Haberler

Ankara Garı Önündeki Terör Saldırısı Davası

Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015'te gerçekleştirilen terör saldırısıyla ilgili davanın duruşmasında beyanda bulunan müştekiler, sanıkların yanı sıra saldırıda ihmali olduğunu iddia ettikleri kamu çalışanlarının da cezalandırılmasını talep etti.

20'si tutuklu 36 kişinin yargılandığı davanın Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmasına tutuklu ve tutuksuz sanıklar, mağdur ve müştekiler ile tarafların avukatları katıldı.

Davayı bazı sendika ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ile Almanya Bremen Barosundan avukatlar izledi.

Tutuklu sanıkların tamamının hazır bulundurulduğu duruşma, müşteki beyanlarının alınmasıyla başladı.

Gar saldırısında yaşamını yitiren Korkmaz Tedik'in babası Erdoğan Tedik, Türkiye tarihinin en kanlı katliamında oğlunu kaybettiğini söyleyerek, "Diyarbakır'da başlayan, Suruç'ta devam eden, Ankara'da da bizi perişan eden katliamla karşı karşıya kaldık. Ülkede kalıcı barış için oğlum, kızım, eşim ve ben o mitinge geldik. Oğlum telefonla konuşmak için bizden uzaklaştı. Ondan sonra patlama oldu." dedi.

İkinci patlamadan sonra oğluna ulaşmak için yoğun çaba sarf ettiğini aktaran Tetik, kendisini yaralı bulduğunu, olay yerine ambulansların geç geldiğini, olay yerine ulaşan ambulansların ise oğlunu almadığını savunan Tetik, "Benim oğlumu ambulans götürmeyince olay yerindeki ses aracıyla taşıdık." ifadesini kullandı.

Garın önüne geldiklerinde etrafta yeterli polisin olmadığını fark ettiklerini öne süren Tetik, "İlk kez bir eylem alanına bu kadar rahat girdik. Bir tek polis yoktu. İhmali olan Ankara valisi, Emniyet Müdürü, İçişleri Bakanı ve katillerden şikayetçiyim. Yakalanamayan 15 IŞİD'çi katilin de yakalanmasını istiyoruz." diye konuştu.

Müşteki Nazım Karakurt da patlamada 14 arkadaşını kaybettiğini, onların kendisine siper olması sayesinde saldırıdan kurtulduğunu söyledi.

Olayda ihmali olanlarla ilgili hukuki işlemin yapılmaması halinde mahkemeden herhangi bir talepte bulunmayacağını belirten Karakurt, "Savaşı savunmak çok basittir ama barışı talep etmek zordur. Yürekli ve aydın insanlar olarak barış çağrısı yaptık. Adalet yerini bulduğu zaman 'Benim ülkemde de adalet ve hukuk varmış' diyeceğim." ifadesini kullandı.

Saldırıda yaşamını yitiren Canberk Bakış'ın babası Abdullah Bakış da olayda ihmali olan bütün kamu yetkililerinden şikayetçi olduğunu belirterek, "Buradaki resme baktığımda her şey ortada, olay nasıl planlanmış, nasıl gerçekleşmiş her şey görülüyor. Gaziantep Emniyeti başta olmak üzere, Ankara'ya gelene kadar bombacıların geçtiği güzergahtaki emniyet, valilik ve istihbarat yetkililerinden şikayetçiyim. Oğlum 15 günlük öğrenciydi. Aydın'da okuyordu, barış için Ankara'ya gelmişti." dedi.

"İhmali olan herkesten şikayetçiyim"

Müştekilerden Şafak Yurtman da saldırıda kızı Şebnem'in hayatını kaybettiğini, patlamadan sonra polislerin, yaralılara yardım etmek yerine olay yerine biber gazı sıktığını iddia ederek, şunları kaydetti:

"Kızım Mersin'de yüksek lisans yapıyordu. Kızımın vücudunda yarası ve kırığı yoktu. Sıkılan gazdan yaşamını yitirmiş olabilir. Herkesten şikayetçiyim. Dönemin Başbakanından, Cumhurbaşkanından ve bu olayın yaşanmasında ihmali olan herkesten şikayetçiyim. Evlatlarımızı terörist görenlerden de şikayetçiyim."

Saldırıda, liseyi yeni bitiren 18 yaşındaki oğlunun öldüğünü anlatan Feramuz Tan ise "Oğlum haksızlığa karşı gelen ve dürüstlükten yana olan biriydi. İnançları vardı, bazıları gibi Müslümanlığı başka yerlere çekenlerden değildi. Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı biri olarak yetiştirdim ve öyle de yitirdim. 16 aydır annesi gözyaşı döküyor. Ona teselli verecek söz bulamıyorum." sözlerine yer verdi.

Müşteki Ali İzzet Sarıkaya saldırıda kızı Dilan Sarıkaya'nın yaşamını yitirdiğini belirterek, kızının ölümünden sorumlu olan sanıkların gözlerinin içine bakarak konuşmak istediğini söyledi.

Gar saldırısının yaşanmasında güvenlik güçlerinin büyük ihmali olduğunu savunan Sarıkaya, "Devlet vatandaşının güvenliğini sağlamakla sorumludur. Ancak o gün garın önünde böyle bir güvenlik anlayışı yoktu. Davanın iddianamesine ihmali olan kamu görevlilerini dahil etmeyen soruşturma savcısından da şikayetçiyim. Çünkü savcı bize, 'kamu görevlileri ile katliamcıları aynı davada yargılayamam' demişti." diye konuştu.

Müşteki Solmaz Kılıç ise öğretmenlik yaptığını, patlamada yaralandığını anlattı. Ankara'ya barış için geldiklerini söyleyen Kılıç, şunları kaydetti:

"Kürt'ün Türk'e, Sünni'nin Alevi'ye kışkırtıldığı bir ortamda bizler, 'Barış' dedik. O kadar çok yoğun duygular yaşıyorum ki bunları nasıl ifade edeceğimi bilmiyorum. 'İncinsen de incitme felsefesi' ile yetiştirildik. Evlatlarımızı, ailelerimizi, eşlerimizi, arkadaşlarımızı kaybettik. Allah'ın verdiği canı O'ndan başkası alamaz. Bize bu acıyı çektirenler de aynı acıyı yaşasınlar ki bize neler çektirdiklerini görsünler."

Kılıç, ifadesinin tamamladıktan sonra fenalaştı. Bunun üzerine mahkeme başkanı ambulansın çağırılmasını istedi. Duruşma salonundan çıkarılan Kılıç'a sağlık ekipleri müdahale etti.

Duruşmanın öğlenden önceki bölümünde mahkeme heyeti, 23 müştekiyi dinledi.

Duruşma devam ediyor.

Kaynak: AA / Güncel

İzzet Sarıkaya Mahmut Tanal Almanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title