Haberler

Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Temel Açıklaması

Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, Ankara'da 294 bin büyükbaş, 950 bin de küçükbaş hayvan bulunduğunu, vatandaşların kurban konusunda bir sıkıntı yaşamayacağını belirtti.

Temel, yazılı açıklamasında, Ankara'da kurban yönünden bir sıkıntının söz konusu olmadığını ifade ederek, hayvan sayısında önemli artışlar yaşandığını, özellikle son beş yılda küçükbaş hayvan sayısında yüzde 50'ye yakın, büyükbaş hayvan sayısında da yüzde 35 artış olduğunu bildirdi.

Şu anda Ankara'da 294 bin büyükbaş, 950 bin de küçükbaş hayvan bulunduğuna dikkati çeken Temel, "Yeteri kadar hayvanımız var. Vatandaşlarımız kurban konusunda bir sıkıntı yaşamayacak" ifadesini kullandı. Geçen yıl kurbanlıkların canlı kilogram fiyatının 11 lira olduğunu belirten Temel, bu yıl da fiyatların 12-12,50 lira civarında olduğunu ve bu fiyatlarda seyretmesini beklediklerini ifade etti.

Kurban Hizmetleri Komisyonu'nun toplanarak gerekli kararları aldığını, belediye, emniyet, jandarma ve ilçe tarım müdürlüklerinin Kurban Bayramı süresince koordineli bir şekilde çalışmaları yürüteceklerini vurgulayan Temel, şunları kaydetti:

"Ankara'ya giriş çıkışlarda kontrol noktaları oluşturduk. İlçelerde kurban satış ve kesim noktaları belirlendi. Şu an itibarıyla 55 kurban satış yerimiz, 120'nin üzerinde de kesim yerimiz var. İlçe müdürlüklerimizde veteriner hekim ve veteriner sağlık teknisyenlerinden oluşan araçlı 30 ekip kurduk. Ekiplerimiz hazır kıta beklemektedir. Ankara'da İnşallah hiçbir problem yaşamadan Kurban Bayramı'nı eda edeceğiz. Bu konuda bütün tedbirlerimizi aldık."

Ankaralılara kurbanlık satın alırken dikkat etmeleri gereken konularda da uyarılarda bulunan Temel, kurbanlık satış yerlerine giren hayvanların il, ilçe müdürlüklerinde ve belediyelerde görevli veteriner hekimler tarafından sağlık kontrolünden geçirilerek satış alanına alındığını anımsattı. Ankaralılardan kurbanlıklarını kurban satış yerlerinden veya ruhsatlı besihanelerden almalarını isteyen Temel ayrıca Ankaralılardan alacakları kurbanlıklara ait pasaportları ve veteriner sağlık raporunu da satıcılardan talep etmeleri gerektiğini belirtti.

Kurbanlık alırken erkek hayvanların tercih edilmesinin Türkiye'deki hayvan varlığının sürdürülmesi açısından büyük önem taşıdığına dikkati çeken Temel, gebe, gebe olmasa bile damızlık vasfı olan dişi hayvanların, yeni yavrulamış hayvanların, 2 yaşını tamamlamayan büyükbaş hayvanlar ile 1 yaşını tamamlamayan küçükbaş hayvanların kurban edilmemesi gerektiğini vurguladı. Çok zayıf, hasta, ağız ve burun akıntısı olan tüy ve kılları düzensiz ve mat, aşırı durgun ve çevreye duyarsız, yürüyemeyen ya da ayakta duramayan hayvanların da kurbanlık olarak alınmamasını isteyen Temel, vatandaşların kurban keserken hem hayvan sağlığı hem de kendi sağlıkları açısından hijyen şartlarına uymalarının büyük önem taşıdığını ifade etti. - Ankara

Kaynak: AA / Yerel

Kurban Bayramı Muhsin Temel Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title