını bir taraftan da kurumsal yapıda disiplini sağladıklarına dikkati çekti.

Türel, bunları mazeret olarak ifade etmediklerini, bilgilendirmek amacıyla konuştuklarını söyledi.

Bir yılda gelinen tablonun çok farklı bulunduğuna işaret eden Türel, göreve geldiğinde devraldığı borcun 2 milyar 198 milyon 419 bin lira olduğunu ifade etti.

Bir şube müdürüne 3 sekreter

Personel sayılarına ilişkin eleştirilere değinen Türel, kendisinin 4 bin personel bıraktığını ancak tekrar göreve geldiğinde 8 bin personelin kapıda karşıladığını söyledi. Gereksiz görevlendirmeler yapıldığının altını çizen Türel, şöyle devam etti:

"5 büyükşehir ilçesinde 4 bin personelle yaptığımız hizmetler, bizden sonraki dönemde 8 bin personelle yapılmaya çalışılmış. Gözlerime inanamadım. Biz geçmişte şube müdürlerine sekreter, araba verme noktasında çok ketum davranıyorduk. Bir şube müdürünün üç sekreteri, 3 arabası... Bırakın daire başkanını, genel sekreterlerini falan... Tabi bu kadar çok personel doldurursanız elbette böylesine gereksiz görevlendirmeler yapmak zorundasınız."

Menderes Türel, 8 bin personelle 2 bin kilometrekare yüzölçümüne hizmet eden belediyeden şimdi 7 bin 400 personelle 21 bin kilometrekare yüzölçümüne hizmet verildiğini kaydetti.

Geçmiş dönemde personel fazlasını eleştirdiklerinde birilerinin istihdama katkı sağladıkları yönünde açıklamalarda bulunduklarını bildiren Türel, milletin parasıyla istihdama katkı sağlanamayacağını vurguladı.

Muhalefete "eleştiri" tepkisi

Başkan Türel, muhalefetin yersiz eleştirilerde bulunduğunu savundu. Muhalefetten istifade etmek istediklerini dile getiren Türel, "Sizin böylesine sorumsuz yaklaşımlarınız inanın bazen bizi, sizi ciddiye alma noktasında zafiyete düşürüyor. Bu bizim zafiyetimiz oluyor, bunu yapmayın. Sizden güzel eleştiriler gelsin ki 'dikkate alalım, yararlanalım' diyebilelim" diye konuştu.

Bir taraftan borç ödediklerini bir taraftan da hizmet yaptıklarına dikkati çeken Türel, bir yılda yarım milyar liraya yakın borç ödediklerini belirtti.

Yapılan yatırımların muhalefetçe görülmediğini savunan Türel, Antalya Büyükşehir Belediyesinin yaptığı hizmetlerin vatandaşlar tarafından çok iyi bilindiğini söyledi.

"Altyapı malzemeleri ayaklanmış gitmiş"

Göreve "Nerede kalmıştık Antalyam" diye başladıklarını hatırlatan Türel, "Keşke her şeyi bıraktığımız noktada devralsaydık. Geriye gitmiş. Hizmet binası... Bir çivi bile çakılmadı 5 senedir. Bir geldik ki içinde altyapısıyla ilgili yaptığımız malzemeleri bile bulamadık. Onlar bile ayaklanmış gitmişler" şeklinde konuştu.

"Milletvekilli olup kurtulacaklarını sanmasınlar"

Türel, bunlarla ilgili incelemelerin ve soruşturmaların devam ettiğini anlattı. Hukukun işi olan konuları basına açıklamadığını, açıkladığı takdirde birilerin sokağa çıkamayacağını kaydeden Türel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hukuktaki dosyaları yakında açıklayacağım demenin sebebi de Antalyalılara kendi suçlarını örtmek için kullanmak isteyip milletvekilliği zırhına girmek isteyenlerin maksadının ne olduğunu göstermek içindir. Bu bilgilendirmeyi yapmam bir siyasi sorumluluğun gereğidir. Eğer hesap vermekten kaçmak için milletvekili olmaya çalışanlar olmasaydı bunu da yapmazdım ama yapacağım. Bunların hepsi yargıda. Bu milletin trilyonlarca lirasını heba ettiği için devletin kurumları tarafından zimmet çıkarılmış kişiler milletvekili olup kurtulacaklarını zannediyorlarsa kusura bakmasınlar, Menderes Türel belediyede görevi devraldığında söyledi; 'İninize kadar kovalayacağım' dedi. Bu benim vatandaşlık görevim."

