Haberler

Ankara, Barzani'nin Suriye Planına Sıcak Bakıyor

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşen IKBY Başkanı Barzani, Suriye'de Kürtlerin yoğun olduğu bölgelere "Rojava Peşmergeleri"ni yerleştirmek istiyor. Ankara da bu plana sıcak bakıyor.

İstanbul'a gelen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Gündemde, Suriye'de Kürtlerin yoğun olduğu bölgelere "Rojava Peşmergeleri" olarak tanımlanan Suriyeli Kürt savaşçıların konuşlandırılması planı var.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani'yle dün İstanbul'da bir araya geldi. IKBY Başkanı ile Türk yetkililerin sıklaşan görüşme trafiği, Suriye ve Irak'ta DEAŞ'a karşı yürütülen mücadelenin devamına yönelik yeni planların yapıldığı, bölgede enerji kaynaklarının dünya pazarlarına taşınması için yeni ittifakların ortaya çıktığı döneme geliyor.

Erdoğan ile görüşmesinin ardından bugün Ankara'da Başbakan Binali Yıldırım'la bir araya gelecek olan Barzani'nin çantasında; DEAŞ'a karşı yürütülen askeri operasyonlar kapsamında Musul ve Telafer'in durumu, terör örgütü PKK'nın Irak'taki varlığı, Kerkük petrollerinin İran'a taşınmasına ilişkin Bağdat'ın yaptığı girişimler ve Rojava Peşmergelerinin Suriye'de konuşlandırılması bulunuyor. Barzani, 19 Şubat'ta Almanya'nın Münih kentinde Yıldırım ile görüşmüştü. Barzani'nin Türkiye temasları, Iraklı Kürtlerin yeniden bağımsızlık referandumunu gündeme getirdiği, ABD ve birçok Avrupa ülkesinden destek istediği bir dönemde gerçekleşiyor.

PEŞMERGELERİN GEÇİŞİ

Gündemde Suriye'de Kürtlerin yoğun olduğu bölgelere "Rojava Peşmergeleri" olarak tanımlanan Suriyeli Kürt savaşçıların konuşlandırılması planı var.

Suriye Kürt Ulusal Meclisi (ENKS), Barzani ve Türkiye'nin yardımıyla Rojava Peşmerge gücünü oluşturdu. Ancak, yaklaşık 7 bin kişilik olduğu belirtilen Rojava Peşmergeleri, PYD'nin izin vermemesi nedeniyle Suriye'ye geçemedi.

ABD'nin de YPG'yle çatışmaları endişesi nedeniyle bu savaşçıların Suriye'ye konuşlanmasına henüz destek vermediği belirtiliyor. Rojava Peşmergelerinin Suriye'ye hangi statüde döneceğine ilişkin geçtiğimiz günlerde YPG ve IKYB yetkililerinin katılımıyla toplantılar yapıldı. Hürriyet'e bilgi veren Türk yetkililer, Ankara'nın plana sıcak baktığını belirtiyor.

KERKÜK PETROLLERİ

Ziyaret, Bağdat ve Tahran'ın statüsü hâlâ tartışmalı olan Kerkük petrollerinin İran üzerinden dünyaya pazarlanmasına ilişkin bir mutabakat zaptı imzalamasının ardından gerçekleşiyor. Irak Petrol Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, anlaşmaya göre, Kerkük'ten çıkan ham petrolü İran üzerinden taşıyacak bir boru hattının olası inşası gözden geçirilecek. Boru hattı inşa edilirse, IKBY topraklarından da geçmesi gerekecek. İran'ın boru hattını Kuzey Irak'ta Sincar bölgesinden geçirmek istediği, ülkedeki Şii ağırlıklı Haşdi Şabi milislerinin de bu bölgeye konuşlandığı belirtiliyor. Barzani, Türkiye temaslarının hemen öncesinde yaptığı açıklamada tutuklu bulunan HDP'li vekiller ve partinin Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu. (Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Rojava Suriye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title