Haberler

    Android M ve Yeni Özelliklerin Detayları

    Android Pay, Google Photos, parmak izi okuyucu desteği, USB Type-C, geliştirilmiş Chrome, Doze tasarruf modu, geliştirilmiş Google Now ve dahası hakkında.

    Mahmut Saral - -

    Google, dün başlayan Google I/O etkinliğinde yeni mobil işletim sürümü Android M ve yeni servisleri hakkında bilgiler verdi. "Android M" olarak duyurulan sistemin ismi henüz duyurulmasa da açıklanan bilgiler heyecan verici.


    Geliştiriciler için şu an ön izleme sürümü ulaşılabilir olan Android M, tam sürüm olarak tüm kullanıcılara 2015'in 3. çeyreği itibarıyla sunulmaya başlanacak. Bu da aslında yüz milyonlarca kullanıcının Android M için 2016'yı beklemek zorunda olduğu anlamını taşıyor diyebiliriz.


    En iyi kullanıcı deneyimi


    Android M'in ilk amacının kullanıyıcı deneyimlerine odaklanmak ve buradan yola çıkararak en iyi deneyimi sunmak olduğunu bildiren yetkililer, sistemin bazı özellikleri hakkında da bilgiler vermeyi ihmal etmedi.



    "İzin"lere düzenleme


    Örneğin, Android M'de uygulama izinleri daha derli toplu ve amaca daha doğru hizmet eder bir şekilde karşımıza çıkacak. Diyelim ki WhatsApp kullanıyorsunuz ve sesli mesaj kullanacaksınız. Bunun için sizden tek seferlik mikrofon kullanım izni istenecek. Bir uygulama indirirken karşınıza çıkan tonla izin seçeneğini artık görmeyeceğiz. Kısacası, bir özelliği kullanmaya ihtiyaç duyduğunuzda, uygulamalar da bu özellik için sizden izin talep edecek, fazlasını değil.


    Android Pay'e merhaba


    Bir diğer dikkat çekici özellike ise, Android Pay sistemi. Apple'ın Apple Pay'i hizmete sokması, ardından da Samsung'un yaptığı hamleler, akıllı tabletler ve telefonlar üzerinden gerçekleştirilen mobil alışveriş ve ödemelerin daha da artacağını, önem kazanacağını gösteriyor. Bu bağlamda Google da Android Pay ile kullanıcıların daha rahat ve güvenli alışveriş deneyimleri sunmayı amaçlayacak. Android Pay, NFC yardımıyla çalışacak ve Best Buy, GameStop, Nike, Subway ve Pepsi de dahil birçok büyük üreticinin uygulamalarına, yani üçüncü parti uygulamalara da destek vererek güvenli alışverişler sunabilecek. Tabii telefonunuzda parmak izi okuyucu sensör varsa bu özellikle de hareket edebileceksiniz. Android Pay'in çıkar çıkmaz 700 bin satıcıya destek vereceği bildiriliyor.


    #Sayfa#


    Daha işlevsel bağlantı noktası ve daha tasarruflu kullanım


    USB Type-C'ye merhaba. Artık Google da bu teknolojiye destek verecek. Birçok bağlantı özelliğini tek bir noktada toplayan, daha hızlı veri yazma ve daha hızlı şarj etme gibi detaylar sunacak olan USB Type-C, ek olarak yine yeni duyurulan Android M'deki "Doze" moduyla kullanıcıların yüzünü güldürecek gibi. Doze, Android tablet ya da telefonunuzu kullanmadığınız anda, görülmemiş bir performans tasarrufu sağlayacak. Tabii ki sizi biri ararsa ya da mesaj atarsa, bu gibi durumlarda uyarılacaksınız, ama kullanmadığınız esnada cihazınız adeta "kapalı" haldeymiş gibi olacak. Bu da batarya tasarrufu anlamına geliyor.



    Geliştirilmiş ve kolaylaştırılmış Chrome - Web deneyimi


    Google'ın yeni mobil işletim sistemi sürümünde üzerinde durduğu konulardan bir tanesi de geliştirilmiş ve kolaylaştırılmış web deneyimi. Chrome'un pencere sisteminden özelliklerine kadar birçok düzenleme söz konusu. Bir de Chrome Custom Tabs var. Böylelikle uygulamalardan web tarayıcısına geçişte bu özelleştirilmiş sekmede hareket edilebilecek. Burada güvenlikle birlikte otomatik giriş ve şifrelerinizin kaydedilmesi gibi unsurlar da bulunuyor.


