Haberler

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4)

Foto.ALANYA Belediyesi, Saray Mahallesi'nde yer alan Halk Pazarı ve Balık Hali'ndeki 62 işyerini açık artırma usulü yapılan ihaleyle 3 yıllığına kiraya verdi.

Foto: Öğrencilerin ve pasta kesilirken foto

===

Halk pazarından 600 bin TL gelir

ALANYA Belediyesi, Saray Mahallesi'nde yer alan Halk Pazarı ve Balık Hali'ndeki 62 işyerini açık artırma usulü yapılan ihaleyle 3 yıllığına kiraya verdi. Belediye, işyerlerinden yıllık 600 bin TL kira geliri elde edecek. Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, Encümeni Salonu'nda yapılan ihalede daha önce 5 yıl olan kira sözleşmelerini 3 yıl olarak yenilediklerini söyledi.

Halk Pazarı ve Balık Hali ile Toptancı Hali'nin bulunduğu bölgeye önümüzdeki yıllarda farklı bir proje yapılabileceğini belirten Sipahioğlu, "Toptancı Hali'ndeki işyerlerinin sözleşmeleri 2015 yılında sona eriyor. Bu bölgede ileride yapılabilecek bir projeye engel olmaması için Halk Pazarı ve Balık Hali'ndeki dükkanların kira sözleşmelerini 3 yılla sınırlı tuttuk." dedi.

Teoman ERİŞ/ALANYA, (DHA)

Foto: Hasan Sipahioğlu -Halk Pazarı ve Balık Hali

===

Finike'de nar iki numara

FİNİKE'de 'Nar yetiştiriciliği ve depolanması' konulu eğitim semineri düzenlendi. Turunçova Düğün Salonu'nda düzenlenen seminere, Kaymakam Mesut Yakuta, Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Celal Bülbül, kurum ve kuruluşların temsilcileri ve çok sayıda üretici katıldı. Seminere, Süleyman Demirel Üniversitesi'nden (SDÜ) Prof. Dr. İsmail Karaca, Prof. Dr. Gürsel Karaca, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Antalya İl Müdürlüğü'nden Mehmet Çelebi ve Bilal Aydoğan konuşmacı olarak katıldı.

NAR İKİNCİ ÜRÜN

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kaymakam Mesut Yakuta, ilçeye gelmeden önce portakal ağaçlarının sökülerek nar ağacı dikildiği yönünde bilgi edindiğini söyledi. İlçeye geldiğinde ise portakal yetişmeyen yerde nar üretimi yapıldığını gördüğünü anlatan Yakuta, "Portakaldan sonra nar en önemli tarımsal ürünlerden biri haline gelmiş durumda. Nar, hem üretim koşulları hem de saklama koşulları açısından portakaldan daha nazik ve dayanıksız bir bitki" dedi.

DÜZENSİZ ÜRETİM ZARAR VERİYOR

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. İsmail Karaca, nar üretimi ve ekonomik değeri hakkında bilgi verdi. Narcılığın son yıllarda çok hızlı gelişme gösterdiğini kaydeden Karaca, gereksiz alanlarda çok fazla yetiştirilmeye başlanmasının beraberinde sorunları da getirdiğini vurguladı. Biyolojik mücadelenin önemine dikkat çeken Karaca, "Bugüne kadar yapılan çalışmalar sırasında nara zarar veren 100 organizma saptadık" dedi.

BAKIM ÖNEMLİ

Nar zararlıları arasında kuş, kemirgen ve böcekler bulunduğunu anlatan Karaca, "Ürünümüze ortak olan ve hem kalitesini, hem içerik olarak hem nitelik olarak değerini düşüren zararlılar bunlar" dedi. Nar hastalıkları konusunda üreticiye bilgi aktaran Prof. Dr. Karaca, "Sert budamadan kaçınılmalı, düzenli ve yeterli sulama yapılmalı, aşırı azotlu gübrelemeden kaçınılmalı, meyveler güneş ışığından korunmalı, hasat birkaç defada yapılmalıdır" dedi.

Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA)

Foto: İlçe Kaymakamı Mesut Yakuta ve toplantı ortamından çekilen fotoğraflar.

