Haberler

Ankara'da Yapımı Tamamlanan Okulların Toplu Açılış Töreni

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Tevfik İleri'den yarım yüzyıl sonra Türkiye'nin büyük bir hamleyi daha başlattığını belirterek, "Eğitimimizde sadece fiziki sorunlar değil, vesayetler, statükocu anlayışlar, haksızlıklar, imkansızlıklar, mahrumiyetler, ayrımcılıklar, medeniyetimizin değerlerine yabancılaşma gibi en temel sorunlar, hükümetlerimiz döneminde sabır ve gayretle birer birer çözüldü, çözülmeye devam ediyor" dedi.

Ankara'da yapımı tamamlanan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 155 eğitim tesisi, Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesinde düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Bakan Avcı, törendeki konuşmasında, yapımı tamamlanarak, hizmete alınan 134 okul binası, 17 spor salonu, 3 öğrenci pansiyonu ve 1 konferans salonunun açılışının yapıldığını anlattı.

Açılışı yapılan okullardan bir kısmının  kendi binaları tamamlanıncaya kadar geçici olarak başka okulların bünyesinde, bir kısmının da  eksiklikleri nedeniyle resmi açılışları yapılamayan kendi binalarında eğitim ve öğretime açıldıklarını aktaran Avcı, "Bugün, hamdolsun, bu eksiklikleri giderildiği için, şimdi yenileriyle birlikte bu okulların da toplu resmi açılışlarını yapıyoruz. 460 milyon liraya mal edilerek bakanlığımızın hizmetine sunulan bu eserlerin eğitim dünyamıza çok önemli katkılarda bulunacağına yürekten inanıyorum" ifadesini kullandı.

-"Eğitimde büyük hamle hükümetlerimiz tarafından gerçekleştirildi"

Bakan Avcı, çocukların daha iyi bir eğitim alması için yapılan işlerden ve hayırsever vatandaşların gönülden katkılarından duyduğu sevincini dile getirdi.

Ülkedeki ilk ciddi eğitim hamleleri olan II. Mahmud ve daha sonra Sultan Abdülhamit tarafından başlatılan eğitim seferberliklerinin ne yazık ki ülkenin içerisine sürüklendiği siyasi sıkıntılar sebebiyle büyük ölçüde akim kaldığını bildiren Avcı, bu yüzden 20. yüzyılın başlarında okul sayılarının parmakla sayılacak kadar az olduğunu söyledi.

Cumhuriyetin ilk yıllarında, çoğu il merkezinde ortaokul, lisenin bulunmadığını, köylerde ve kasabalarda yaşayan çocukların eğitim imkanından mahrum kaldığını anlatan Avcı, şunları kaydetti:

"Cumhuriyetimizin kurucusu Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde, genç cumhuriyetin eğitim alanındaki bütün özverili çabalarına rağmen özellikle Çanakkale Savaşı sırasında bütün bir eğitimli kuşağı yitirmiş olmamızın acısını ve eğitime de yansıyan olumsuz sonuçlarını hep yaşadık.

Sonra rahmetli Menderes'in öncülüğünde başlatılan eğitim hamlesiyle yepyeni eğitim kurumları bütün Anadolu'da serpilmeye başladı. İzleyen kırk yıl boyunca da şüphesiz eğitimde önemli mesafeler aldık. Ama asıl büyük hamle son 12 yıl boyunca eğitimi birinci önceliğimiz olarak kabul eden hükümetlerimiz tarafından gerçekleştirildi, gerçekleştiriliyor. Bir seferberlik ruhuyla yürüttüğümüz bu çalışmalar bugün de artarak sürüyor."

Toplu açılış töreninde sadece Ankara'da 155 eğitim tesisinin birden açılışının yapıldığını aktaran Avcı, "Tek başına bu tören bile göstermektedir ki, eğitimimiz bir zamanlar hayal edilemeyen rakamlara ve büyüklüğe ulaşmıştır. Bu gerçekten de gurur veren bir tablodur" ifadesini kullandı.