    Google Chrome'un her zamankinden daha performanslı çalıştığı, bellek kullanımı konusunda 80MB'lık bir tasarruf sağladığı ve internet bağlantı kalitesine göre anlık olarak kendini düzenleyerek içeriklerin kesintisiz bir şekilde ulaştırılmasını hedeflediği bildiriliyor. Eğer bağlantı kötüyse, bunun en iyi şekilde kullanması için ekrandaki görüntüler de ona göre yeniden düzenlenecek. Ayrıca Chrome'da offline mod desteği de bulunuyor.


    İnternet bağlantılı bir diğer güzellik ise, artık linklerin direkt olarak kaynağını gösterecek olması. Hemen açıklayalım. Diyelim ki Twitter'da bir YouTube link gördünüz ve tıkladınız. Android de size "Bunu Chrome'da mı yoksa YouTube'da mı açayım?" diye soruyordu. Bundan sonra sormayacak. Bir YouTube linkine tıkladıysanız direkt olarak YouTube uygulamasına, Facebook linkine tıkladıysanız da direkt olarak Facebook'a gideceksiniz.


    #Sayfa#


    Ve parmak izi okuyucu desteği


    Bir süre önce gelen sızıntı haberlerde de Google'ın yeni sistemle "doğal parmak izi okuyucu desteği" sunacağı belirtiliyordu. Gelen açıklamalar da bu yönde oldu. Google, doğal parmak izi okuyucu desteğini sunarak sadece telefonunuzu açıp kapamanızı istemiyor, aynı zamanda güvenli bir şekilde hem web'te hem de Google Play Store üzerinden alışveriş imkanı sunuyor. Tabii telefonunuzda parmak izi okuyucu sensörün de olması kaydıyla...


    Geliştirilmiş Google Now


    Google Now, size farklı içerikler sunmak, sorularınızı yanıtlamak ve isteklerinizi doğru bir şekilde karşılamak için daha da geliştirildi. Google Now'ın her zamankinden daha akıllı olduğu iddia ediliyor.



    Diyelim ki bir mekandasınız ve o an nerede olduğunuz bilmiyorsunuz. Google Now'a sorarak anında cevap alabileceksiniz. Bu konuda 100 milyonun üzerinde içerik barındıran servis, Now on Tap özelliği sayesinde de bir uygulamadan çıkmanıza gerek kalmadan sonuçları bulabilmenize yardımcı olacak. Mesela bir şarkı dinliyorsunuz ve bunu dinlerken bir yandan da "Bu şarkının ismi ne?" diye sorarsanız Google'dan cevap gecikmeyecektir. Diyelim ki bir mail geldi ve adres soruluyor size. Bu soruya da Now on Tap otomatik olarak haritalardan bilgiler alarak cevaplar verebilecek.


    Yeni fotoğraf servisi: Google Photos


    Beklendiği gibi gibi yeni fotoğraf servisi hakkında da bilgiler geldi. Daha önceleri Google+'ın bir parçası olan Google Photos, artık tek başına bir fotoğraf ve video depolama - paylaşma servisi olarak hizmet verecek. Depolama sınırı olmayan ve ücretsiz bir servis olan Google Photos, 1080p çözünürlüklü videolara ve 16MP çözünürlüklü fotoğraflara da destek verecek. Ama tabii tüm bunların cihazınızın hafızasında değil de, internette depolanacağını hatırlatalım.


    Google Photos'un çok güçlü bir arama özelliğinin de olduğu söyleniyor. Kişileri, eşyaları, mekanları ya da şehirleri aratabileceksiniz. Bulacağınız fotoğraf ve videoların belki de en güzel tarafları ise, yüksek çözünürlüklü ve sizin gibi kullanıcılar tarafından çekilmiş, özel içerikler olması.



    Mahmut Saral - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Mahmut Saral Chrome Google Apple Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    Brighton Manchester City maçı CANLI izle! 25 Nisan Brighton M.City maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title