Haberler

Ankara'daki Terör Saldırısı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Kuzey Irak'tan bir takım canlı bombaların Türkiye'ye sokulacağı istihbaratı alınmıştı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Kuzey Irak'tan bir takım canlı bombaların Türkiye'ye sokulacağı istihbaratı alınmıştı. Buna dönük olarak da son üç gün içinde kamuoyumuza bir kısmı yansıdı ama birçok canlı bomba, bir tanesi Ankara'da biri İstanbul'da olmak üzere yakalandı" dedi.

Davutoğlu, Çankaya Köşkü'ndeki basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Kemal Kılıçdaroğlu, 'Biz size açık çek veriyoruz. Terörü bitirmek için ne istiyorsanız destek vereceğiz' dedi. Demirtaş açıklama yaptı, 'Mafyalaşmış bir devlet anlayışıyla karşı karşıyayız' dedi. Ve bu saldırıyı Diyarbakır ve Suruç saldırılarının benzeri olarak nitelendirdi. Bu görüşleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Bir de bu saldırıda Diyarbakır ve Suruç ile bir bağlantı tespit edebildiniz mi? veya herhangi bir örgüte karşı elinizde bir veri var mı?" sorusu üzerine Davutoğlu, şunları söyledi:

"Sayın Kılıçdaroğlu'nun açıklamasını, böyle bir günde yapılan doğru bir çağrı olarak değerlendiriyorum. Bugünler omuz omuza, dayanışma içinde olma günleridir. Ama şunu da söylemeyi zorunluluk olarak görüyorum. Onun için ısrarla vurguladım. Bu hükümet AK Parti hükümeti değildir. 7 Haziran sonrasında millet hiçbirimize tam anlamıyla sorumluluk vermedi. Eğer bir tek parti hükümetine sorumluluk vermiş olsaydı, bütünüyle bu sorumluluğu biz üstlenmiş olurduk, bundan da kaçınmazdık. Ancak hükümet kurma imkanı olmayınca, Anayasamızın 176. Maddesi gereğince Cumhurbaşkanımızın verdiği görev ile ben yine Anayasa'nın öngördüğü şekilde, ülke hükümetsiz kalmasın, terörle mücadele yürürken 'ülke sahipsiz kalmasın' diye bütün partilerimize, bu arada CHP milletvekillerine de bakanlık teklifinde bulundum."

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve CHP'nin daha kendilerine teklifte bulunmadan bu hükümete katılmayacaklarını beyan ettiğini hatırlatan Başbakan Davutoğlu, "Bugünlerde siyasi polemik yapmak istemem. Ama, eğer Sayın Kılıçdaroğlu ve CHP bu hükümete katılmış olsalardı, teröre karşı dayanışma konusunda en büyük desteği vermiş olurlardı. Bu yükü omuz omuza kaldırırdık. Bu ülkeyi seçime hep beraber götürürdük. Ama maalesef bu sorumluluğu ortak olarak almak konusundan imtina ettiler ve kendi milletvekillerinin görev almasını da engellediler" diye konuştu.

Davutoğlu, yine de bu çağrıyı olumlu gördüğünü belirterek, şöyle konuştu:

"Bu sebeple de Sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın Bahçeli ile görüşmeyi, birlikte de ayrı ayrı da olsa görüşmeyi düşünüyorum. Arkadaşlarım bu konuda temas edecekler. Keşke bugün 23 Ağustos'tan sonra bir zaruret haline gelmiş olan bir hükümet kurma çabasında hep beraber olabilseydik. Keşke böyle zorlu günlerde, terörle mücadele ettiğimiz bu süreçte, seçime doğru ülkeyi demokratik şartlarda götürme mücadelesi verdiğimiz bugünlerde, AK Parti, CHP, MHP ve Anayasal zorunluluk olarak HDP'nin bulunduğu ortak bir ulusal birlik hükümeti anlamında bir hükümetle bütün bu zorlukları göğüsleyebilseydik. Ama bu konuda olumsuz tavır takınılması, aslında bugün sergilenmesi çok kolay olabilecek bir dayanışmayı baştan engellemiştir. Ama dediğim gibi buna rağmen bu çağrıyı olumlu görüyorum ve kendisiyle de görüşmeye hazırım."

"Herkesin yüzündeki maskelerin nasıl düştüğünü bir kez daha gördük"

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın açıklamalarına da değinen Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Sayın Demirtaş'ın açıklamaları öncesinde, bu davete ve bu görüşme talebi, ortak olarak veya tek tek görüşme talebinde Sayın Demirtaş ile ilgili farklı bir tutum takınmayı düşünmüyordum. Ama yaptığı açıklamayı okuyunca gerçekten zor günlerde herkesin yüzündeki maskelerin nasıl düştüğünü bir kez daha gördük. Ben diyorum ki 'Bu ülkemize, halkımıza demokrasimize yapılan saldırıdır.' O ise 'Bu ülkenin birliğine, beraberliğine yapılan bir saldırı değil, devletin halka karşı yaptığı bir saldırıdır' diyor. Bu nasıl bir anlayıştır? Böyle günlerde  ortak bir dil kullanmak, bir demokrasi, birlik, ortak kader dili kullanmak yerine üç aydır şehit edilen onca askerimiz ve korucumuz varken, PKK'nın döşediği mayınlarla hayatını kaybeden, PKK'nın bombaladığı çorbacıda hayatını kaybeden siviller varken onları görmezden gelip bugün bu saldırıyı yapanlar, daha ortada kesin bir veri yokken, bu saldırıyı yapanlar konusunda hükme varıp bir de devleti mesul göstermek, Parlamento'da temsil edilen bir partinin genel başkanına yakışmaz. O açık bir tahriktir. Buradan bütün vatandaşlarımıza bu tahriklere kapılmamaları ricasında bulunuyorum."