-"İleri'nin halefi olmakla iftihar ediyorum"

Törenin yapıldığı Anadolu İmam Hatip Lisesine adı verilen merhum Tevfik İleri'nin, eğitimi halkın değerlerine uyumlu hale getirmek için çabalayan bir bakan ve mütefekkir olduğuna işaret eden Avcı, şöyle konuştu:

"Halefi olmakla iftihar ettiğim merhum Ahmet Tevfik İleri, Çanakkale'de genç bir memur olarak görev yaparken, Çanakkale Şehitleri'nin o yıllardaki yalnızlığına ve unutulmaya mahkum edilmesine dayanamamış ve bugün de bir gelenek halini alan toplu ziyaretleri başlatmıştır.  İnanıyorum ki merhum İleri'nin Milli Eğitim Bakanı olarak İmam Hatip Liselerinin, Yüksek İslam Enstitülerinin açılışına öncülük etmesi, O'nun Çanakkale Şehitleri'ni ziyaretlerinde hissettiği sorumluluğun bir neticesidir. ve inanıyorum ki bu okulların açılması o şehitlerin ruhunu şad etmiştir.

Tevfik İleri'den yarım yüzyıl sonra ülkemiz büyük bir hamleyi daha başlattı. Eğitimimizde sadece fiziki sorunlar değil, vesayetler, statükocu anlayışlar, haksızlıklar, imkansızlıklar, mahrumiyetler, ayrımcılıklar, medeniyetimizin değerlerine yabancılaşma gibi en temel sorunlar, hükümetlerimiz döneminde sabır ve gayretle birer birer çözüldü, çözülmeye devam ediyor."

Bakan Avcı, konuşmasının sonunda açılışı yapılan eğitim tesislerinin öğrencilere, öğretmenlere ve velilere hayırlar getirmesini diledi.

Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar da okulların eğitim yuvası olmalarının dışında birer kültür ve sanat merkezi olması için çalıştıklarını ifade etti. Eğitim alanında fiziki yeterlilik, teknolojik donanım ve hizmet kalitesi olarak en üst seviyeye çıkarmak için yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi veren Kılıçlar, açılışı yapılan tesislerin Ankara'ya hayırlı olması temennilerini dile getirdi.

Törenle hizmete açılan eğitim tesisleri arasında 58 ilk ve ortaokul, 16 ortaokul, 6 imam hatip ortaokulu, 2 fen lisesi, 9 imam hatip lisesi, 15 lise, 10 meslek lisesi, 3 rehberlik ve halk eğitim merkezi, 30 okul öncesi eğitim kurumu, 3 özel eğitim okulu, 1 sosyal bilimler, Anadolu öğretmen ve kız imam hatip lisesi yer alıyor.

Yapımlarına 2011, 2012, 2013 ve bu yıl başlanan eğitim kurumları için 460 milyon 649 bin 793 lira kaynak aktarıldı.

Açılış töreninin yapıldığı Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi de 21 bin120 metrekare arsa üzerine yapılandırıldı. Okul, eğitim alanı olarak, A ve B bloklar olmak üzere 2 bloktan oluşuyor. Okulda eğitim verilen 105 sınıfın 66'sı lise, 39'u ortaokul sınıfları.

Okulun iki katlı otoparkı 425 araç kapasiteli. Pansiyon binası toplam iç alanı 8 bin 264 metrekare, 250 yatılı öğrenci kapasitesine sahip.

Yemek servis alanı 775 metrekare olan okulun ayrıca 220 metrekarelik mutfağı bulunuyor. Toplam iç alanı 6 bin 830 metrekare olan spor salonu ise 500 kişilik kapasiteye sahip. Henüz inşaat halindeki cami ise 450 metrekare oturum alanına sahip. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Tevfik İleri Çanakkale Nabi Avcı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli?
title