Haberler

Ankara Barosu: Haksız Tahrik İndirimi Sorgulanmalıdır

Ankara Barosu Başkanı Sema Aksoy, Gezi Parkı gösterileri sırasında polis kurşunu ile hayatını kaybeden Ethem Sarısülük davasında sanık polis Ahmet Şahbaz'a haksız tahrik indirimi uygulanmasının sorgulanmasını istedi.

Ankara Barosu Başkanı Sema Aksoy, Gezi Parkı gösterileri sırasında polis kurşunu ile hayatını kaybeden Ethem Sarısülük davasında sanık polis Ahmet Şahbaz'a haksız tahrik indirimi uygulanmasının sorgulanmasını istedi.

Ankara Barosu Başkanı Sema Aksoy, yaptığı yazılı açıklamada, Gezi Parkı gösterileri sırasında polis kurşunu ile hayatını kaybeden Ethem Sarısülük davasında sanık polis Ahmet Şahbaz'a haksız tahrik indirimi uygulanmasının sorgulanmasını istedi. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin sanık polis memurunun, "olası kastla adam öldürmek"ten suçlu bulduğunun ve "haksız tahrik" gerekçesiyle ceza en yüksek oranda indirildiğini anımsatan Aksoy, bir kimsenin haksız tahrik indiriminde faydalanabilmesi için, işlenecek suçun mağduru tarafından tahrik edilmesinin zorunlu olduğunu belirtti. Başka kimselerin tahrik edici fiillerinin etkisi altında bir diğer kimseye karşı suç işleyen kimsenin, haksız tahrik indiriminde yararlanamayacağını belirten Aksoy, şunları kaydetti:

"Ethem Sarısülük'ün öldürülme anını gösteren, MOBESE kameraları tarafından pek çok farklı açıdan çekilmiş görüntüler kamuoyuyla paylaşılmıştır. Bu görüntülerde, Ethem Sarısülük'ün kanuni bir hakkı olan protesto gösterisine katıldığı herhangi bir şiddet eylemi içinde bulunmadığı, taş atmadığı fakat göstericiler arasında olduğu görülmektedir. Ölenin çevresindekilerin sanık polise taş atıyor olması, kendisine verilen emirlere uymayarak, göstericilere saldırmayı seçen polis memurunun orada bulunan herhangi bir kimseyi vurduğunda haksız tahrikten faydalanmasını sağlamaz. Eğer polis memuru taş atanlardan birini vursaydı veya ancak Ethem Sarısülük gerçekten kendisine taş attıysa haksız tahrik indiriminden yararlanması düşünülebilir. Mahkemenin gerekçeli kararı her ne kadar açıklanmadıysa da, son derece açık olan kamera görüntüleri karşısında sanığın haksız tahrik indiriminden faydalandırması bu bakımdan sorgulanmayı hak etmektedir. Ayrıca söz konusu indirimin en yüksek oran üzerinden yapılmasının makul gerekçesi de açıkça ortaya konulmalıdır."

Kaynak: ANKA / Güncel

Ethem Sarısülük Sema Aksoy Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title