Başbakan Davutoğlu, "Sayın Demirtaş, 6-7 Ekim olayında nasıl tahrik yapmışsa, nasıl halkı sokağa dökmüşse şimdi de aynı oyunun içindedir" diye konuştu. Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son üç aydır süre giden terörle mücadelede halkı sokağa dökemediler çünkü halkımız çok iyi biliyor ki şu anda devletin bütün meselesi kamu düzenini korumaktır. Halkımız çok iyi biliyor ki bölücü terör örgütü PKK onların hayatını karartan bir yapıdır. O gün sokağa dökemediği halkı şimdi bu açıklamalarla, günlerdir yapamadığı şeye böylesine ulaşmaya çalışıyorsa buradan bütün vatandaşlarıma yüreğimin derinliğinden sesleniyorum, bu tahriklere gelmeyin. Hangi siyasi görüşte olursanız olun, iktidara, devlete karşı ne düşünmüş olursanız olun lütfen bu tahriklere kapılmayın."

"Suruç'ta da Diyarbakır'da da sorumlular yakalandı"

Başbakan Davutoğlu, her türlü güvenlik tedbirini alacaklarını, ellerinden gelen tüm gayreti göstereceklerini belirterek, "Ama en büyük güvencemiz halkımızın sağduyusudur, bilincidir" dedi.

Halkın sağduyusuna hitap ettiğine dikkati çeken Davutoğlu, "Demirtaş'ın bu sorumsuz açıklamaları karşısında bu sağduyuya sığının. Bu haince cinayeti işleyen, bu katliamı işleyen kimse gereği yapılacak. Yine Demirtaş, 'Suruç'ta ve Diyarbakır'da sorumlular yakalanmadı' diyor. Suruç'ta da Diyarbakır'da da sorumlular yakalandı" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Reyhanlı'da saldırıyı yapanlar Suriye rejimiyle bağlantılı kişiler hukuka teslim edildi. Hiçbir terör olayının üzeri örtülmemiştir, her terör olayına karşı da gereken cevap verilmiştir. Biz DEAŞ mevzilerini, Suriye'de 23 Temmuz'da niye hedef aldık? Niye DEAŞ'a cezalandırıcı bir dil kullandık? Doğrudan DEAŞ'a dönük operasyonlar yaptık? Çünkü 32 vatandaşımızın cinayetinin, katliamının arkasında DEAŞ vardı ve cezalandırdık. Aynı şekilde iki polisimizi evinde uyurken şehit eden, arkasında da PKK olduğu için cezalandırdık, cezalandırmaya da devam edeceğiz."

"Böyle bir saldırıyı yapma kapasitesine sahip yapılar belli"

Türkiye'nin kamu düzenini, halkın huzurunu bozan faaliyetlere göz yumulacağı kanaatiyle dikkatleri başka yere çekmeye çalışmanın kimseye fayda getirmeyeceğini vurgulayan Başbakan Davutoğlu, "Terörist teröristtir, terörü kim yaparsa yapsın insanlık suçu işlemiştir" dedi.

Davutoğlu, saldırıyla ilgili araştırmaların sürdürüleceğini belirterek, "Şu anda böyle bir saldırıyı yapma kapasitesine sahip görünen yapılar belli: DEAŞ, PKK, MLKP, DHKP-C ve tüm bu olabilecek potansiyel suçlu örgütlerle ilgili olarak da soruşturma kapsamlı şekilde yürütülüyor. Daha önce 'kuzey Irak'tan bir takım canlı bombaların Türkiye'ye sokulacağı' istihbaratı alınmıştı. Buna dönük olarak da son üç gün içinde kamuoyumuza bir kısmı yansıdı ama birçok canlı bomba, bir tanesi Ankara'da biri İstanbul'da olmak üzere yakalandı" ifadesini kullandı.

Terörle mücadeleyi çok kapsamlı bir mücadele olarak nitelendiren Başbakan Davutoğlu, "Güvenlik birimlerimizin önleyici tedbirlerle elde ettiği sonuçlar kamuoyuyla paylaşılmaz çünkü onun arkası gelecek olan takibi gerektiren olaylardır. Ama bugün de bu anlamda arkasında kim varsa, hangi örgüt varsa bu örgütlerin ortaya çıkarılmasına kadar da bu mücadelemiz sürecek. Biz terör olayı karşısında herhangi bir farklı tutum alınmasını doğru görmeyiz" dedi.

Toplantıda, Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş, Adalet Bakanı Kenan İpek, İçişleri Bakanı Selami Altınok, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu da hazır bulundu.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Türkiye Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title