Haberler

Ankara'dan 6 Şart: Kara Operasyonuna Destek Veririz ama...

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın IŞİD'le mücadele konusunda yeni bir yol haritasından bahsetmesinin ardından bu planın ayrıntıları netleşiyor. Önümüzdeki günlerde devletin zirvesi durum değerlendirmesinden sonra Türkiye'nin şartlarını koalisyon güçlerine iletecek. Özellikle IŞİD sonrası bölgede tablonun net şekilde kararlaştırılması Ankara'nın birinci önceliği...

İşte Türkiye'nin ABD'ye ileteceği endişe ve şartlar...

1- SADECE HAVA OPERASYONU İŞİ'BÜYÜTÜR

Ankara, koalisyon güçlerinin IŞİD hedeflerini havadan vurarak çekilmesi durumunda bölgenin uzun vadede daha büyük kaosa gireceğine inanıyor. Üstelik koalisyon güçlerinin çekilmesi sonrası bölgedeki aşiret ve grupların tepkilerini Türkiye'ye yöneltme riski de var. Ankara bu sebeple sadece hava operasyonu içeren bir plana, İncirlik üssüyle destek vermeye soğuk bakıyor.

2- SÜNNİLER KOALİSYONA DAHİL EDİLMELİ

Türkiye'ye göre; IŞİD'i ortaya çıkaran sebep, Sünni grupların Esad ve Maliki yönetimince ezilmesi. Bu yüzden Ankara muhtemel operasyonda Sünni grupların koalisyona dahil edilmesini istiyor. Aksi durumda yıllarca sürecek operasyonların da IŞİD'in varlığını yok etmeyeceği düşüncesi var.

3- IŞİD SONRASI PLAN ORTAYA KONMALI

IŞİD'in ortadan kaldırılmasıyla bölgede otorite tesis edilemezse yine radikal grupların güçlenmesi ve Türkiye'nin sınır güvenliğinin tehlikeye girmesi söz konusu. Bu nedenle koalisyon güçlerine, "Siz burayı bir otoriteye teslim etmeden kaos içinde bırakıp giderseniz o kaosun içinde biz de kalırız" denilecek. Türkiye kara operasyonuna girme şartı, bu strateji.

4- AMAÇ ESAD'I DA DEVİRMEK OLMALI

Türkiye muhtemel bir kara operasyonuyla sadece IŞİD'in yok edilmesinin bölgeye istikrar getirmeyeceği kanaatinde. Bölgede istikrarsızlık üreten asıl yapının Suriye yönetimi olduğunu düşünen Ankara, koalisyon ortaklarına "Esad'ın devrilmesi de planın parçası olmalı" diyecek.

5- MÜLTECİLERE ÇÖZÜM BULUN

Ankara, mülteciler konusundaki sıkıntının da plana dahil edilmesini istiyor. Özellikle sınırın Irak ve Suriye taraflarında oluşturulacak güvenli bölgelerin mültecilerin daha rahat kontrol edilmesini sağlayacağı ve terörist sızmaları önleyeceği düşünülüyor.

6- UÇUŞA YASAK BÖLGE İLAN EDİLSİN

Aslında bu tavsiye, Türkiye tarafından yıllardır seslendiriliyor. Koalisyon güçlerinin de Ankara'nın bu teklifine olumlu yaklaştıkları ifade ediliyor. Hükümet uçuşa yasak bölge ilan edilmeden bir kara operasyonunun sıkıntılı olacağı düşüncesinde.

Kaynak: NetGazete.com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500

Yorumlar (20)

Enine Boyuna:

Şartlı destek için güzel şartlar seçilmiş. Ancak mesele ortadoğu barışı sağlamak ve güven tesis etmekse genel yöntem sadece işitle mücadele değil pkk dahil bütün terör örgütleri ile mücadele olmalıdır. Bu nedenle ortadoğu operasyon konseptine pkk-pyd, pjk ile mücadelede ekelenmelidir.

18
5
yanıtYanıtla
ali:

anlatacaklarda dinleyen kim , onu merak ediyorum. .

8
4
yanıtYanıtla
mert kalleş:

ESAT ORDUSDUNU BAŞINDA SAVAŞMAKTA. . SEN NERDE SAVAşMAKTASIN. HIRSIZLŞILKLARI ÖRT BAST ETME CEPHESİNDE Mİ?

7
3
yanıtYanıtla
mert kalleş:

KISACA MEMEMLEKETİ BİLİNSİZ PLİTİKALARIYLA SAVAŞA SOKOCAKLARIN ALLAH BELEASINI VERSİN.

4
2
yanıtYanıtla
TC 60 TÜRK:

ESAT''I İNDİRMELERİ ZOR. YAZIK OLACAK ASKERİMİZE.

5
0
yanıtYanıtla
lutfiktomarlı:

ALLAH aşkına ne şartı ne şurtu heriflerin kucagına oturmuşuz hala konuşuyoruz

5
0
yanıtYanıtla
ŞİRİNCELİ:

amerikaya gitmeden önce destek yoktu, gidip geldikten sonra seve seve destek vereceksin işte, yok şartı varmış o hikayeleri çok dinledik.

3
1
yanıtYanıtla
Kılçık:

49 rehine arasında sen olsaydın inanki bende aynı senin gibi konuşurdum. rehineler öldürülseydi kesin eminim şakır şakır göbek atardın. sizin zihniyet yeterki Tayyip gitsinde vatan ne olursa olsun.

yanıt0
yanıt0
mert kalleş:

PEKİ REHİNELERE KŞİM TESLİM OLMASINI SÖYLEDŞ İŞD e kurtarmak varken?BUNA CEVAP VEREBİLİRİR MİSİN?İŞİD BABAMIZIN OGLU MU?BİR TERÖR ÖRGÜTÜ DEGİL Mİ?

yanıt0
yanıt0
mert kalleş:

ÖZGÜRLÜKLERİ HIRSIZLIGI YOKETMEK İÇİN KULLANIRSAN DEVLET KATINDA O ZAMAN BİTERSİN. . .

3
1
yanıtYanıtla
Tüm 20 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title