Haberler

Ankara Keçisi Oğlağı' AB Yolunda

'Ankara Keçisi Oğlağı' AB yolundaANKARA,(DHA)- ANKARA'da yetişen ve halk arasında Tiftik Keçisi olarak bilinen Ankara Keçisi'nin Oğlak Eti, Avrupa'da tescil alan ilk oğlak karkas et olmak için hazırlanıyor.

'Ankara Keçisi Oğlağı' AB yolunda

ANKARA,(DHA)- ANKARA'da yetişen ve halk arasında Tiftik Keçisi olarak bilinen Ankara Keçisi'nin Oğlak Eti, Avrupa'da tescil alan ilk oğlak karkas et olmak için hazırlanıyor. Türk Patent Enstitüsü'ne geçtiğimiz yıl başvuruda bulunduğu coğrafi işaret talebinin yanıtını beklerken, bir yandan da Avrupa tescili için hazırlık yapıyor.

1 yıldır coğrafi işaret talebi beklediklerini belirten Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, 'Türk Patent Enstitüsü'ndeki coğrafi işaret başvurusunun sonuçlanmasının ardından Avrupa Birliği nezdinde de tescil başvurusu yapılacak' dedi.

"TESCİLE ÇOK UYGUN BİR ÜRÜN"

Coğrafi özellikleri göz önüne alındığında hem coğrafi işaret talebi için hem de Avrupa tescili için Ankara Keçisi Oğlağı Eti'nin çok uygun bir ürün olduğunu düşündüklerini dile getiren Kılınç, 'Hem üreticimizi hem de tüketicimizi korumak, kırsal kalkınmaya ve küçükbaş hayvancılık sektörüne destek olmak amacıyla ürünümüzün tescili için çalışmaları sürdürmekte büyük yarar görüyoruz. Bu sayede Ankara Keçimiz daha çok değerlenecek, Ankara Keçisi yetiştiricimiz de daha çok kazanacak' dedi.

EN KALİTELİ VERİM ANKARA'DA ALINIYOR

Ankara Keçisi Oğlağı'nın, et kalitesinin en çok verim gösterdiği coğrafya Ankara coğrafyası olduğunu dile getiren Kılınç, "Bu sebeple dünya üzerinde en kaliteli yetiştiği yer Ankara bölgesi. Biz de buna dayanarak başvuruda bulunacağız. Tiftiği de parlaklık, sağlamlık ve uzunluk açısından çok kaliteli. Tescilli ürünlerin, diğer ürünlere göre fiyatı artıyor ve rekabette ortaya çıkan bir üstünlük oluşuyor. Tescil alınınca Ankara Keçisi Oğlağı adı altında başka bir ürün satılamaz, yaptırımları var" dedi.

DÜNYA'DA TEK

İklim özellikleri sebebi ile Ankara dışında istenilen kalitede üretim sağlanamayan ve Ankara'dan dünyaya yayılan Ankara Keçisi, hem kaliteli tiftiği hem de lezzetli oğlak eti ile tüm dünyanın gözünde çok kıymetli ve değerli bir küçükbaş hayvan türü olmakla beraber, 19. yüzyıl'da Ankara'dan Avrupa'ya kaçırılmaya çalışılmıştır. Yapılan girişimlerin bir kısmı başarısız olurken, kaçırılan bazı Ankara Keçileri de iklim koşullarının yetersizliğinden Avrupa'da barındırılamamıştır. Dünyanın bazı bölgelerinde az sayıda yetiştirilen Ankara Keçisi'nin günümüzde halen Türkiye dışına çıkarılması yasak olup, çıkarılsa da yetiştirilmesinin diğer iklimlerde aynı başarıyı sağlayamadığı saptanmıştır.

(Tür: Ankara)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türk Patent Enstitüsü Avrupa Birliği Hasan Kılınç Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title