Haberler

Ankara Büyükşehir Belediyesi Proje Tanıtım Toplantısı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, özerklik, öz yönetim gibi illegal yapıların bölgeyi geliştireceğini iddia edenlerin, vatandaşa harcanması için kendilerine emanet edilen paraları yatırımdan başka her şeye harcadığını belirterek, "Teröristin kazması, greyderi, kamyonu, iş makinesi bunlardan. Bazıları terör örgütünün lojistik merkezi gibi çalışan bu belediyelerin yöneticileri elbette ki bütün bu ihanetlerin, yanlış uygulamaların hesabını verecekler" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, özerklik, öz yönetim gibi illegal yapıların bölgeyi geliştireceğini iddia edenlerin, vatandaşa harcanması için kendilerine emanet edilen paraları yatırımdan başka her şeye harcadığını belirterek, "Teröristin kazması, greyderi, kamyonu, iş makinesi bunlardan. Bazıları terör örgütünün lojistik merkezi gibi çalışan bu belediyelerin yöneticileri elbette ki bütün bu ihanetlerin, yanlış uygulamaların hesabını verecekler" dedi.

Davutoğlu, ATO Congresium'da düzenlenen Ankara Büyükşehir Belediyesi 2016 ve Sonrası Projelerinin Tanıtım Toplantısı'nda, verimli yönetim adına pek çok parametrelerinin olduğunu, belediyelere ilişkin de bu tür ölçülerinin bulunduğunu söyledi.

Mardin Büyükşehir Belediyesinin gelirinin neredeyse yüzde 100'ünün merkezi yönetimden sağlandığına, belediyenin gelirinin giderini karşılama oranının ise yüzde 217,7 olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Yani gelirinin yarısından fazlası harcanmıyor. Harcananlar da personel giderlerine gidiyor. Oradan da nerelere gittiğini siz tahmin edebilirsiniz. Bir başka ifadeyle gelirin yüzde 100'e yakını merkezden gelmesine rağmen gelirin yüzde 50'den fazlası atıl bir şekilde bekletiliyor. İstihdam, yatırım vesair yükümlülüklerin giderilmesi sağlanamıyor. Yönetimdeki bir diğer ilginç veri de personel harcamalarıyla ilgili. Mardin Büyükşehir Belediyesinin toplam giderinin yüzde 62,6'sı personele harcanıyor. Oysa Türkiye ortalamasında bu, yüzde 11,7. Bu personel ne yapıyor, hangi hizmeti yerine getiriyor ki personel giderleri yüzde 60'ın üzerinde? Bu personel giderlerinin nereye gittiğini tek tek araştıracak ve hesaplarını soracağız. Mardin ve bölgedeki diğer şehirlerimize gönderdiğimiz vergiler, oradaki şehirlerin güzelleştirilmesine harcanmıyorsa, yatırım yapılmıyorsa hiçbir şehir bir önceki dönemden daha iyi durumda değilse, çöp dağları engeller varsa bunları da hepimizin muhasebe etmesi lazım."

Davutoğlu, yatırım verilerine bakıldığında bu belediyelerin yönettikleri beldeleri mamur etme gibi bir dertlerinin olmadığının apaçık ortaya çıktığını dile getirdi.

"Özerklik, öz yönetim gibi son derece illegal yapılardan bahsediyorlar"

Türkiye'de ortalama bir büyükşehir belediyesinin yatırım giderlerinin toplam giderlere oranın yüzde 46,9 olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "Mardin Büyükşehir Belediyesinden ise belediyenin yatırım giderleri toplam giderlerin içinde sadece yüzde 7. Yani şehir için yaptıkları yatırım gideri sadece yüzde 7. Diğer şehirlerde yüzde 46. O zaman bu kaynaklar nereye harcanıyor sormak gerekir" diye konuştu.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki birçok şehirde durumun, Mardin'dekinden farklı olmadığını dile getiren Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Eğer Mardin de Türkiye ortalamasında olduğu gibi yatırım yapmış olsaydı, bizim verdiğimiz imkanlar yatırıma yönlendirilmiş olsaydı şimdiki yatırım miktarından 17 kat daha fazla yatırım yapmış olacaklardı. Mesela Nusaybin'in, Derik'in kanalizasyon sorunu, Ömerli'nin içme suyu problemi ortadan kaldırılabilirdi. Rezaleti, vurdumduymazlığı, vicdansızlığı görüyor musunuz? Nusaybin'de, Derik'te kanalizasyon sorunu varken bu kaynaklar kullanılmadığı gibi başka yerlere aktarılıyor. Şimdi de çıkmışlar özerklik, öz yönetim gibi son derece illegal birtakım yapılardan bahsediyorlar. Soruyoruz şimdi, 'özerklik' diyorsun, bunun bölgeyi geliştireceğini iddia ediyorsun ama sana vatandaşa harca diye emanet edilen paraları yatırımdan başka her şeye harcıyorsun. Vatandaş hizmet bekliyor, bu beyefendiler ise çukurlar kazıyorlar, barikatlar kuruyorlar, birtakım imkanları sadece bunlara harcıyorlar. Sanki yerel yönetimlere daha fazla imkan tanınmış olsa daha fazla hizmet edecek gibi birtakım iddialarla ortaya çıkıyorlar."