===

Kene mevsimi başlıyor

ANTALYA Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi tarafından Finike'de 'Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi' hastalığı hakkında bilgi vermek üzere sağlık çalışanlarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi. DSİ Toplantı Salonu'nda verilen Hizmet İçin Eğitim Semineri'ne Kaş, Demre, Kumluca ve Finike ilçelerinde görev yapan, enfeksiyon hastalıkları uzmanları, toplum sağlığı merkezleri sorumlu hekimleri ile devlet ve özel hastanelerde görev yapan bulaşıcı hastalıklardan sorumlu personel katıldı.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Hasan Peksel ve Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Ayşe Çakır Çelik, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı hakkındaki son gelişmeler ve mevcut bilgilerin güncellenmesine yönelik eğitim verdi. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi sendromuna ilk kez 1944 yılında Batı Kırım'da rastlandığını anlatan Dr. Hasan Peksel, Türkiye'de ise ilk kez 2002 yılında görüldüğünü kaydetti.

Dr. Peksel, sendromun son 10 yıldır ülke gündeminde konuşularak medya ve Sağlık Bakanlığı tarafından önemle takip edildiğini vurguladı. Seminerde ayrıca hastalıkla mücadele de 2013 yılında izlenecek yol, halkın bilinçlendirilmesi için gerçekleştirilecek çalışmaların yanı sıra sağlık çalışanlarının konu hakkında duyarlılığının arttırılmasına yönelik bilgiler aktarıldı.

Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA)

Foto: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Hasan Peksel ve toplantı ortamından çekilen fotoğraflar

===

Öğretmen okulları 165 yaşında

KUMLUCA'da öğretmen okullarının kuruluşunun 165'inci Yıldönümü törenle kutlandı. Kumluca Anadolu Öğretmen Lisesi tarafından Belediye Düğün Salonu'nda düzenlenen törene, Kaymakam Salih Işık, Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Osman Koşar, İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Şahin, siyasi parti temsilcileri, öğretmen okulu mezunu emekli öğretmenler, öğrenci ve davetliler katıldı.

Törende saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından törende konuşan Kumluca Anadolu Öğretmen Lisesi Müdürü M.Ali Girgin, öğrencilere kaliteli eğitim vermekten dolayı duydukları mutluluğu dile getirdi.

Anadolu Öğretmen Lisesi'nin Kumluca'ya kazandırılmasıyla birlikte bölgedeki öğrencilerin okumak için başka il veya ilçelere gitmekten kurtulduğunu belirten Girgin, "Çocuklarımız, bu okuldan en iyi eğitimi alıp, çağdaş birer birey olarak ülkeye hizmet edecektir" dedi. Program, okul öğrencilerinin oluşturduğu mehteran takımının gösterisin ardından sona erdi.

Ekrem KARAMAN/KUMLUCA, (DHA)

Foto: Etkinlikten

===

ÖHEP'de 'Öykü Yazma Semineri'

ÖZEL Hamdullah Emin Paşa (ÖHEP) Anadolu Lisesi öğrencileri, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu'nun, 'Farklılıklar İçinde Birlik' konulu uluslararası öykü yarışmasına katılacak. Yarışma duyurusunun okullara ulaşmasının ardından, il genelinden çeşitli katılımcı okullardan gelen öğrenci ve öğretmenlere AB ve öykü yazma teknikleri konusunda ÖHEP Anadolu Lisesi'nde seminer verildi.

Mayıs ile Haziran ayları arasında yapılması planlanan yarışma öncesinde düzenlenen seminere ÖHEP Anadolu Lisesi'nden, 10-A ve 10-B sınıfı öğrencilerinden Almila Kahveci, Dilara Yetiş ve İparhan Çolak, danışman öğretmenleri ile birlikte katıldı. ÖHEP Okulları Halkla İlişkiler Müdürü Banu Peker, seminerin çok verimli geçtiğini belirterek "Öğrenciler sadece bu yarışmada değil, bundan sonraki yarışmalarda da faydalanabilecekleri önemli bilgiler aldı." dedi.

Teoman ERİŞ/ALANYA, (DHA)

Foto: ÖHEP'li öğretmen ve öğrencilerin seminerden fotosu

===

İnsanlığın korkulu rüyası kanser

KUMLUCA Belediyesi ve Medstar Kanser Merkezi tarafından 'Kanserden korunmak ve kök hücre gerçeği' konulu panel düzenlendi. Kumluca Belediyesi Konferans Salonu'ndaki panele, Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Kumluca Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ayşegül Alkan, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Medstar Antalya Hastanesi Kanser Merkezi Başkanı Tıbbi Onkolog Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, Prof.Dr. İhsan Karadoğan ve Op. Dr. Ali Özlük'in konuşmacı olarak katıldığı panelde insanlığın korkulu rüyası haline gelen kanserin oluşum süreci, hastalıktan korunma, tedavisindeki son gelişmeler ve kanser hastalarının tedavi süreçleri hakkında bilgiler verildi.

