Haberler

Ankara'da Uyuşturucuyla Mücadele Çalıştayı

Ankara Valisi Kılıçlar: "2013 Uyuşturucu Raporu'na göre, ülkemizde uyuşturucudan ölen kişi sayısı 162 olarak kayıtlara geçmiş, 2014'te ise bu rakam tam 4 kat artarak 648'e çıkmıştır" "Uyuşturucuya başlama nedeni olarak en yüksek oranın yüzde 49 ile arkadaş etkisi olması ve uyuşturucuya bağlı ölümlerin.

Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar, "2013 Uyuşturucu Raporu'na göre, ülkemizde uyuşturucudan ölen kişi sayısı 162 olarak kayıtlara geçmiş, 2014'te ise bu rakam tam 4 kat artarak 648'e çıkmıştır"  dedi.

Ankara Valiliği ve Ankara Büyükşehir Belediyesince, ATO Congresium'da, bazı üniversite ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katılımıyla "Uyuşturucuyla Mücadele Çalıştayı" düzenlendi.

Vali Kılıçlar, burada yaptığı konuşmada, uyuşturucu meselesinin, ülkelerin tek başına yürüteceği mücadeleyle üstesinden gelinmesi mümkün olmayan tehlikeli bir sorun haline geldiğini belirtti.

"2013 Uyuşturucu Raporu'na göre, Türkiye'de, 2013'te uyuşturucudan 162 kişinin yaşamını yitirdiğini, bu sayının geçen yıl 4 kat artarak 648'e çıktığını" ifade eden Kılıçlar, "Uyuşturucuya başlama nedeni olarak en yüksek oranın yüzde 49 ile arkadaş etkisi olması ve uyuşturucuya bağlı ölümlerin yüzde 54'ünün 25-29 yaş arasında olması, bu mücadelede gençlerimiz üzerinde özellikle durmamız gerektiğini bize gösteriyor" diye konuştu.

-"Son 1 ayda 173 operasyon düzenlendi"

Kılıçlar, eğitimin madde bağımlılığıyla mücadelede en etkin yol olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"İlkokuldan başlanarak eğitimin her kademesinde uyuşturucuyla mücadele çalışmalarına ağırlık verilmeli, bu konuda anne ve babalar da eğitilmelidir. Uyuşturucuyla savaş topyekun bir mücadeleyi gerektirir. Bu konuda eğitim, sağlık ve güvenlik teşkilatlarının yanı sıra bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla sivil toplum kuruluşlarının iş birliği ve medyanın katkıları büyük önem taşıyor.

Uyuşturucuyla mücadelede iki ana başlık var. Bunlardan ilki önleyici tedbirler, yani talebin azaltılması. Eğitim, gençlerin bilinçlendirilmesi ve tedaviyi bu kapsamda değerlendirebiliriz. İkincisi ise adli ve polisiye tedbirler, yani arzın azaltılması. Türk polisi ve jandarması uyuşturucuyla mücadele konusunda ciddi birikim ve kapasiteye sahip. Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Narkotim ekiplerimizce son 1 ayda 173 operasyon gerçekleştirildi, 490 şüpheli yakalandı ve tutuklandı. 84 kilo esrar, 555 kilo eroin, 5 bin 200 hap, 166 gram kokain, bin 900 gram sentetik uyuşturucu, 12 tabanca ve 4 tüfek ele geçirildi.

Uyuşturucuyla mücadelede başarılı olmak için hem önleyici hem de polisiye tedbirler konusunda bütün kurumlarımızın, yerel yönetimlerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın, eğitimci ve bilim insanlarımızın birlikte çalışması elzemdir."

Uyuşturucuyla Mücadele Acil Eylem Planı Koordinatörü AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar da Batı Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında uyuşturucunun Türkiye'de küçük bir sorunmuş gibi göründüğünü ancak Türkiye'nin iki açıdan ciddi bir risk altında olduğunu belirterek, "Genç bir nüfusa sahibiz. Nüfusumuzun yarısı 30'un altında, ortalama yaş 29. AB'de ortalama yaş 43 civarında. İkinci risk, Türkiye yasa dışı afyon ekiminin en fazla yapıldığı Afganistan'nın geçiş güzergahı üzerinde, Balkan rotasının geçtiği bir transit ülke konumunda. Bu faktörler Türkiye'yi riskli hale getiriyor" şeklinde konuştu.

-"Rehabilitasyon merkezlerinin sayısı çoğaltılmalı"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise çalıştayın, Başkentte uyuşturucuyla mücadelede atılmış önemli adımlardan biri olduğunu, çalıştayda alınacak kararların uygulanmasıyla bundan sonra somut neticeler elde edilebileceğini belirtti.

Uyuşturucuyla mücadelede ailelerin bilinçlenmesinin önemine vurgu yapan Gökçek, madde bağımlılarına yönelik tedavi merkezlerindeki sıkıntıların da üzerinde durulması gereken eksiklerden olduğuna dikkati çekti.

Gökçek, "Rehabilitasyon son derece pahalı bir konu. Ancak zengin aile çocukları buralara gidebiliyor. Fakir aileler ciddi anlamda sıkıntı çekiyor. Onun için bu rehabilitasyon merkezlerinin sayısını çoğaltmamız, devlet olarak bu konuda ne yapacağımızın da tespiti lazım" dedi.

Ceza sisteminde düzenlemeler yapılması gerektiğini savunan Gökçek, Belediyeler Kanunu'nda değişiklik planlandığını, kendilerinin de ihbarcıya ödül verilmesine yönelik düzenleme talep ettiklerini bildirdi.

Sosyal Hizmetler Eğitim ve Yardım Vakfı Başkanı Nevin Gökçek de vakıf faaliyetleri kapsamında, Başkentte farklı kesimlerden kadınlarla biraraya geldiklerini anlatarak, "Toplumun en büyük sorunu uyuşturucu. Ankara'nın ücra köşelerine kadar gidiyorum. Gittiğim yerlerde annelerin çocuklarından dayak yediğini, eşlerinden dayak yiyen hanımların olduğunu, sırf uyuşturucu için para bulamadıklarından ailelerin paramparça olduğunu görüyorum" diye konuştu.

Ailelere tedavi konusunda yardım edilmesi gerektiğini dile getiren Gökçek, "Bağımlılıktan kurtulmaya karar vermiş çok evladımız var. Onları kurtarmak lazım. Bunun sadece çalıştayda konuşulup kalan, sonra da unutulan bir mesele olmasını asla istemiyorum. Bunun Türkiye'nin en önemli meselesi olduğuna inanıyorum. Bu hepimizin başına gelebilir" ifadelerini kullandı.

Çalıştayda alınan kararlar doğrultusunda, Valilik tarafından bir eylem planı oluşturulacağı ve uyuşturucuyla mücadelede bu plan doğrultusunda hareket edileceği bildirildi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Kılıçlar Ankara Valiliği Nevin Gökçek Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title