Haberler

Antalya Bakan Eroğlu Türkiye Fakir Ülkelere En Fazla El Uzatan Ülke

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 1 milyon 600 bin Afrikalı'ya su götürdüklerini belirterek, "Türkiye olarak fakir ülkelere en fazla yardım elini uzatan ülke olduk, ama zengin ülkeler de elleri ceplerine atsın" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 1 milyon 600 bin Afrikalı'ya su götürdüklerini belirterek, "Türkiye olarak fakir ülkelere en fazla yardım elini uzatan ülke olduk, ama zengin ülkeler de elleri ceplerine atsın" dedi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Antalya'nın turizm bölgesi Belek'teki Susesi Otel'de, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Uluslararası Büyük Barajlar Komisyonu Türk Milli Komitesi'nce düzenlenen Sürdürülebilir 'Kalkınma İçin Barajlar ve Sempozyumu'na katıldı. Kongrenin açılış konuşmasını yapan Eroğlu, Türkiye'nin su bakımından zengin olmadığına dikkat çekti. Suyu yönetmek için düzenlemeler yaptıklarını ifade eden Eroğlu, "Su ile ilgili bakanlık kuruldu. Türkiye yarı kurak iklim bölgesinde, su açısından çok iyi yönetmezsek susuz kalabiliriz. İstanbul, yıllar önce susuz bir şehirdi. Bazı bölgelere haftada bir su verilirdi. Suyu çok iyi yönettik ve kısa zamanda su kesintilerini kaldırdık. İstanbul'un 2071 yılına kadar su problemi yok" diye konuştu.

TÜRKİYE, ÇİN'DEN SONRA İKİNCİ

Eroğlu, 2003 yılında Türkiye'nin 76 ilinde su sorunu olduğunu, yarı kurak iklim bölgesindeki Türkiye'nin buna rağmen suya erişim açısından yüzde 99 oranında halka su veren ülke haline geldiğini söyledi. Türkiye'de bölgelere ve mevsimlere göre su miktarının değişim gösterdiğini anlatan Eroğlu, "Türkiye'de suyun biriktirilmesi zaruri hale gelmiştir. Su ihtiyacımızın yüzde 70'ini sulamada kullanıyoruz. O nedenle suyu biriktirmek zorundayız. Biriktirme yapılması şarttır. Türkiye Çin'den sonra en fazla baraj ve gölet yapan ülke unvanını aldı" diye konuştu.

13 YILDA 320 BARAJ

Bakan Eroğlu, son 13 yılda 320 büyük baraj inşa ettiklerini ifade ederek, şöyle devam etti: "DSİ 31 Aralık 2019 sonuna kadar 1071 gölet, baraj ve sulama tesisi yapacak. Bu da dünya rekorudur. Bizim ülkemiz deprem bölgesidir. O nedenle buralarda barajlar yapılması ve emniyeti önemlidir. Türkiye'de çok değişik tipte baraj yaptık. Yusufeli Barajı ile Türkiye'nin en yüksek barajını 2018 yılına kadar tamamlayacağız. Ilısu barajı 2017 yılı sonunda hizmete girecek. O da 24 milyon metreküp gövde hacmiyle muhteşem."

4 AMPULDEN BİRİNİ HES AYDINLATIYOR

Barajların bölgenin iklimine katkı yaptığını dile getiren Eroğlu, aynı zamanda taşkından koruma, sulama, içme suyu temini açısından da önemli olduğunu kaydetti. Türkiye'de yanan 4 ampulden birinin hidroelektrik santrallerden sağlanan elektrikle aydınlatıldığını aktaran Eroğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye'de enerji çok önemli, biz enerjide dışa bağımlıyız. Yüzde 70'ini dışarıdan ithal ediyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarına çok önem veriyoruz. Türkiye'de şu an kurulu gücün yüzde 33'ü HES'lerdir. Üretim tabi yıllara göre değişiyor. 2003 yılında HES enerji üretimi 26 milyar kilovat saatken bugün 92 milyar kilovat saate çıkardık. Bizim ekonomik olarak enerji potansiyelimiz 165 milyar kilovat saattir. Özel sektörle bunu tamamlamayı hedefliyoruz. Temiz enerji karbon salınımını etkiliyor. Bunu kullanmazsak kömür santralleri yapacağız."

"GAP, 2019'DA TAMAM"

GAP'ı 2019 yılında tamamlayacaklarını ifade eden Bakan Eroğlu, yaklaşık 50 milyar dolarlık projeyi bitireceklerini söyledi. Türkiye'de 6.5 milyon hektarlık araziyi suladıklarını belirten Eroğlu, "Ekonomik olarak sulanabilir arazi 8.5 milyon hektar, bunu da tamamlayacağız. Türkiye'deki önümüzdeki üç yılı sulama yılı ilan ettik. Türkiye su noktasında çalışıyor" dedi.

"1.6 MİLYON AFRİKALIYA SU TÜRKİYE'DEN"

Bakan Eroğlu, Afrika'daki susuzluğa çare olmak için Türkiye olarak barajlar ve içme suyu kuyuları açtıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"1 milyon 600 bin Afrikalıya su götürdük. Dünyada aç ve susuz kalan insanlara yardım eli uzatılması gerekir. Türkiye olarak elimizden geleni yapmaya hazırız. Ama zengin ülkeler de elleri ceplerine atsınlar. En çok fakir ülkelere yardım eden ülke unvanını kazandık. Afrika'daki susuz insanlara el uzatalım. Bu insanlığın vicdan borcudur. Gelin bu susuzluğun önüne geçelim, fon oluşturalım. Biz hazırız ama bazı zengin ülkelerden ses çıkmıyor. Gelin bu yıldan itibaren bir seferberlik başlatalım."

Bakan Eroğlu, çölleşme ve erozyonla alakalı, Afrika Yeşil Doğa Projesi'ne büyük destek verdiklerini ekledi.

MENDERES TÜREL

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 1990 yıllarında Atatürk Barajı'nın mucize gibi göründüğünü, ancak şu anda bu barajdan önemli miktarda enerji elde ettiklerini dile getirdi. Ziyaretçilere Antalya'yı gezmeleri tavsiyesinde bulunan Türel, "Antalya olarak turizmde bu yıl bir düşüş yaşandı ama 6 milyon ziyaretçiyi ağırladık. Dünya medyasında bazı dezenformasyon haberlerini görebiliyoruz, ama gerçeği Antalya'da görebilirsiniz" dedi.

"TÜRKİYE'DEN ÖĞRENECEKLERİMİZ VAR"

Uluslararası Büyük Barajlar Komisyonu üyesi Michel Lino da Türkiye'nin deneyiminden öğrenecekleri çok şey olduğunu söyledi. Lino, Türk mühendisler yenilik açısından büyük takdir görür. Türkiye kemer barajları açısından büyük bir aşama gerçekleştirmiş durumda" dedi.

DSİ GENEL MÜDÜRÜ ACU

DSİ Genel Müdürü Murat Acu da havza bazlı çalıştıklarını kaydetti. Küresel ısınmayla birlikte akan her damla suyun önemi olduğunu belirten Murat Acu, DSİ olarak bugüne kadar 1073 adet baraj ve gölet inşaa ettiklerini söyledi. Acu, "Su akar Türk bakardı, şimdi 'Su akar Türk yapar' oldu. GAP'ı 2019 yılına kadar tamamlamış olacağız" diye konuştu.

Bakan Eroğlu, açılış konuşmalarının ardından otelde stant açan firmaları ziyaret etti.

Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA)-

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Veysel Eroğlu Antalya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title