Haberler

Ankara'da 1 Mayıs Kutlamaları

İşçi ve Memur Konfederasyonları, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Ankara'da Sıhhiye Meydanı'ndaki Mitingle Kutladı

İşçi ve memur konfederasyonları, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Ankara'da Sıhhiye Meydanı'ndaki mitingle kutladı.

Miting Tertip Komitesi Başkanı ve Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen, mitingde yaptığı konuşmada, insan onuruna yaraşır bir yaşam, hak ve özgürlükler, dayanışma ve hakları için bir arada olduklarını söyledi.

Emekçilerin yarısının kayıt dışı çalıştığını vurgulayan Özgen, kuralsız çalışmanın da giderek yaygınlaştığını ifade etti. Sendikalarda örgütlenen işçilerin işten çıkarıldığını, 'iş cinayetleri'nin durmak bilmediğini ifade eden Özgen, tüm çalışanların sendikalı olması için seslerini yükselttiklerini söyledi.

Özgen, demokrasi ve sosyal devletten vazgeçmeyeceklerini belirterek, '1 Mayıs 1977'nin faillerinin bulunarak adalet önüne çıkarılmasını, işsizliğin önlenmesini, güvenceli istihdamın sağlanmasını istiyoruz' dedi. Artık kısır çekişmelerin bir kenara bırakılması gerektiğini vurgulayan Özgen, 'Zaman birleşe birleşe güçlenme ve kazanma zamanıdır' diye konuştu.

Özgen, 1 Mayıs'ın 26 Mayısta yapılacak 'genel grevin' başarılı bir provası olarak tüm Türkiye'de gerçekleştirildiğini kaydetti. Özgen, '1 Mayıs 2010, yükselen emek mücadelesinin kazanımla sonuçlanmasının miladı olacaktır' dedi.

DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko da 1 Mayıs'ı tatil ettirenin, Taksim'i işçi sınıfına açtıranın işçi sınıfının kararlılığı olduğunu söyledi. Bu gelişmelerin Türkiye emek hareketinin anlamlı bir başarısı olduğunu dile getiren Beko, 'Ama emek hareketinin önünde 1 Mayıs ile ilgili ikinci bir görev daha durmaktadır. Bugün olabilecek en geniş birliktelik içinde çok güçlü ve etkili bir gösteriyle taçlandırmak ve 1977 katliamının hesabını sormaktır. Bir bayram sevinci yaşarken yaşamlarını yitiren 36 yurttaşımıza bir borcumuz var, umuda kurşun atanların kim oldukları aydınlatılmalıdır' diye konuştu.

İşten atmalar, güvencesiz, esnek ve kuralsız çalışma biçimleri ile işsizlik ve yoksulluğun yaygınlaştığını belirten Beko, 'Kazanılmış haklarımızın gasp edilmesine, güvencesiz çalışma biçimlerine, taşeronlaştırmaya, sendikasızlaştırmaya, işten atılmalara karşı tüm emekçilerin birlikte mücadele etmesi gerekiyor' dedi.

Memur-Sen Ankara İl Başkanı Mustafa Kır da 1977 yılında Taksim'de 36 kişinin katledilesinin ardından günümüzde artık ayrımcılığın sona erdiğini kaydetti. Uygulanan IMF politikaları sonucunda oluşan gelir dağılımındaki adaletsizliğin insanları tehdit ettiğini belirten Kır, 'İşsizlik had safhada, her 3 üniversite öğrencisinden biri işsiz. Bunları ortadan kaldırmak için hep birlikte mücadele etmeliyiz' dedi.

Asgari ücretin vergiye tabi tutulmamasını isteyen Kır, Anayasa'da yapılacak değişiklikle grevli toplu sözleşme hakkının verilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye Kamu-Sen adına konuşan Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri Musa Akkaş da 32 yıl sonra emekçilere İstanbul'da Taksim'in kapılarını açan anahtarın, birlik, beraberlik ve kardeşlik olduğunu, birlik ve dayanışma ruhunun kendilerine güç verdiğini söyledi.

