Haberler

Antalya Bağımlılıkta 'Çipli' Tedavi

(ÖZEL) Bağımlılıkta 'çipli' tedavi

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde, alkol ve madde bağımlılığı tedavisinde geliştirilen implant (çipli tedavi) yöntemiyle bağımlılıktan kurtulmada büyük başarı elde ediliyor. AÜ Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Kuloğlu, bağımlılık tedavisinde yeni bir dönemin başladığını açıkladı. Prof. Dr. Kuloğlu, Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (AMBAUM) alkol ve eroin bağımlılığı tedavisinhde, halk dilinde 'çip tedavisi' adı verilen Naltrekson cilt altı implant uygulanmasına başlandığını söyledi. Prof. Dr. Kuloğlu, bağımlılığın çok yönlü bir hastalık olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Tedavi seçenekleri içerisinde tıbbi tedaviler, özellikle ilaç tedavisi, farmakolojik ajan olarak da son yıllarda Naltrekson dediğimiz bir tedaviyle süreç şu anda farklı bir aşamada devam ediyor. Yeni bir yöntem olarak günümüzde kullanılan bir tedavidir. Naltrekson ağız yoluyla kullanılabilen yine enjeksiyon şeklinde 1 aylık süreçle tedavi edilebilen, halk arasında çip tedavisi dediğimiz yöntem. Tıbbi anlamda implant cilt altına yerleştirilen, uzun etkili, yavaş salınan bir form şeklinde farmakolojik ajan. Bu tedavi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kullanılmaya başlandı. Özellikle diğer tedavilere cevap vermeyen, eroin kullanımı olan, diğer yandan alkol ve esrar kullanımı gibi diğer hastalıklarda da etkili ve tedavi edebilen bir ilaçtır."

Çip tedavisinin diğer tedavilerle sonuç alınamayan, özellikle günlük ilaç kullanımı sırasında zorlanma yaşayan hastalarda kullanılabilen bir yöntem olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kuloğlu, 'Çip adı verilen implant cilt altına yerleştiriliyor. 3, 6 veya 9 aylık süreyle vücutta yavaş yavaş salınarak etki gösteriyor" dedi.

TİKSİNDİRİCİ VE CAYDIRIÇI ÖZELLİĞİ VAR

Tedavi yönteminin bir anlamda eroinin beyindeki bazı bölgelere bağlanarak etkili olmasını engellediğini söyleyen Prof. Dr. Kuloğlu, 'Eroinin o bölgelere bağlanması engelleniyor ya da zıt etki yapıyor. O yüzden tiksindirici ve caydırıcı özelliği var. Şu da bilinmeli ki bağımlılık çok yönlü bir hastalık, tıbbi tedaviler yanında mutlaka psikososyal yaklaşım ve destekleyici tedaviler de çok önemli. Mümkün olduğu kadar bağımlılıkla ilgili özel bazı merkezlerin bu tedavileri uygulaması tıbbi açıdan daha uygundur. Çünkü bilgi eksikliği olduğunda bu tip maddelerin kullanılan ilaçlarla çok ciddi etkileşim içine girdiği gösterilmiş, özellikle ölüme kadar gidebilen bazı sorunlar olabiliyor" diye konuştu.

MUCİZE TEDAVİ DEĞİL

Bu tip tedavilerin, tek başına bağımlılık tedavisinde kesin çözüm olduğu, ya da mucizevi tedavi yöntemi olduğu görüşünün yanlış olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kuloğlu, 'Bağımlılık çok yönlü bir hastalık ve çok yönlü bir yaklaşım gerekmektedir. Diğer tedavilerle birlikte elbette ki bu tedavinin de önemli olduğunu düşünmekteyiz. Ama burada özellikle vurgulanması gereken tedavinin sürekliliği, mutlaka eğitimin olması gerektiği ve her tedavide olduğu gibi bazı yan etkilerinin olabileceği. Bu arada madde kullanımından tamamen uzak durulması gerekir. Olayı sadece eroin ve madde boyutuyla düşünmeden bu tedavinin genel bir tedavi olduğunu, genel bir bağımlılık tedavisi olduğunun vurgulanması gerekiyor" diye konuştu.

ESRAR KULLANARAK TEDAVİ OLMAZ

Tedavi sırasında karşılaşılan durumlarla ilgili açıklamada bulunan Prof. Dr. Kuloğlu, 'Bu tip işlemlerden sonra eroin kullanmadan, onun yerine başka bir madde kullanarak, örneğin esrar kullanarak tedavi olmaya çalışan bazı hastalarla karşılaşıyoruz. Bu tip tüm maddelerden uzak durulması gerekir" dedi. Çipin vücuda küçük bir cerrahi işlemle yerleştirildiğini aktaran Prof. Dr. Kuloğlu, 'Merkezimizde tedaviyi yakın zamanda başlattık. Çip daha çok karın bölgesinde, kasıkla üst bölge arasında bir yere yerleştiriliyor. Uygulama sonrasında hastanın takibi gerekiyor" diye konuştu.

ÇİP TEDAVİSİ GERİ ÖDEME KAPSAMINDA

Çip tedavi yöntemiyle ilgili Sağlık Bakanlığı ile yapılan görüşmelerden sonra, yöntemin geri ödeme kapsamına alındığını söyleyen Prof. Dr. Kuloğlu, 'İmplant formu ya da çip tedavisi dediğimiz yöntem, şu an kişi değerlendirildikten sonra geri ödeme kurumu ve bakanlıkla iletişime geçiliyor. Sonra geri ödeme kurumuyla gerçekleştirilen yazışmanın ardından gelen implantları uygun hastalara yerleştiriyoruz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title