Haberler

Diyarbakır Belediyesi Eşbaşkanı Anlı: Öcalan'ı Bu Meydana Getireceğiz

Güncelleme:

Dünya Barış Günü dolayısıyla düzenlenen mitinginde konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Fırat Anlı, "Öcalan'ın bu meydana getireceğiz." dedi

Diyarbakır'da 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla İstasyon meydanında miting düzenlendi. Diyarbakırlıların yoğun ilgi gösterdiği mitingde konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Fırat Anlı, Kürtlerin birlik ve dayanışmasıyla her şeyin üstesinde geleceğini söyledi.

ANLI: AYDINLIK GÜNLER ÖNÜMÜZDE

Halkın sahiplenmesiyle Hatip Dicle'nin özgürlüğüne kavuştuğunu hatırlatan Anlı, platformda bulunan Hatip Dicle'yi yanına çağırarak, "Sizin sahiplenmenizle bir gün Sayın Öcalan'ın bu meydana getireceğiz. Karanlık günleri geride bırakıyoruz, aydınlık günler önümüzdedir" dedi.

GAZZE DİRENİŞİNİN YANINDAYIZ

Dünyanın her yerindeki zulme ortak tepki verdiklerini kaydeden Anlı, Gazze'de İsrail saldırılarına dikkat çekti. Anlı, "Yıllar önce Kürt evlatları orada onlarla birlikte mücadele etti. Bizler yine onların direnişinin yanındayız" diye konuştu.

TÜRK DEVLETİ EN UFAK YARDIM ETMEDİ

Diyarbakır halkının 3 bin Şengalli yurttaşı sahiplendiğini ifade eden Anlı, "Onların yeri bizim yüreğimizdir. Ama dikkatinizi bir şeye çekmek istiyorum. 25 bin yurttaşımız Kuzey Kürdistan'a geldi. İki yıldır devam eden bir süreç var. Biz diyorduk ki 'Türk devleti biz de yardım edelim' diyecek. Ama en ufak bir yardım etmedi. Samimi iseniz sizde Êzidî yurttaşlarımıza elinizi uzatın. 100 yıl önce bir parçamız feryad ediyordu ama diğer parçalar sesini çıkarmıyordu. Ama bugün Bakur diyor "ah" Bajur, "Ben buradayım" diyor. Rojava diyor "ah" Rojhelat diyor "Buradayım" Sizin direniş ve mücadelenizle barış bir gün mutlaka gelecek" şeklinde konuştu.

ZÜMRÜT: APO ÖZGÜRLEŞMEDİKÇE YAŞAM BİZE HARAMDIR

Demokratik Bölgeler Partisi Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt ise, IŞİD çetelerinin Şengal ve Rojava'daki saldırılarına dikkat çekerek, bundan dolayı bugün 1 Eylül'de barıştan bahsetmenin mümkün olmadığını söyledi. Zümrüt, anlamlı bir barışın Öcalan'ın özgürlüğüyle geleceğini söyleyerek, "Barışın mimarı Önder Apo'dur, o da İmralı'dır. Bu savaşı bitirmek isteyenler Önder Apo'nun özgürlüğünü sağlamalıdır. Önder Apo özgürleşmedikçe yaşam bize haramdır" dedi.

ŞENGALLİ SEYDO: UMUYORUM Kİ BİR AN ÖNCE DÖRT PARÇA KÜRDİSTAN ARASINDAKİ SINIRLAR KALKAR

Zümrüt'ün ardından Şengal'li avukat Xeyri Seydo, Şengal'den göç ederek ikinci evlerine geldiklerini söyleyerek, "Topraklarımızı bırakıp buraya geldik. Bizleri sahipsiz bırakmadılar. Başkan Apo bizi sahiplendi. Şengalli bütün halklar adına çocukları katledilenler adına kadınlar adına YPG'ye bizleri savunduğu için teşekkür ediyoruz. Kürt halkı sadece evlerinin değil gönüllerinin de kapısını bize açtı. IŞİD bize katliamla bitirmek istiyordu ama bilmiyordu ki bizi birleştirdi ve sınırları kaldırdı. Kürt halkını bitirmek istiyorlar ancak bilmiyorlar ki Kürt halkı milyonlara ulaştı. Umuyorum ki bir an önce dört parça Kürdistan arasındaki sınırlar kalkar. Kürdistan'ın dört parçası birdir" diye konuştu.

TAN: KÜRTLERİN İLK HEDEFİ KENDİ ARALARINDAKİ BİRLİK OLMALIDIR

Son olarak konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, konuştu. Tan, Kürt halkının ulusal birliğinin önemine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Bütün coğrafyamız yanıyor. Sanki bütün bir cehennem bizim üzerimize yağıyor. Biz bu batağın içinden nasıl çıkacağız? Biz birbirimizin kanını dökmekten ne zaman vazgeçeceğiz. Yeni bir dünyayı nasıl kuracağız. Biz yeni bir dünya kuramazsak kıyamete kadar birbirimiz öldürecek miyiz? Önümüzdeki ilk basamak yeni bir Ortadoğu kurmadan, demokratik bir Türkiye kurmadan önce biz Kürtlerin önündeki birinci hedef birliğimizdir. Kendi içimizde demokrasiyi oturtabilirsek, Ortadoğu'nun yeninden ayağa kalmasında öncü rol oynayabiliriz"

Mitingde Şengal halkıyla dayanışmak amacıyla başlatılan kampanyalar da katılım çağrısı yapıldı. Konuşmaların ardından Dicle Fırat Kültür Merkezi bünyesinde çalışmalarını yürüten sanatçıların seslendirdiği parçalar eşliğinde çekilen halaylarla miting devam etti. Akşam karanlığına doğru mitinge katılanlar sessizce dağıldı.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Dünya Barış Günü Fırat Anlı Diyarbakır Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title