Hükümetin kamu çalışanlarını iş güvencesiz 4-B, 4-C statüsünde ve sözleşmeli çalıştırmayı dayattığını, diğer yandan işsizlik tehdidi ile Türk halkını sindirdiğini savunan Akkaş, Türkiye'nin gerçek gündeminin işsizlik olduğunu, kayıtlı-kayıtsız işçi sayısının 7 milyona yaklaştığını dile getirdi. Akkaş, 2009 yılında işini kaybedenlerin sayısının 1,5 milyonu bulduğunu belirterek, '600 bin üniversite mezunu işsizdir. 300 bin öğretmen açığı varken, 327 bin eğitim fakültesi mezunu öğretmen adayı görev beklemektedir. Hal böyleyken gerçek gündemden halkımız uzaklaştırılmaktadır. Küresel ekonomik krizin tüm faturası dar ve sabit gelirlilere kesilirken, ülke nüfusunun yüzde 1'ini bile oluşturamayan rant kesimi, biz küçülürken büyümeye devam etmektedir' diye konuştu.

KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Fikret Aslan da Anayasa değişikliği paketinin Mecliste görüşüldüğünü, Türkiye'de açlık ve sefaletin de giderek arttığını savundu. Grev hakkı önündeki engellerin kaldırılmasını isteyen Aslan, hakların kazanılması için işçi ve emekçilerin birlikte mücadele vermesi gerektiğini söyledi. Aslan, 1977'de Taksim katliamındaki karanlığın aydınlatılması için güçlü bir emekçi birliğine ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

- BÜYÜKLER YÜRÜDÜ, MİNİKLER UYUDU-

Mitinge katılan gruplar, renkli görüntüler oluşturdu. Mitinge çok sayıda çocuk da aileleriyle birlikte geldi.

Çocukların yorgunluktan anne ve babalarının kucaklarında uyudukları görüldü. Mitinge, sendikaların yanı sıra bazı siyasi partiler, kadın dernekleri, öğrenci grupları, hemşehri dernekleri, halk ozanları, tiyatrocular, Alevi örgütleri, öğrenci velileri, mühendis örgütleri, tüketici dernekleri, Sakarya Bar Emekçileri ve feministler katıldı.

Mitinge katılan eşcinsel ve lezbiyenler, kırmızı şemsiyelerle 'pembe hayat' pankartının arkasında yürüdü. Tüketici Dernekleri pankartının arkasında yürüyen, üzerinde 'tüketici yolunacak kaz değildir' yazılı kaz kostümü giyen bir kişi ilgi çekti. 'Gençlik Muhalefeti' üyeleri ise alana girmeden önce ABD bayrağı yaktı. Mitingde, Ankaragücü ve Bursaspor atkılarıyla katılan bir taraftar grubu, maçlarda kullanılan meşalelerden yaktı. Bazı gruplar, davul ve trampet ekipleriyle yürüyüş ve mitinge renk kattı.

- GÜVENLİK ÖNLEMLERİ-

Sıhhiye Meydanı'ndaki miting nedeniyle başta çevik kuvvet olmak üzere her türlü birimden yaklaşık 3 bin polis görev yaptı.

Miting öncesinde, alanda patlayıcı madde dedektör köpekleri eşliğinde arama yapıldı. Daha sonra, Gar önünden hareket eden grup ile diğer kontrol noktalarında grupların üst aramaları yapıldıktan sonra miting alanına girişlerine izin verildi.

Yürüyüş ve miting sırasında bir polis helikopteri sürekli uçarak, yerdeki birliklere hem görüntü aktarımı yaptı hem de koordinasyon konusunda yardımcı oldu.

Mitingin yapıldığı Sıhhiye Meydanı'na açılan Necatibey Caddesi, Mithatpaşa Caddesi ve Atatürk Bulvarı, miting ve yürüyüş süresince trafiğe kapatıldı. Ankara Valisi Kemal Önal ile Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir de mitingi, alana bakan yüksek bir binadan izledi. Sıhhiye Meydanı, mitingin sona ermesinin ardından yol temizliği yapılarak, trafiğe açıldı.

(GK-MT-TAÇ-KDR-ARD) - ANKARA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title