Haberler

Tansu Çiller Hakkında Zorla Getirilme Kararı

Güncelleme:

28 Şubat davasında "mağdur-tanık" sıfatıyla yer alan, dönemin Başbakan Yardımcısı Çiller'in duruşmaya zorla getirilerek dinlenmesine karar verildi.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat davasında "mağdur tanık" sıfatıyla yer alan, dönemin DYP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller'in 18 Temmuz'daki duruşmaya zorla getirilerek dinlenmesine karar verdi.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinde, 28 Şubat'a ilişkin 103 sanığın yargılanmasına devam edildi. Duruşmaya, sanıklar, bazı müştekiler ve taraf avukatları katıldı.

AVUKATI DİLEKÇE SUNDU

Mahkeme Başkanı Mustafa Yiğitsoy, "mağdur tanık" sıfatıyla yer alan Tansu Çiller'in avukatı tarafından Çiller'in yurt dışında olduğu ve duruşmaya katılamayacağına dair dilekçe sunulduğunu belirtti.

Yiğitsoy, bu sabah ulaşan ikinci bir dilekçede ise Çiller'in Türkiye'ye dönüp tekrar yurt dışına çıkacağının, bunun da Kasım'ın ikinci haftasına kadar süreceğinin, bu nedenle Kasım'dan sonra bir tarihte gün verilmesi halinde Çiller'in duruşmaya gelerek ifade vereceğinin belirtildiğini bildirdi.

Mahkeme Başkanı Yiğitsoy, mahkemelerinin talebi üzerine Milli Güvenlik Kurulunca (MGK) "Batı Çalışma Grubu" ile ilgili cevap yazısı gönderildiğini kaydetti. Yiğitsoy, gelen yazıda, "Kayıtlarımızda 30 Haziran 1997-11 Ocak 1999 tarihlerinde görev yapan 55. Hükümet döneminde Batı Çalışma Grubu'nun kaldırılmasına ilişkin MGK kararı bulunmaktadır." ifadesinin kullanıldığını aktardı.

YAKALAMA KARARI İSTEDİ

Duruşmada daha sonra müşteki avukatlarına söz verildi. Müşteki vekili Cüneyt Toraman, davanın sağlıklı bir zeminde yürüdüğü kanaatinde olmadıklarını, olayın "Refahyol" hükümetinin kurulması ile düşürülmesi arasına sıkıştırılmaya çalışıldığını öne sürdü.

Toraman, haklarında kuvvetli suç şüphesi olan sanıklar hakkında yakalama kararı çıkarılmasını istediklerini dile getirdi.

Avukat Muhammet Emin Arslan ise 7 celsedir dinlenemeyen Çiller'in dinlenmesini talep ettiklerini söyledi.

"BU DAVAYI BİR AN ÖNCE SONUÇLANDIRIN"

Avukat beyanları ve taleplerin alınmasının ardından söz alan sanık Çetin Doğan, "İsyan ediyorum. Yedi senedir bu davalarla boğuşmaktayım. Yaşama hakkım var. Kiminle ne görüşmüşüm, kime ne talimat vermişim, hangi siyasiye baskı yaptım, hangi adamdan para aldım? Mertçe çıkıp ortaya koysunlar. Yetti artık, bu davayı bir an evvel sonuçlandırın. Bizim ömrümüz kafi gelmeyecek buna. Ne karar verirseniz verin, ben bu davayı en yüksek yerlere kadar götürmeye kararlıyım." dedi.

Doğan, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensupları ile kendilerinin aynı kefeye konulmasının büyük bir talihsizlik olduğunu ifade etti.

Daha sonra mütalaasını sunan Cumhuriyet Savcısı, Çiller hakkında zorla getirme kararının çıkartılıp çıkartılmamasında takdirin mahkemede olduğunu bildirdi.

ÇİLLER HAKKINDA ZORLA GETİRİLME KARARI

Mahkeme Başkanı Yiğitsoy, verdiği yarım saatlik aranın ardından ara kararı açıkladı.

Yiğitsoy, "mağdur tanık" sıfatıyla davada yer alan Çiller'in bir sonraki duruşmaya zorla getirilerek dinlenmesine karar verildiğini, eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın tekrar dinlenmesine ilişkin talebin ise reddedildiğini vurguladı.

Sanık Çevik Bir, "Yüzüne karşı soru sormak istiyoruz. Biz, nerede ifade vermek istiyorsa oraya gidip orada bulunmak istiyoruz." diyerek Çiller'in nerede ifade vereceğini sordu.

Bunun üzerine Yiğitsoy, Çiller'in ikametinin İstanbul'da olduğunu, İstanbul'daki mahkemeye yazı yazılacağını kaydetti. Çiller'in isterse İstanbul'da Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlanarak beyanda bulunabileceğini ya da duruşmanın görüldüğü Ankara'ya gelerek ifade verebileceğini anlatan Yiğitsoy, Çiller'in İstanbul'da ifade vermesi halinde sanık avukatları ve sanıkların da burada bulunabileceğini belirtti.

Duruşma, 18 Temmuz'a ertelendi.

NE OLMUŞTU

Refah-Yol hükümeti, 1996 yılında dönemin Refah Partisi (RP) lideri Necmettin Erbakan ve Doğru Yol Partisi (DYP) lideri Tansu Çiller tarafından kurulmuştu. Koalisyon hükümeti, 28 Şubat 1997'de yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında 'irtica ile mücadele' amaçlı bazı kararlara imza atmak zorunda bırakılmış, Başbakan Erbakan 18 Haziran 1997'de istifa etmişti.

O dönem yaşanan olayların mercek altına alındığı 28 Şubat davasında sanıklar 'hükümeti devirmeye çalışmakla' suçlanıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Tansu Çiller 28 Şubat Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title