Haberler

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (1)

Foto.CHP Antalya İl Başkanı Devrim Kök, 20- 21 Ekim tarihlerinde CHP'li belde belediyelerinde referandum sandığı kuracaklarını söyledi.

Foto: Mustafa Köse

--- KUTU ---

CHP 20 BELDEDE SANDIK KURACAK

CHP Antalya İl Başkanı Devrim Kök, 20- 21 Ekim tarihlerinde CHP'li belde belediyelerinde referandum sandığı kuracaklarını söyledi. İl Başkanı Kök, "Belde halkına soracağız. 'Belediyesi kapatılsın mı kapatılmasın mı?' Sandıktan ne sonuç çıkarsa, milletvekillerimiz aracılığıyla TBMM'de takipçisi olacağız" diye konuştu. CHP, Döşemealtı'na bağlı Dağbeli ve Bademağacı, Akseki'nin Gülçüköy, Alanya'nın Demirtaş ve Mahmutlar, Elmalı'nın Akçay ve Yuva, Finike'nin Sahilkent, Gündoğmuş'un Köprülü, Kaş'ın Kalkan, Kemer'in Göynük ve Çamyuva, Korkuteli'nin Yelten, Büyükköy, Çomaklı ve Bozova, Manavgat'ın Kızılot ve Oymapınar, Serik'in Abdurrahmanlar ve Karadayı belde belediyelerinde referandum sandığı kuracak.

--- KUTU ----

KARŞIYIZ AMA BİZE YARAR

MHP Antalya İl Başkanı Osman Çetin, yeni Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun öngördüğü düzenlemelere karşı olduklarını söyledi, "Ak Parti'nin hesabını MHP bozacaktır" dedi. Son yerel seçimde, Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde seçmenin AK Parti ve CHP ikilemi içinde bırakıldığını belirten İl Başkanı Çetin, "Bu seçim böyle olmayacaktır. MHP il genelindeki oylarıyla Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin alınması için en iddialı partidir" dedi.

===

Toptancı halde kara tablo

Toptancı Hal Şube Müdürü Rıza Uysal, Türkiye'nin en büyük üretim bölgesi olan Antalya'da halde yaprak kımıldamadığını söyledi.

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Şube Müdürü Rıza Uysal, narenciye hasadının başladığı, seralardan ilk ürünlerin elde edilmeye başladığı yeni sezon öncesi umutsuz konuştu. Sebze ve meyveye talebin iç pazarda önemli ölçüde azaldığını, bunu harekete geçirecek kampanyaların düzenlenmesi gerektiğini aktaran Şube Müdürü Uysal, "Toptancı halimizde Eylül ayı sonu itibariyle rüsum gelirlerimiz geçen yıla göre 15 kat azalarak yaklaşık 1 milyon 100 bin TL olarak gerçekleşti" dedi.

İç pazarda sebze ve meyveye olan talebin önemli ölçüde daraldığını kaydeden Şube Müdürü Uysal, narenciye fiyatlarında geçen yıla oranla çok fazla bir değişim yaşanmadığını söyledi. Sadece rekolte düşüklüğünden dolayı limon fiyatlarında biraz artış yaşandığını kaydeden Rıza Uysal, "Sebze ve meyve fiyatlarında geçen yıla göre önemli bir değişiklik yok. Ürünler kalitelerine göre fiyat buluyor" dedi.

BORÇ ZİNCİRİ

Halde üreticisinden komisyoncusuna bir borç zinciri oluştuğunu kaydeden Rıza Uysal, çiftçinin avans aldığı komisyoncudan, gübreciye, ilaççıya, fideciye kadar borçlu olduğunu söyledi. Yılbaşında yürürlüğe giren Hal Yasası'nın uygulanmasına yönelik sorunların hala varlığını koruduğunu dile getiren Şube Müdürü Uysal, sorunlarla ilgili şunları söyledi:

"Bakanlıkça uygulamaya konan web tabanlı hal kayıt sistemi yeterli altyapıya sahip değil. Her an hata veriyor. Hal esnafı sistem üzerinden veri girişi yapamıyor. Veri girişi yapılamadığı içinde haliyle belediyelerin çok önemli bir gelir kalemi olan rüsum tahakkuk ve tahsilatı gerçekleşmiyor. Toptancı halimizde Eylül ayı sonu itibariyle rüsum gelirlerimiz geçen yıla göre 15 kat azalarak yaklaşık 1 milyon 100 bin TL olarak gerçekleşti."

Toptancı Hal Şube Müdürü Uysal, özellikle iç pazarın harekete geçirilmesi için sebze ve meyve tüketime yönelik kampanyaların düzenlenebileceğini söyledi. Komşu ülkelerle yaşanan siyasi sorunların da ihracatı önemli ölçüde etkilediğini kaydeden Şube Müdürü Uysal, "Kaybedilen pazarların yerine yeni pazarlar yaratmak için tedbirler derhal alınmalı" dedi.

Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)

Foto: Rıza Uysal ve toptancı hal fotosu

===

AVM'ye değil çarşıya gidin

ANTALYA Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok, Kurban Bayramı öncesinde alışveriş yapacak vatandaşlardan büyük alışveriş merkezleri yerine çarşı esnafını tercih etmelerini istedi. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde dini vecibesini yerine getirmeye hazırlanan vatandaşlar, bir yandan da bayram alışverişi derdine düştü.

Başta büyük AVM'ler olmak üzere kentte alışveriş hareketliliği başlarken, AESOB Başkanı Sevimçok vatandaşlardan çarşı esnafını tercih etmelerini istedi. Kurbanlık fiyatının geçen yıllara oranla çok fazla artış göstermemesinin çarşıdaki fiyatları da olumlu etkileyeceğini ifade eden Sevimçok, "Ramazan Bayramına oranla bu bayram alışverişi fazla olmayacaktır. Ama her ne olursa olsun normal günler gibi de olmayacaktır. Biraz daha hareketli olacak, esnafımızı canlandıracaktır" dedi.

ÇARŞI ESNAFINI TERCİH EDİN

Son dönemde kent merkezinde sayıları gittikçe artan büyük AVM'lerin esnafı olumsuz etkilediğine dikkati çeken Sevimçok, "Ama çarşılarımızdaki alternatif, AVM'lerden çok daha fazla. AVM'lerde birbirinin aynı ürünler var. Çarşıda ise çeşitlilik çok. Vatandaşımız çarşıda yaptığı her alışverişte ürünleri görüp, seçerek ve pazarlığını yaparak alma şansına sahip. Bu nedenle halkımızın çarşı esnaf ve sanatkarını tercih etmesini istiyorum" diye konuştu.

Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)

Foto: Abdullah Sevimçok

===

THK, Kurban Bayramına hazır

TÜRK Hava Kurumu (THK), Kurban Bayramı hazırlıklarını tamamladı. THK Antalya Şube Başkanı Vasıf Yüceliş koordinasyonunda kurban derisi toplama çalışmaları hazırlıklarını tamamlayan Antalya şubesi, 6 ilçede de aktif şekilde yer alacak. Kanun gereği kurban toplama yetkisinin THK'da olduğunu belirten Yüceliş, "İhale işlemlerimiz tamamlandı. 4 günlük bayram süresince 140 araç, 120 muhtar ve 160 görevliyle kurban deri toplama çalışması yapacağız" dedi.

Bayram sonunda 20 binin üzerinde kurban derisi bağışı beklediklerini vurgulayan Yüceliş, "Toplanan deriler genel merkezde bir araya getirildikten sonra gerekli yerlere pay dağılımı yapılacak" dedi. Büyük ve küçükbaş kurbanların tahmini hesaplandığını söyleyen Yüceliş, "Tam ve kesin sonuç bayramın hemen ardından ortaya çıkacaktır" dedi.

Vasıf Yüceliş, vatandaşların kurban derileri konusunda duyarlı olmalarını ve doğru ellere geçmesi için gayret etmelerini istedi. THK, Alo Kurban Derisi Hattı da kurdu. Kurban derilerini THK'na bağışlamak isteyenler 0 541 256 48 83 nolu telefonu arayarak evine deri toplama ekibi çağırabilecek.

İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA)

Foto: Kurban fotoları

===

Eski meslekleri incelediler

KONYAALTI Koleji Özel Müzeyyen Çelebioğlu Ortaokulu 7-A sınıfı öğrencileri, Sobacılar Çarşısı'nı ziyaret etti. Çoğunluğu bakırdan kap kacak ve dekoratif eşyalar üreten esnafla sohbet eden öğrenciler, 'Ahilik Kültürü' hakkında da bilgi alış verişinde bulundu. Unutulmaya yüz tutmuş kültürün öğrenciler tarafından araştırılıp, incelenmesi, esnafın takdiriyle karşılandı. Öğrenciler, kızgın ateşte demir ve bakır döverek çeşitli eşyalar yapan, bakır kap kalaylayan çarşının yaşlı ustalarıyla mini röportajlar yaptı.

Çarşı esnafının çalışmalarını fotoğraf karelerine aktaran, video kameraya da çeken öğrenciler, 'Usta-Çırak İlişkisi' konusunda da bilgi edindi. Eski ustalar, "Bu kültür artık yok oluyor. Günümüz gençlerini, demir ve bakırcılık mesleğinde yetiştiremiyoruz. Sanatlarımızın son ustalarıyız. Bizden sonra mesleği yaşatacak kimseler yok" diyerek dert yandı. Eski ustalar, sanatlarının yaşatılması için üniversitelerin bu konuda bilimsel çalışmalar yapıp, bünyelerinde öğrenci yetiştirmelerini de istedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Öğrencilerin Sobacılar Çarşısı'nda toplu görüntüsü

===

Yılmaz Sevgül'den fotoğraf sergisi

ARAMA Kurtarma Derneği (AKUT) Akdeniz Birim Sorumlusu, aynı zamanda Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) öğretim görevlisi Yılmaz Sevgül, fotoğraf sergisi açtı. Deepo Alışveriş Merkezi'nde açılan 25 fotoğraftan oluşan sergisine 'Tahtalı'da Bulutların Karla Dansı' adını veren tecrübeli dağcı, sergiyi Olympos Teleferik yönetiminin desteğiyle hayata geçirdiğini söyledi.

