Haberler

Ankara'nın Simge Kapıları Yarın Açılıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, Başkent’in 5 girişi olan Eskişehir, Esenboğa, Samsun, Konya ve İstanbul yolunda yapımını tamamladığı devasa simge kapılar yarın bir konserle açılıyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin, Başkent'in 5 girişi olan Eskişehir, Esenboğa, Samsun, Konya ve İstanbul yolunda yapımını tamamladığı devasa simge kapılar yarın bir konserle açılıyor.

Ünlü sanatçı Murat Göğebakan'ın vereceği konserle birlikte gerçekleşecek olan açılış, Konya Yolu Ahlatlıbel yokuşundaki giriş kapısında düzenlenecek törenle gerçekleşecek.

Simge Kapıların açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de katılacak.

HER KAPI, AÇILDIĞI BÖLGEYE AİT İZLER TAŞIYOR

Başkent'e son 20 yıldır kazandırdığı sayısız eserlere yenilerini eklemeye devam eden Büyükşehir Belediyesi, "5 girişe 5 kapı" ile Ankara'ya yeni bir simge kazandırmış olacak.

Başkent'in dışarıya açılan ve girişleri sağlayan 5 ana arterine yapılan ayrı ayrı özellikleri, güzellikleri, işlemeleri, ihtişamı ve mimarisiyle göz dolduran devasa kapılar, şehrin 20 yıldır değişen, gelişen, güzelleşen, modernleşen ve örnek olan estetiğiyle bütünlük sağlayacak şekilde inşa edildi.

Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin esintilerini taşıyan, işlemeleri ve ihtişamıyla tarihi, mimarisiyle de modernliği bir arada sunan giriş kapılarının her biri açıldığı bölgeye ait izler taşıyor.

Özel aydınlatma sistemlerinin uygulandığı kapıların genişlikleri 56-68 metre, yükseklikleri ise 25-30 metre arasında değişiyor. Temelleri 80 santimetre yüksekliğinde Radye temelden yapılan kapıların, iskeleti ise bina çeliğinden üretildi. Kapıların, dış kaplamaları da doğal taş, kurşun, alüminyum, cam, çini süslemelerden oluşuyor. Doğal taş olarak; İstanbul Giriş Kapısı'nda Traverten, diğer 4 kapıda ise Nevşehir Başdere Firuze taşı kullanıldı.

Desenlerdeki ve süslemelerdeki işlemeler Anadolu'daki yaşamış medeniyetlerin, Selçuklunun, Osmanlının günümüze ulaşmış kültür mirasları olarak göze çarpıyor. Bu miras modern imalat tekniği olan çeliğin üzerine, yeniden yorumlanarak Selçuklu ve Osmanlı izleri ağırlıkta olacak şekilde uygulandı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Eskişehir İstanbul Konya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title