Başbakan Davutoğlu, bu şehirlerde yaşayan vatandaşların bunlardan hesap sorması gerektiğini, Mardin gibi Diyarbakır, Van, Hakkari ve Şırnak'ta da benzer rakamların olduğunu söyledi.

"Bunların derdi imar etmek, şehirlerimizi mamur etmek değil"

Davutoğlu, "Yatırım, hizmet, icraat ve temizlik yok ancak şiddet, terör, çukur, barikat, her türlü illegal yapı var" ifadesini kullandı.

Kendileriyle bu belediyelerin zihniyetlerinin çok farklı olduğunu belirten Davutoğlu, "Buradan meydan okuyoruz" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in 3 yıllık perspektifi ortaya koyduğunu, önümüzdeki 1-2 ay içinde tüm AK Parti belediyelerinin, bunu yapacağını dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bunu bütün belediyelerin yapması çağrısından bulunuyoruz. Bu rakamları Van için, Diyarbakır için de verebilirim ama vaktinizi almayacağım. Yalnız bunun bilinmesi önemlidir. Bunların derdi imar etmek, şehirlerimizi mamur etmek değil. Bunların derdi bölge insanımızı mutlu, huzurlu, müreffeh yaşatmak da değil. Bunların derdi bir çivi çakmak, yeni bir eser ortaya koymak da değil. Varsa yoksa ideoloji, polemik, yalan, kara propaganda ve terör. Milletin emaneti mali kaynakları yine millet için kullanmak yerine, izini sürmekte zorlanılan karanlık mecralara harcıyorlar. Teröristin kazması, greyderi, kamyonu, iş makinesi bunlardan. Bazıları terör örgütünün lojistik merkezi gibi çalışan bu belediyelerin yöneticileri elbette ki bütün bu ihanetlerin, yanlış uygulamaların hesabını verecekler. Biz bu kaynakları havadan kazanmıyoruz. Büyük emeklerle kazanılan bu kaynakları doğru yerlere, o şehirlerimizde yaşayan aziz vatandaşlarımıza harcamak zorundalar. Başka yere giden kaynağın hesabını sormak da hepimizin görevi."

Melih Gökçek

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise kendisinden önceki Ankara ile şimdiki Ankara'yı görsellerle anlattı.

Modern bir Ankara oluşturduklarını ve yeni projelerle Ankara'nın çehresini değiştirmeye devam edeceklerini dile getiren Gökçek, aralarında AnkaPark, Hayvanat Bahçesi, İnanç Müzesi, Ankara Boğazı, Ankara Boğazı Viyadüğü, Kuzey Yıldızı Cami ve Külliyesi, Ankara Fuar ve Kongre Merkezi, Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi, Siteler Mobilya Esnafı için Showroom, Yeni Otobüs Terminali gibi projelerin yer aldığı 2016 ve sonrası yapılacak yatırımlar hakkında bilgi verdi.

Notlar

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na "Hacıbayram" tablosu hediye etti.

"Her hediye güzeldir ama Hacıbayram'ı temsil eden hediye en güzeldir" diyen Davutoğlu resme baktıkça Hacıbayram'ı ruhunda hissedeceğini bildirdi.

Toplantıya Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ile Danıştay Başkanı Zerrin Güngör de katıldı.

(Bitti)

Kaynak: AA / Politika

Ahmet Davutoğlu Melih Gökçek Mardin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title