Bu sırada araya giren Ruhi Beşiktaş, Türel'in de belediye başkanlığından sonra milletvekili olduğunu hatırlatması üzerine Türel, hakkındaki uydurma iftira dosyalarının hepsini temizleyip Ankara'ya gittiğini, hiçbir açık dosya bırakmadığının altını çizdi.

5 yıllık "reklam arasının" ardından hizmetlere devam ettiklerini anlatan Türel, hizmet binasının ihalesinin bu yıl yapılacağını, Konyaaltı sahili, Boğaçay, ulaşım ile ilgili projelerinin hızlı bir şekilde ilerlediğini belirtti.

CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Songül Başkaya da Türel'in ilçe belediye başkanları ve meclis üyeleriyle adeta dalga geçtiğini, meclis üyelerini bu kadar hafife almaması gerektiğini söyledi.

Türel'in Mustafa Akaydın'ın milletvekilliğini zırh olarak kullandığı yönünde açıklamada bulunduğunu ancak bu konunun yerinin burası olmadığını savunan Başkaya, faaliyet raporunun değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından faaliyet raporu oylamasına geçildi. 2014 yılı faaliyet raporu, oy çokluğuyla kabul edildi.

Encümen ve komisyon üyeleri belirlendi

Gizli oylama ile yapılan encümen üyesi seçiminde üyeliklere AK Parti'li Belediye Meclis üyeleri Mesut Kocagöz, Bahadır Yantaç, Enver Aputkan, Abdurrahman Yılmaz ve İsmail Afşar seçildi.

Komisyon üyeleri ise açık oylama ile belirlendi.

Plan Bütçe Komisyonunda Bahattin Bayraktar, Mustafa Erkan Aksoy, Halit Çilengir, Halil Karataş, Mustafa Eroğlu, Ruhi Beşiktaş, Süleyman Acar, Cengiz Büyükgebiz ve Ergüven Yılmaz yer aldı.

İmar ve Bayındırlık Komisyonuna Can Kasapoğlu, Esat Göyük, Hasan Ali İrban, Kerim Başkaptan, Cenk Halil Bayaz, Erkan Demirci, Sıtkı Soydal, İrfan Yılmaz, Selçuk Senirli getirildi.

Çevre ve Sağlık Komisyonuna Hasan Fevzi Yılmaz, Ali Kurşunlu, Kemal Sarıyıldırım, Ercaan Merthatun, Arzu Yıldırım, İsmet Tok, Ertürk Yazar, Mehmet Kılınç seçildi.

Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda Halit Akar, Musa Yücel, Erol Demirhan, Sadullah Bayar, Orhan Avcı, Faik Çıtak, Yusuf Kumbul, Mehmet Balık, Ali Baki Sarıca yer aldı.

Ulaşım Komisyonuna Ercan Ak, Rasim Elçi, Ramazan Etli, Yaşar Sözen, İsmail Tosun, Erol Özkarabekir, Zafer Yörük, Ahmet Can, Zihni Asiltürk, İsim Verme Komisyonuna da Yusuf Göven, Hüseyin Torun, İbrahim Köseoğlu, Sami Altun, Emin Çağlar getirildi.

Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonuna da Ali Rıza Zoru, Fırat Demirci, Mehmet Uyar, Arzu Yıldırım, Aslı Bayar Ulukapı seçildi.

Kaynak: AA / Yerel

Menderes Türel Beşiktaş Ak Parti Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title