Haberler

Anıt Ağaç Sahipsiz Kaldı

Kurtuluş Savaşı sırasında 3 Eylül 1922 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve silah arkadaşlarının Uşak'ın Eşme ilçesine bağlı Takmak köyünde mola verip karargah kurdukları 185 yaşındaki tescilli meşe ağacı, bakımsızlık ve ilgisizlikten...

Kurtuluş Savaşı sırasında 3 Eylül 1922 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve silah arkadaşlarının Uşak'ın Eşme ilçesine bağlı Takmak köyünde mola verip karargah kurdukları 185 yaşındaki tescilli meşe ağacı, bakımsızlık ve ilgisizlikten kurumaya başladı.

Uşak Orman İşletme Müdürlüğü, Takmak köyü Mezikler mevkiindeki 16 metre boyunda, gövdesi 58 santimetre, tepe tacı 27 metre olan 185 yaşındaki palamut ağacının anıt ağaç olarak tescil edilmesi için 4 yıl önce rapor hazırladı. Hazırlanan rapor, İzmir 2. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na sunuldu. Kurul, Atatürk ve silah arkadaşlarının Kurtuluş Savaşı'nda 3 Eylül 1922 tarihinde karargah kurup gölgesinde tarihi kararları verdikleri ağacı, 13 Şubat 2009 tarihinde anıt ağaç olarak tescil etti. Ağacın bulunduğu Hazine'ye ait 5 bin 400 metrekere arazide, rekreasyon alanı olarak kullanılmak üzere Uşak İl Özel İdaresi'ne tahsis edildi.

2008 yılı Eylül ayında yıldırım düşmesi sonucu zarar gören ağacın korunması için tescilin ardından ağacın üzerine, ağacın en az 10 metre uzağına dikilecek bir direk üzerine takılması gereken paratoner takıldı. Durumun basın organlarına yansıması üzerine paratoner, ağacın yanına alındı ve ağacın kurumaması için etrafında bir su havuzu oluşturuldu.Ancak bulunduğu bölgeye rekreasyon yapılmayan ağaç, koruma çemberine de alınmayınca gölgesi, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılarının mekanı oldu. Yanındaki su havuzu zamanla yok olup giderken, etrafı içki şişeleri ve atıklarla çöplüğe döndü. Bakımsızlıktan kurmak üzere olan anıt ağacın içler acısı durumu Uşaklıları ve çevrecileri endişelendirdi. - UŞAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk İsmet İnönü Eylül Uşak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title