Haberler

Antalya Anayasaya Değişikliğini Konuşuyor" Konferansı

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Türkiye'de milletin başına çorap örmek isteyenlerin mevcut sistemi hep kullandıklarını ve bu sistemin darbecilerin işini kolaylaştırdığını söyledi.

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Türkiye'de milletin başına çorap örmek isteyenlerin mevcut sistemi hep kullandıklarını ve bu sistemin darbecilerin işini kolaylaştırdığını söyledi.

Hak-İş Konfederasyonu Antalya İl Başkanlığınca düzenlenen "Antalya Anayasa Değişikliğini Konuşuyor" konferansı, Mimar Sinan Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Konferansta konuşan Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alpay, Hak-İş'in bu ülke için çaba gösterdiğini, en yakından takip edenlerden olduğunu dile getirdi.

Mevcut yönetim sisteminin kriz üreten bir sistem olduğuna dikkati çeken Alpay, bu sistemle 25 günlük ömrü olan hükümetler olduğunu belirtti.

Cumhuriyet tarihinde hükümetlerin ortalama ömrünün 16 ay olduğu değerlendirmesinde bulunan Alpay, bu durumun siyasal istikrarsızlık getirdiğini ifade etti.

Siyasal istikrarsızlığının da ekonomik krizleri beslediğinin altını çizen Alpay, "Ekonomik ve siyasi krizler, hükümete güvensizlik tablosunun ortaya çıkmasına neden oldu. Bu darbecilerin işine yaradı. Türkiye'de milletin başına çorap örmek isteyenler bu sistemi hep kullandılar. Ülkede 5 defa anayasa yapıldı ama hiçbirinde bu milletin evlatları anayasayı yapma imkanına kavuşamadı. Bu darbeleri tetikledi, darbecilerin işini kolaylaştırdı. Onlar tarafından tasarlanmış bir sistem." dedi.

Değişim ile dönüşümün sosyal ve siyasal şartların ortaya koyduğu kaçınılmaz bir süreç olduğunu anlatan Alpay, Türkiye'nin değişim ve dönüşümün talep olarak yükseldiği zamanlarda olup biteni doğru okuma noktasına geldiğini kaydetti.

Alpay, iki büyük partinin siyasal uzlaşma ile milletin karşısına çıkmasının önemli olduğunu dile getirdi.

"Bu coğrafyada oyun kurucu, güçlü bir devlet olmanın yolu istikrardan geçiyor"

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan ise Türkiye'de uygulananın "parlamenter sistem" bile denilmeyen vesayet odaklı bir sistem olduğunu ve bu sistemin darbeleri getirdiğini belirtti.

Darbelerin, ekonomik krizlerin faturalarını halkın ödediğini söyleyen Arslan, Türkiye'de darbe, hükümet kavgası, ekonomik kriz, koalisyon tartışmaları olmasını istemediğini ve istikrarlı bir yönetimden yana oldukları için anayasa değişikliğini tartıştıklarını kaydetti.

Anayasa değişikliği ile getirilecek hükümet sistemiyle artık ülkenin koalisyonlara mecbur kalmayacağına dikkati çeken Arslan, "Ülkemde geleceğimin de emin olmasını istiyorum. Ülkemin güçlü bir devlet olmasını istiyorum. İçeriden ve dışarıdan kuşatılmış hainlerin ihanetlerine milletle beraber direnecek güçlü bir devlete ihtiyacımız var. Bu coğrafyada oyun kurucu, güçlü bir devlet olmanın yolu istikrardan geçiyor. Anayasa değişikliğinin hiçbir maddesinde ülkenin bütünlüğüne yönelik bir tehdit yok." dedi.

MHP ile AK Parti'nin oluşturduğu anayasa değişikliği taslağı karşısında başka bir taslak olmadığına değinen Arslan, şöyle devam etti:

"Keşke ana muhalefet partisi de başka bir taslakla gelseydi. ya anayasayı değiştireceğiz ya da mevcut kriz üreten sisteme razı olacağız. Bazı insanların endişeleri var. Anlıyorum. Bir kısım insanların da çarpıtarak algı oluşturarak anayasa değişikliğine karşı çıkmalarını kabul edemiyoruz. Biz yeni anayasa yapmıyoruz. Kısmi bir değişiklik. Devlete, millete, ülkeye nefes aldırmak için açılmış bir kanal. Gerçi yeni anayasa talebimiz de devam ediyor."

Taşeron işçi sorunuyla ilgili AK Parti hükümetlerinin farklı uygulamalara gittiğini dile getiren Arslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüklerini, bu sorunun 16 Nisan'dan sonra yine Erdoğan tarafından çözümünün olacağına inandığını vurguladı.

"Türkiye'de devletin ve milletin geleceğini oylayacağız"

Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Oğan da Türkiye'nin 21. yüzyıl şartlarına uygun kendisini reforme etmek zorunda olduğunu belirtti. Oğan, mevcut yapının sürekli kaos, belirsizlik ürettiğini söyledi.

15 Temmuz darbe girişimini savuşturduklarını ancak ağır hasarla çıktıklarını ifade eden Oğan, "Bizim gün geçirmeden bu devleti yeniden tahkim edecek, güçlendirecek süreci başlatmamız lazım. Türk tipi bir hükümet sistemi tasarlandı ve meclise getirildi. Başka yerden kopyalanmadan geldi ve meclisten geçti. 16 Nisan'da oylayacağız. Türkiye'de devletin ve milletin geleceğini oylayacağız." diye konuştu.

"Hiçbir güç bu ülkeye federal yapıyı getiremez"

Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Adnan Küçük, anayasa değişikliği ile milletin istemediği hiç kimsenin bir takım mevkilere gelemeyeceğini anlattı.

Türkiye'de üç büyük partinin üniter yapıya sımsıkı sarıldığına dikkati çeken Küçük, "Hiçbir güç bu ülkeye federal yapıyı getiremez. Bu ülkeyi bölüp, parçalayamaz. Bunların sıkıntısı bu millete güvensizlikleri. Millete güvenmiyorlar. Açıkça söyleyemedikleri için dolaylı yollardan bu halkın seçtiği kişiye 'Bu ülkeyi bölecek' diyorlar. Ben de 'Bu millet, seçtiği kişiye bu ülkeyi böldürmez, buna izin vermez' diyorum. Bu halka güvenmeden demokrasiyi korumak mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

Konferansa ayrıca gazeteci-yazar Fadime Özkan da katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Mahmut Arslan Şuay Alpay Antalya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title