Asla fotoğrafçı olmadığını, niyetinin kimsenin uzmanlık alanına göz dikmek olmadığını belirten Sevgül, "Beni bu fotoğraflarda öne geçiren tek ayrıntı, orada olabilmek. Çünkü bu fotoğrafların çekildiği yerlere gitmek de benim uzmanlık alanım. Fakat profesyonel bir fotoğrafçıyı o bölgeye götürebilsek bu fotoğraflardan kat kat daha güzel fotoğraflar çıkacaktır" dedi. Açılışın ardından sergiyi dolaşarak fotoğraflar hakkında bilge veren Sevgül'ü, AKUT üyeleri yalnız bırakmadı.

İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA)

Foto: Serginin açılışından ve Sevgül'ün sergiyi gezerken fotoları.

18 EKİM PERŞEMBE SABİTLERİ

==========================

HAVA DURUMU

-----------

ANTALYA : 21/30 (AZ BULUTLU)

BURDUR : 12/28 (AZ BULUTLU)

ISPARTA : 08/27 (AZ BULUTLU)

ALANYA : 22/32 (AÇIK)

KEMER : 18/30 (AÇIK)

AFYONKARAHİSAR : 08/24 (AZ BULUTLU)

MANAVGAT : 17/32 (AÇIK)

KUMLUCA : 18/31 (AÇIK)

BUCAK : 13/28 (AZ BULUTLU)

EĞİRDİR : 07/24 (AZ BULUTLU)

SANDIKLI : 06/24 (PARÇALI BULUTLU)

FETHİYE : 19/31 (AZ BULUTLU)

NAMAZ VAKİTLERİ

---------------

İMSAK GÜNEŞ ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI

ANTALYA : 05.39 07.01 12.50 15.54 18.26 19.40

AFYONKARAHİSAR: 05.40 07.03 12.50 15.53 18.25 19.41

BURDUR : 05.41 07.03 12.51 15.55 18.27 19.42

ISPARTA : 05.40 07.02 12.50 15.54 18.26 19.41

ALANYA : 05.34 06.56 12.45 15.49 18.21 19.35

KEMER : 05.40 07.02 12.51 15.55 18.27 19.41

KUMLUCA : 05.41 07.03 12.52 15.56 18.28 19.42

FETHİYE : 05.46 07.07 12.56 16.00 18.32 19.47

NÖBETÇİ ECZANELER

-----------------

ANTALYA

-------

BAŞAK Kültür Mah. Kaymak Apt. 12/2 227 74 05

KADIOĞLU Gazi Blv. Sedir Mah. 86/C 334 83 70

KIRCAMİ Şirinyalı Mah. 1515 Sk. 317 04 44

LOKMAN HEKİM Akdeniz Şifa Hast. yanı 326 95 20

NAİL Perge Blv. Bizim Apt. No: 26/2 321 77 78

ORUÇ Kazım Karabekir Cad. 237 61 82

ÖZGE Abdi İpekçi Cad. Yorulmaz Apt. No: 48 345 40 34

SUN Altınkum Mah. 19. Cad. 228 64 87

YUNUS EMRE Çaybaşı Mah. 1352/1 Sok. No: 6/A 321 22 02

AFYONKARAHİSAR

--------------

BAHADIR 2 Nolu Sağlık Ocağı karş. 212 10 73

ESER 3 Nolu Sağlık Ocağı yanı 217 40 46

SERDAR Park Hastanesi karş. 214 15 03

ISPARTA

-------

MİMAR SİNAN Mimar Sinan Cad. Belediye İşhanı 232 52 49

ÜNİVERSİTE Çünür Mah. 102. Cad. 237 04 40

BURDUR

------

SABIR Yeni Mah. Şehit Ersan Cad. No: 16/C 232 16 66

ALANYA

------

SELCEN Ş.Tokuş Cad. Besim Ömer Apt. 519 07 85

TURUNÇ Yeni Can Hast. karşısı 522 05 77

KEMER

-----

ŞEREF Atatürk Bulvarı 17/A 814 23 77

MANAVGAT

--------

EREN Y.Hisar Mah. Tugayoğlu Cad. 742 03 89

SEÇİL A.Pazarcı Mah. Atatürk Cad. 746 27 21

FETHİYE

-------

ÇALIŞ Mustafa Kemal Blv. 613 65 65

MANOLYA Hastane Cad. 614 62 93 - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

DEVRİM KÖK Antalya Alanya Yerel Haberler

title