Haberler

Ankara Barosundan "Tarife" Davası

Ankara Barosu, "Hukuk Muhakemeleri Kanunu Gider Avansı Tarifesi"nin 3. maddesinde gider avansını düzenleyen hükmün iptali talebiyle Danıştayda dava açtı.

Ankara Barosu, "Hukuk Muhakemeleri Kanunu Gider Avansı Tarifesi"nin 3. maddesinde gider avansını düzenleyen hükmün iptali talebiyle Danıştayda dava açtı.

Barodan yapılan açıklamada, tarifenin, hukuk davalarının gider avansına "Yargıtaya gidiş-dönüş ücretlerini" de dahil eden hükmünün iptali için dava açıldığı kaydedildi.

Adalet Bakanlığınca hazırlanan tarifenin, 30 Eylül'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği hatırlatılan açıklamada, tarifenin 3. maddesinde, "Gider avansı, her türlü tebligat ve posta ücretleri, keşif giderleri, bilirkişi ve tanık ücretleri ile dosyanın Yargıtaya gidiş-dönüş ücretleri gibi giderleri kapsar" hükmüne yer verildiği vurgulandı.

Açıklamada, bu hükmün Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 323. ve 324. maddeleri ile Hukuk Muhakemeleri Kanunu Yönetmeliği'nin 45. maddesi ve kamu yararına aykırı olduğu savunuldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, "İptalini istediğimiz tarife maddesi, hukuk davası açan kişilerden davanın başında fazla para tahsil edilmesine neden oluyor. Hak arama hürriyetini kısıtlıyor ve adalete erişimi engelliyor. Bu nedenle bir an önce yürütmesinin durdurulması ve sonrasında da iptal edilmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title