KANSERDE İLK ETKEN SİGARA

Panelinde konuşan Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, kanser tanı ve tedavisinde Türkiye'de ilklerin gerçekleştirildiği, en gelişmiş merkezlerinden biri olarak, 'Kanserle Savaş' misyonu çerçevesinde toplumu bilgilendirici çalışmalar yaptıklarını söyledi. Dünyada her yıl 13 milyon kişinin kansere yakalandığını belirten Prof. Dr. Özdoğan, tütün ve alkol kullanımı, şişmanlık, enfeksiyon, radyasyon, giyimde ve gıda üretiminde kullanılan kimyasalların kansere yakalanma riskini arttırdığını söyledi.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Kanserin, erken teşhisle önlenebilir bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Özdoğan, tütün ve tütün ürünlerini kullanmamak, çocukluk çağından itibaren sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak, fazla kilolardan kurtulmak, stres yönetimi ve gündelik eksersizler ile kanserden korunmada en önemli faktörler arasında yer aldığını söyledi.

MEME KANSERİ YAYGIN

Kanser tedavisinde son yıllarda yaşanan gelişmelerin sevindirici olduğunu anlatan Prof. Dr. Özdoğan, kanser hastalarının büyük bölümünün kemoterapi veya akıllı ilaçlarla tedavi edilerek, sağlıklarına kavuşmalarının mümkün olduğunu vurguladı. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Özlük ise Türkiye'de her 8 kadından birinin meme kanserine yakalandığını, meme kanserinde korunmak için erken tedavinin önemine değindi.

Prof. Dr. İhsan Karadoğan'ın 'kan kanseri, kan bağışı, kemik iliği nakli ve kök hücre gerçeği' hakkında bilgi verdiği panelde, katılımcıların kanser konusunda merak ettiği sorulara da cevap verildi. Panelin ardından Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya tarafından panelistlere plaket verildi.

Ekrem KARAMAN/KUMLUCA, (DHA)

Foto: Panelden

===

Arı soktu, kaza yaptı

ANTALYA'nın Demre İlçesi'nde arı sokan 23 yaşındaki Özay Akman, bayıldı. Büyük Kum Mahallesi'nde oturan Özay Akman'ı, evinin bahçesinde çalışırken arı soktu. Bir süre sonra kendisini iyi hissetmeyen Akman, tansiyonunu ölçtürmek üzere 07 Z 5476 plakalı motosikletiyle merkezine geldi. Noel Baba Caddesi'nde ilerleyen Akman, motosikletin üzerindeyken fenalık geçirdi. Kontrolden çıkan motosiklet park halindeki bir otomobile çarparak durdu. Yere yığılan Akman, haber verilmesi üzerine gelen sağlık ekiplerinin müdahalesinin ardından Demre Devlet Hastanesi'ne götürülerek tedaviye alındı.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Özay Akman

===

Telefon kabloları çalındı

BURDUR'da Şehit Kalmaz Caddesi'nde Türk Telekom'a ait fiber optik telefon kabloları kimliği belirlenemeyen kişi ya da kişiler tarafından çalındı. Yaklaşık 15 metre uzunluğunda kabloyu çalan hırsızlar, fiber hatlara da zarar verdi. Çalınan kabloların yerine yenisi döşenirken, polis şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı.

Mesut MADAN/BURDUR,(DHA)

Foto: Olay yerinden

===

Günay'ın tarih merakı

Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, Demre'deki, tarihi ve antik kentleri ziyaret etti. Eşi Gülten Günay'la birlikte Yavı Köyü'ndeki Kyanaei Antik Kenti'ni gezen Günay, Likya burada lahitleri inceledi. Lahitlere hayran kalan Günay, fotoğraf çekti. M.Ö. 4'üncü Yüzyıldan kalan antik kentin doruğuna kadar tırmanan Günay, kentin doruğundaki eski yerleşim alanını ve sarnıçları inceledi.

Likya dilinde 'mavi' anlamına gelen Kyanaei Antik Kenti'ne daha önce gelmediğini belirten Günay, "Çok merak ediyordum. Tüm talana rağmen, ayakta kalmış. Likya lahitleri çok farklı, hepsi süslemelerle dolu. Gerçekten muhteşem bir manzara var. Ancak, havadaki yoğun toz bulutu nedeniyle, denizi ve Gömbe Yaylası'ndaki Akdağ'ı net bir biçimde göremedim. Bir kez daha geleceğim. Bu muhteşem manzarayı güzel bir günde izlemek istiyorum" dedi.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Geziden - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Gülten Günay Antalya Finike Demre Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi!
title